Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HandicapNieuws UPDATE van maandag 19 maart 2017.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Extra geld beschikbaar voor vroegtijdige aanpak psychische klachten.
Opnamestop ziekenhuis VUmc opgeheven.
Blinden en slechtzienden kunnen nu zelfstandig stemmen: 'Dat voelt fijn!'
Overeenkomst UMCG en DSW.
Ouderen zelfredzamer in digitale wereld door cursus overheid.
Gezocht: ervaringen over leven met een visuele beperking.
Tweehonderd baby's en peuters gezocht voor onderzoek koemelkallergie.
Galblaasoperatie vaak onnodig.
Patiëntgedrag veranderen met digitale zorg, hoe doe je dat? [+Video]
Komt een agent bij de tandarts... Inbreker betrapt.
Werkdruk huisarts bedreigt kwaliteit zorg.
Expeditie Begonia 2018: inschrijving geopend!
Handicap Nationaal steunt burgemeester om stemhulp.
Werkgevers tegen huidige plannen extra partnerschapsverlof.
NDF Professor Lambertsprijs voor Herstelcirkel in de wijk.
OrCam MyEye 2.0 gelanceert. [+Video's]
Diabetespatiënten bespreken ziekte niet met huisarts.
Minister De Jonge maakt zich zorgen om 'euthanasiepoeder'.
Leveranciers 'zelfmoordpoeder' leveren niet meer aan particulieren.
Verkoop voedingssupplement MMS verboden door NVWA.
Eindhoven beëindigt pilot ombudsman socaiEindhoven beëindigt pilot ombudsman vlak na kritisch rapport.
IJskoude februariweek dodelijkste sinds de Hongerwinter. [+Video]
Een op de vijf Nederlanders slaapt slecht. [+Video]
HN-INFOpunt: Wanneer heb ik recht op zorgtoeslag?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: EXTRA GELD BESCHIKBAAR VOOR VROEGTIJDIGE AANPAK PSYCHISCHE KLACHTEN.
bron: Redactioneel/Zorgverzekeraars Nederland [ZN]. door: Ton van Vugt.

Het Innovatiefonds Zorgverzekeraars besteedt dit jaar extra geld aan projecten die bijdragen aan een vroegtijdige aanpak van psychische klachten. Op die manier ontwikkelen de klachten zich minder vaak tot een problematiek die een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg vraagt.

Het Innovatiefonds denkt bijvoorbeeld dat bestaande effectieve, preventieve interventies wellicht beter kunnen worden ingezet. Er zijn doelgroepen die een bovengemiddeld hoog risico lopen om een psychische problematiek te ontwikkelen. Soms kan er buiten de gebaande paden ingezet worden op iets dat voor de doelgroep nuttig is bij het voorkomen van verergering van de problematiek. Wie zich bezighoudt met dit soort projecten kan wellicht een bijdrage ontvangen. Het fonds roept mensen en organisaties op om aanvragen, die voldoen aan de voorwaarden, in te dienen.

Meer thema’s in 2018.

De andere thema’s waaraan het Innovatiefonds in 2018 prioriteit geeft, zijn ‘Innovatie van de gezondheidszorg voor kinderen en jongeren’ en ‘Verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten door onder- en overbehandeling tegen te gaan’. Het fonds geeft prioriteit aan praktische projecten waar de doelgroep direct baat bij kan hebben.

Kijk voor meer informatie op de site van Innovatiefonds Zorgverzekeraars.ARTIKEL: OPNAMESTOP ZIEKENHUIS VUMC OPGEHEVEN.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Het Amsterdamse ziekenhuis VUmc kan weer nieuwe patiënten behandelen op de intensive en medium care. Er was een opnamestop vanwege een ziekenhuisbacterie die moeilijk te bestrijden was, maar de verspreiding van de bacterie is gestopt.

De intensive care is weer open, en daardoor kan ook de spoedeisende hulp weer normaal functioneren. Morgenmiddag gaat waarschijnlijk ook de afdeling medium care weer open. Er volgt morgenochtend eerst nog een laatste onderzoek.

Hardnekkig.

Twee weken geleden ontdekte het ziekenhuis de hardnekkige bacterie Acinetobacter baumannii, die resistent is tegen antibiotica. Er werd daarna grondig schoongemaakt. Omdat deze week toch nieuwe besmettingen werden gevonden, werd een tijdelijke opnamestop ingevoerd.

Volgens NH Nieuws en AT5 is de bacterie nu niet meer aangetroffen in het ziekenhuis. De extra regels voor schoonmaak en hygiëne blijven wel van kracht.ARTIKEL: BLINDEN EN SLECHTZIENDEN KUNNEN NU ZELFSTANDIG STEMMEN: 'DAT VOELT FIJN!'
bron: Redactioneel/RTV Utrecht/Bartiméus. door: Carlijn de Groot.

Mensen met een visuele beperking kunnen op de Heuvelrug deze verkiezing makkelijk stemmen. Een nieuw kastje en een mal zorgen daarvoor. In de gemeente wonen veel cliënten van Bartiméus, die nu ook eigenhandig een vakje kunnen inkleuren. Gisteren konden belangstellenden met een visuele beperking de stemmal met audio-ondersteuning via de Soundbox in aanloop naar de verkiezingen alvast uitproberen bij Bartiméus. Hier was veel animo voor.

De veolbare stemmal met roodpotlood ernaast. Bron: RTV UtrechtDat het voor blinden en slechtzienden moeilijk is om te stemmen, weet Patricia Geven. Zij ziet nog maar 10 procent. 'Ik stemde vaak niet. Zeker de gemeenteraadsverkiezingen liet ik voorbij gaan. Ik vind dat wel vervelend, want je hebt wel stemrecht.'

Het idee van het kastje nu is simpel: het apparaat leest alle partijen en kandidaten voor, je maakt een keuze en vervolgens begeleidt het je via een mal naar het juiste vakje. Daarna is het simpelweg een kwestie van inkleuren. Patricia is enthousiast: 'Je voelt heel duidelijk de rondjes voor je potlood. Het werkt heel goed!'

Burgemeester.

Het idee bestond zeven jaar geleden al, maar al die tijd kwam het niet van de grond. Tot een belletje van burgemeester Frits Naafs van de Utrechtse Heuvelrug, vertelt bedenker Karel Raven: 'Een paar mensen in Doorn lazen in de krant dat de burgemeester zich beklaagde dat visueel beperkten dit jaar weer niet konden stemmen. Die mensen wisten van ons plan en belden de burgemeester. En die belde mij vervolgens.'

Naafs heeft het project onder de aandacht gebracht op een congres voor gemeentes, het VNG-congres. En daar sprong ook de gemeente Den Haag in. Nu kunnen blinde mensen in drie gemeentes in ons land zo stemmen. 'Ik ben er heel erg blij mee. Dat het idee wat we hadden, nu ook omgezet is naar de praktijk', aldus Raven. Zeist wilde het ook graag, maar daar kan het niet. De gemeente kwam te laat met de opdracht. Volgens de bedenker kost het heel veel tijd om de mallen en apparaten klaar te maken: 'Alleen al het inlezen van kandidaten en partijen voor deze drie gemeentes heeft 32 uur gekost. Dan moet het nog gemonteerd en gecontroleerd worden.'

Burgemeester van Den Haag met Patricia bij BartiméusLandelijk.

Het uitrollen van het project in de drie gemeenten lijkt het begin van een grotere opmars. Want de volgende verkiezing is een provinciale verkiezing. En dus ziet Raven kansen: 'Dat is veel eenvoudiger, er zijn maar twaalf provincies', zegt de bedenker. 'Die voor deze lokale verkiezing is de lastigste.'

Ook Patricia ziet dat graag gebeuren: 'Het voelt fijn, zo zorgeloos stemmen. Het zou goed zijn als dit in alle gemeentes op deze manier kan.' Voor deze verkiezing is in ieder geval een aantal stemhokjes met de nieuwe techniek uitgerust. Bijvoorbeeld in het stemlokaal bij Bartiméus.

Doorn.

Vanaf de Bartiméus locatie Doorn en Traaij (Driebergen) vertrekken woensdagmiddag a.s. bussen naar de stembureaus bij Park Boswijk en Sparrenheide. Van 13.00 - 17.00 uur is er ter plaatse begeleiding vanuit Bartiméus aanwezig.ARTIKEL: OVEREENKOMST UMCG EN DSW.
bron: Redactioneel/UMCG. door: Marlies van der Vloot.

Er is een overeenkomst gesloten tussen het UMCG en zorgverzekeraar DSW

Het UMCG en zorgverzekeraar DSW hebben overeenstemming bereikt over een meerjarig contract. Beide partijen zijn hier verheugd over.

Jos Aartsen, voorzitter Raad van Bestuur van het UMCG: ‘Voor DSW-verzekerde patiënten is het fijn dat er nu een contract is. Zij zijn altijd welkom bij ons geweest en hebben altijd kunnen rekenen op de beste zorg’. DSW-topman Chris Oomen: ‘De knelpunten uit het verleden zijn opgelost. Er is een langjarige overeenkomst gesloten waarbij de belangen van zowel het UMCG als de DSW-verzekerden op de juiste wijze worden gediend.’

Alle DSW-verzekerde patiënten die in 2018 behandeld zijn of al staan ingepland, krijgen op korte termijn een brief.ARTIKEL: OUDEREN ZELFREDZAMER IN DIGITALE WERELD DOOR CURSUS OVERHEID.
bron: Redactioneel/MAXvandaag/Omroep Max. door: Ton van Vugt.

De wereld digitaliseert in rap tempo. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en dat is niet voor iedereen bij te houden. Met name ouderen vinden dit lastig.

De overheid heeft daarom een tijd geleden een programma gestart waarbij studenten ouderen wegwijs maken in de digitale wereld en deze blijkt zeer succesvol.

Studenten begeleiden ouderen.

De cursus voor de ouderen is onderdeel van het grotere programma Tel mee met Taal en als pilot gepresenteerd in 3 steden: Amsterdam, Middelburg en Tilburg. Hier worden laagopgeleide 55-plussers zonder digitale ervaring gekoppeld aan studenten die hen helpen hun eerste stappen op dit gebied te maken. Zij worden allen ongeveer een maand intensief begeleid door deze studenten en leren zo gebruik te maken van een tablet of smartphone.

Belang van digitale vaardigheden.

Anno 2018 is het hebben van digitale vaardigheden essentieel. Van de belastingaangifte tot het aanmelden voor een huurwoning: het gaat allemaal via het internet. Als iemand niet weet hoe hij of zij de benodigde websites kan bereiken, dan is dat vele meer dan alleen onhandig. Iemand die niet weet hoe zij het internet moeten gebruiken, is minder zelfredzaam en kan daardoor in een isolement terecht komen. De persoon in kwestie kan immers niet meedoen aan het deel van de maatschappij dat zich vooral online afspeelt. Door de digitaliseringscursus wordt de kans groter dat zij tóch mee kunnen blijven doen.

Toekomst.

Momenteel zijn de pilots in Amsterdam, Middelburg en Tilburg allemaal succesvol afgesloten, maar de resultaten zijn zo positief dat er wellicht dergelijke cursussen worden aangeboden op andere plekken.ARTIKEL: GEZOCHT: ERVARINGEN OVER LEVEN MET EEN VISUELE BEPERKING.
bron: Redactioneel/NU.nl. door: Carlijn de Groot.

U kunt anderen helpen door úw ervaringen in het leven met een visuele beperking met ons te delen. Welke zijn de (beslis)momenten geweest dat u dacht: toen miste ik die en die hulp of aandacht? Graag nodigen we jongeren (15-20 jaar) en ouderen uit voor een interview.

Samen optrekken; klantreis

Bartiméus wil alle slechtziende of blinde mensen zodanig ondersteunen dat iedereen het leven kan leiden zoals hij of zij dat wil. Een onderzoek/gesprek waarbij we met mensen doorpraten over hun levenservaringen, geeft ons een goed beeld van wat écht nodig. Dat hebben we het afgelopen jaar al ervaren in gesprekken met ouders van jonge kinderen met een ernstige meervoudige beperking.

Een vergelijkbaar onderzoek starten we nu met jongeren en ouderen. Graag komen we daarom met jou en u in gesprek (van 2 uur), bij voorkeur op een (Bartiméus) locatie bij u in de buurt.

Ouderen met een visuele beperking:

- Leeftijd 60+, 70+, 80+ en 90+;
- Nu geen cliënt bij Bartimeus;
- Niet meer werkzaam;
- Op latere leeftijd blind of slechtziend geworden;
- Actief participeren in de maatschappij;
- Zelfstandig wonen (huurwoning of eigen woning);
- Visuele beperking door macula degeneratie of andere veelkomende oogaandoening;
- Beschikbaar op één van de volgende data: 29 maart, 4 april, 9 april, 11 april.

Jongeren een visuele beperking:

- Leeftijd 15-20 jaar op een reguliere middelbare school;
- Die begeleiding krijgen van Bartiméus;
- Uit verschillende regio’s;
- Interviews vinden plaats eind maart.

Interesse?

Mail dan naar info@bartimeus.nl onder vermelding van 'Klantreis'.ARTIKEL: TWEEHONDERD BABY'S EN PEUTERS GEZOCHT VOOR ONDERZOEK KOEMELKALLERGIE.
bron: Redactioneel/NU.nl. door: Carlijn de Groot.

Wetenschappers zijn op zoek naar 200 baby's en peuters voor een onderzoek naar koemelkallergie. Ze willen een product testen waarmee jonge kinderen mogelijk sneller over de allergie heen kunnen groeien.

Jaarlijks wordt bij ongeveer 3.500 baby's en peuters een koemelkallergie geconstateerd. Zij krijgen klachten als zwellingen, rode vlekken, buikkrampen, overgeven of luchtwegklachten.

Wetenschappers, artsen en een producent van zuivelproducten hebben een product ontwikkeld om kinderen sneller over zo'n allergie heen te laten groeien. In dit poeder zitten verhitte koemelkeiwitten, die daardoor geen allergische reactie kunnen veroorzaken.

"Deze methode is niet nieuw", aldus projectleider en wetenschappelijk onderzoeker Nicolette de Jong van het Erasmus MC. "Maar de producent heeft nu, na jarenlang onderzoek, een gestandaardiseerde en gevalideerde receptuur ontwikkeld die is vastgelegd in een streng protocol dat voldoet aan alle eisen die aan de voedselindustrie worden gesteld."

Tolerant

Op dit moment volgen kinderen met een dergelijke allergie nog een koemelkvrij dieet. Maar in sommige gevallen worden minimale hoeveelheden van een allergeen wel verdragen en wordt iemand pas ziek bij grotere hoeveelheden.

De Jong: "In zulke gevallen kan het verstandig zijn om dit allergeen niet meer volledig uit het dieet verwijderen, maar juist het afweersysteem van de patiënt voorzichtig bloot stellen aan kleine hoeveelheden allergeen. Op deze manier kan het immuunsysteem ervoor zorgen dat dit allergeen sneller verdragen wordt, iemand wordt sneller 'tolerant'."

Laboratoriumonderzoek heeft aangetoond dat het verhitte koemelkpoeder werkt. Nu moet wetenschappelijk komen vast te staan dat behandeling met dit poeder ervoor zorgt dat kinderen met koemelkallergie daadwerkelijk eerder over hun allergie heen groeien. Voor dit onderzoek zijn 200 kinderen met een koemelkallergie nodig, in de leeftijdsgroep van drie maanden tot twee jaar.

Kinderen uit het hele land kunnen meedoen omdat de studie wordt uitgevoerd in meerdere ziekenhuizen.ARTIKEL: GALBLAASOPERATIE VAAK ONNODIG.
bron: Redactioneel/Blik op Nieuws. door: Marlies van der Vloot.

Bij tot een derde van de patiënten die klachten hebben van galblaasstenen wordt de galblaas onnodig verwijderd. Na de operatie verdwijnen de klachten niet. Wél hebben zij risico gelopen op een complicatie en heeft dit geleid tot onnodige zorgkosten. Arts en onderzoeker Mark Lamberts van het Radboudumc onderzocht welk type patiënt met galblaasstenen baat heeft bij een galblaasoperatie en welke patiënt niet. Patiënten met een algehele goede gezondheid, met buikpijnaanvallen die maximaal een jaar aanwezig zijn hebben het meeste aan een galblaasverwijdering. Hij promoveert op 20 december op zijn onderzoek.

Galstenen worden vaak bij toeval gevonden tijdens een buikscan. De chirurg moet vervolgens beoordelen of bij een patiënt met buikpijn de klachten worden veroorzaakt door de galstenen of door iets anders. Maar dit kan erg moeilijk zijn. Voor patiënten met klachten van galstenen die in de galblaas zitten, is het verwijderen van de galblaas de eerste keus behandeling. Hierdoor zouden de buikklachten moeten verdwijnen. Maar na deze operatie heeft tot een derde van de patiënten nog steeds dezelfde klachten. Bij hen was de operatie, met daarbij het risico op een complicatie, dus onnodig. Daarnaast leidt dit tot een onnodige verhoging van de kosten van de zorg. Een alternatieve behandeloptie is een afwachtend beleid.

Praktijkvariatie.

In de dagelijkse praktijk is de variatie in keuze voor behandeling (operatie of afwachten) groot, zowel tussen diverse landen als tussen regio’s binnen één land. Dit komt omdat er weinig bekend is over wat nu de meest geschikte behandeling is voor welke type patiënt en er duidelijke richtlijnen ontbreken. Ook verschillen de voorkeuren van de chirurgen. Deze praktijkvariatie leidt tot onnodige ingrepen (met risico op complicaties), toenemende gezondheidszorgkosten en een suboptimale kwaliteit van zorg.

Selectie door te kijken naar patiëntfactoren.

Mark Lamberts laat zien dat patiënten met een betere algehele gezondheidstoestand die sinds maximaal een jaar last hebben van buikpijnaanvallen de hoogste kans hebben om pijnvrij te worden na een galblaasoperatie. ‘Om patiënten te selecteren die waarschijnlijk baat zullen hebben van een galblaasverwijdering, kunnen we vooralsnog het best kijken naar patiëntfactoren die voor de operatie aanwezig zijn. Maar ook moeten de voor- en nadelen van een afwachtend beleid worden meegenomen, ’ concludeert Lamberts. Een benadering op basis van deze criteria bleek volgens onderzoek van Lamberts ook het meest kosteneffectief te zijn.

Herziening van nationale richtlijn.

Om de praktijkvariatie te verminderen is een landelijke richtlijn over de diagnose en behandeling belangrijk. Een deel van de resultaten van het proefschrift van Lamberts zijn inmiddels opgenomen in de herziene Nederlandse richtlijn voor galsteenlijdenARTIKEL: PATIËNTGEDRAG VERANDEREN MET DIGITALE ZORG, HOE DOE JE DAT? [+VIDEO]
bron: Redactioneel/BNR nieuwsradio. door: Carlijn de Groot.

E-Health maakt niet alleen de zorg beter, het kan ook het gedrag van patiënten veranderen. Catherine Bolman, hoogleraar e-Health-toepassingen aan de Open Universiteit, wil daarmee ook de kwetsbare groepen bereiken.

Bolman specialiseert zich in het bevorderen van de levensstijl aan de hand van e-health-applicaties. E-health is volgens haar niet alleen voor patiënten, maar voor iedereen. Dus behalve mensen met draagbare applicaties ook de mensen met zogeheten 'wearables', zoals een mobiele telefoon waarop je je beweeg- of slaapgedrag in de gaten mee houdt.

E-health-toepassingen binnen de zorg zijn veel breder, vertelt ze. Zo zijn er toepassingen waarmee zorgverleners op afstand de lichaamstoestand kunnen controleren. 'Bijvoorbeeld om te meten of de bloedglucose van mensen met diabetes goed is of dat er iemand langs moet komen.'

'Preventie werkt het beste'

Volgens Bolman werkt preventie het beste en daar zet ze daarop in. 'We weten dat de bevordering van leefstijl een heel belangrijk onderdeel daarbij is. De helft van de Nederlanders heeft overgewicht, we roken nog en bewegen te weinig.' Op dat gebied valt veel te halen, denkt ze: 'We proberen om gedragsveranderingsstrategieën die we nu in algemene programma's gebruiken toe te passen in een e-health-applicatie, zoals het voorbereiden van een poging tot stoppen met roken.'

Kankernazorgwijzer.

Een van de andere voorbeelden van een e-health-applicatie is de kankernazorgwijzer, bedoeld voor mensen die in de herstelfase zitten na kanker. 'We gaan daarbij in op de meest voorkomende problematiek: vermoeidheid, werkhervatting, sociale relaties en leeftijd. We geven in het online programma tools om de problemen die er zijn beter te kunnen onderzoeken.'

De kunst is volgens Bolman om de 'interventie', zoals ze het noemt, bij de mensen die het het hardst nodig hebben te krijgen. 'Dat zij het ook kunnen en blijven gebruiken op het moment dat ze het nodig hebben.'ARTIKEL: KOMT EEN AGENT BIJ DE TANDARTS... INBREKER BETRAPT.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP. door: Marlies van derVloot

Politieagent ben je altijd. Ook in je vrije tijd en zelfs als je door de tandarts onder handen wordt genomen. Daar had een inbreker in Duisland alleen geen rekening mee gehouden.

Een Duitse politieman heeft tijdens een bezoek aan de tandarts een vermeende serie-inbreker aangehouden. De agent lag in Neu-Ulm (Beieren) in de behandelstoel toen de crimineel volgens de politie in een andere ruimte de praktijk binnendrong.

Verdacht geluid.

De agent was 's ochtends voorafgaand aan zijn dienst langsgaan bij de praktijk. Precies op dat moment probeerde de 34-jarige verdachte de handtas te stelen van de tandartsassistente. De agent hoorde een verdacht geluid en kon de man in de kraag grijpen.

De 34-jarige man heeft mogelijk meer op zijn kerfstok. De politie verdenkt hem van meerdere inbraken in artsenpraktijken en woningen.ARTIKEL: WERKDRUK HUISARTS BEDREIGT KWALITEIT ZORG.
bron: Redactioneel/LHV. door: Ton van Vugt.

De kwaliteit van de huisartsenzorg staat onder druk door de alsmaar toenemende werkdruk bij huisartsen. Dat concludeert onderzoeksbureau Newcom uit onderzoek onder ruim 1600 huisartsen in opdracht van de Landelijke Huisartsen Vereniging.

"Huisartsen geven zelf aan dat te hoge werkdruk leidt tot haastwerk en kans op het maken van fouten", waarschuwt LHV-voorzitter Ella Kalsbeek. "Dat vraagt om maatregelen."

Tweederde vindt werkdruk te hoog.

De LHV liet onderzoeksbureau Newcom uitzoeken hoe hoog de werkdruk is en hoe huisartsen de werkdruk ervaren. Maar liefst tweederde vindt die te hoog. Noodzakelijke werkzaamheden krijgt 65 procent van de huisartsen niet af in de reguliere werktijd.

"Noodgedwongen blijven daardoor dingen liggen", zegt Kalsbeek. "Natuurlijk laat de huisarts zijn patiënt niet in de kou staan. Maar dingen als vakliteratuur, organisatorische zaken en nascholing schieten er steeds meer bij in."

Als grootste risico’s voor hun patiënten noemen huisartsen onder meer consulten sneller afronden, sneller doorverwijzen dan wanneer ze meer tijd zouden hebben en te korte tijd voor het afhandelen van herhalingsrecepten. Een kwart geeft bovendien aan zelf 'aan zijn taks' te zitten als gevolg van de hoge werkdruk. Kalsbeek: "Dat is niet goed voor een dokter, die altijd alert en aandachtig moet kunnen zijn."

Steeds meer taken.

Een belangrijke oorzaak van de hoge werkdruk bij huisartsen is dat er meer ouderen zijn, in combinatie met het huidige overheidsbeleid om mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Deze ouderen kampen vaak met complexe problemen en gaan relatief vaak naar de huisarts. Daarnaast kreeg de huisarts de laatste jaren er steeds meer taken bij, bijvoorbeeld doordat huisartsen eenvoudiger zorg en verrichtingen van het ziekenhuis overnemen.

Huisartsen in achterstandswijken hebben het het zwaarst. Veel van hun patiënten kampen niet alleen met werk- en inkomensproblemen, maar leven ook minder gezond.

Meer tijd voor patiënten.

Zelf hebben huisartsen al allerlei maatregelen genomen om hun werk efficiënter in te richten, bijvoorbeeld door voor organisatorische zaken een praktijkmanager te benoemen en door de inzet van praktijkondersteuners (POH’s). "Bij veel huisartsen is de rek daar inmiddels wel uit", stelt Kalsbeek. "Zij willen kleinere praktijken."

Dat kan echter lang niet overal, bijvoorbeeld omdat sommige regio’s kampen met een tekort aan huisartsen. Kalsbeek: "Standaardoplossingen zijn er niet, maar waar het om gaat is dat de huisarts méér tijd krijgt voor zijn of haar patiënt. We gaan met alle zorgverzekeraars praten hoe we dat geregeld krijgen."ARTIKEL: EXPEDITIE BEGONIA 2018: INSCHRIJVING GEOPEND!
bron: Redactioneel/Actiz. door: Carlijn de Groot.

Op 10 oktober 2018 organiseert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg voor de 4e keer het congres over innovatieve woonvormen Expeditie Begonia.

Voor een inclusieve samenleving is veel variatie in wonen, zorg en welzijn nodig. Prettig wonen is een basisvoorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. U maakt tijdens Expeditie Begonia kennis met woonvariaties uit het hele land: van prille ideeën tot vergevorderde plannen en gerealiseerde woonvormen.

Versterken van sociale netwerken.

Dit jaar staat het versterken van sociale netwerken centraal. Hoe kunnen woonvormen bijdragen aan het in stand houden of uitbouwen van het netwerk van burgers? Bij het langer thuis of opnieuw thuis wonen is het hebben van een kring aan familieleden, vrienden, professionals, vrijwilligers, buren van groot belang. Om eenzaamheid te voorkomen of te verminderen, om participatie te stimuleren, zodat mensen zo prettig mogelijk kunnen wonen in de wijk. Dit vraagt om de juiste infrastructuur: voorzieningen in de nabijheid, plekken om elkaar te ontmoeten, mogelijkheden om mee te doen.

Eerste sprekers bekend!

Wij zijn zeer verheugd dat minister Hugo de Jonge van VWS tijdens het congres zijn visie zal geven op Langer of Weer thuis wonen. Wat is er voor nodig en wat is ieders rol? Ook zal hij het eerste exemplaar van de publicatie 'Bouwstenen voor de toekomst; lessen uit 15 jaar werken aan samenhang in wonen, welzijn en zorg' in ontvangst nemen. Andere plenaire sprekers zijn Hedy d'Ancona, oud-politica en lid van Comité van aanbeveling van Studiekringen50plus en Martijn Kole, ENIK Recovery College, bestuursadviseur Lister Academie en ervaringsdeskundige.

Projectpresentaties en verdiepende colleges.

Maak kennis met een grote variëteit aan projecten die ouderen en mensen met een handicap of GGZ problematiek in staat stellen comfortabel te wonen met zorg nabij. U heeft volop keuze (op veler verzoek in vier in plaats van drie rondes!) uit workshops en ronde tafelgesprekken. Ook zijn er verdiepende colleges, onder meer door Monique Kremer, bijzonder hoogleraar Actief burgerschap, George de Kam, honorair hoogleraar Volkshuisvesting en grondmarkt met focus op wonen van ouderen en Ad en Freya Pijnenborg, auteurs van het boek over Zorgcoöperatie Hoogeloon.
Meer informatie over het programma (sessieprogramma volgt)

Brede doelgroep.

Expeditie Begonia is interessant voor een brede doelgroep: bestuurders, managers en projectleiders van zorgorganisaties en woningcorporaties, gemeenten, welzijnsorganisaties, patiënten- en consumentenorganisaties, vrijwilligersorganisaties, actieve burgers, makelaars, ondernemers, banken en fondsen.

Ideeën/suggesties?

Kent u een vernieuwend wooninitiatief op het terrein van wonen, zorg en welzijn dat niet mag ontbreken? Of heeft u andere suggesties of vragen? Neem dan contact op met Daniëlle Harkes of Yvonne Witter.

Zet 10 oktober in uw agenda of meld u alvast aan!ARTIKEL: HANDICAP NATIONAAL STEUNT BURGEMEESTER OM STEMHULP.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Marlies van der Vloot.

De Woerdense burgemeester Victor Molkenboer ligt op 'ramkoers' met de Kiesraad. Hij wil mensen met een (licht) verstandelijke beperking of mensen met dementie hulp bieden bij het stemmen. Nu mag hulp bij het stemmen wel bij andere aandoeningen, zoals blindheid.

Handicap Nationaal [HN] - de belangenorganisatie voor gehandicapten chronisch zieken én hun omgeving - is heel blij met de inzet van Molkenboer en hoopt dat meer burgemeesters en gemeenteraden hem steunen. "Wij weten dat er bijvoorbeeld in verpleeghuizen gestemd kan worden. Maar omdat hulp bij het stemmen niet mag, kan het zijn dat mensen niet kunnen stemmen, ondanks dat zij weloverwogen kunnen beslissen waarop zij zouden stemmen. Daarmee zeg je in feite: 'jij doet niet meer mee', en dat is kwalijk", zo zegt HN-voorzitter Ton van Vugt.

Gelijke rechten voor iedereen.

Molkenboer neemt het VN-verdrag uit 2016 als uitgangspunt. Dit verdrag regelt de gelijke rechten voor mensen met een handicap. Bovendien zegt Molkenboer in het AD dat hij zich gesteund voelt door het College voor de Rechten van de Mens en door andere burgemeesters, Over het stemmen met hulp in het stemhokje heeft de Molkenboer inmiddels afspraken gemaakt met lokale zorgorganisaties. Tot welke prijs Molkenboer zijn verzet tegen de Kieswet wil volhouden, wil hij nu nog niet zeggen. Een compromis zou zijn dat de hulp van de vrijwilliger ophoudt op het moment dat degene met een verstandelijk beperking het stemhokje in gaat, zo zegt hij tegen het AD.ARTIKEL: WERKGEVERS TEGEN HUIDIGE PLANNEN EXTRA PARTNERSCHAPSVERLOF.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Werkgevers zien niets in de huidige plannen van het kabinet voor extra partnerschapsverlof. Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen niet dat werkgevers opdraaien voor de kosten en vragen minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees de plannen aan te passen.

Partners van zwangere vrouwen hebben nu recht op twee dagen doorbetaald verlof. Dat zouden er in het plan vijf worden. Daarnaast kunnen partners dan in het eerste halfjaar na de geboorte tegen 70 procent van hun loon aanvullend kraamverlof opnemen.

215 miljoen euro per jaar.

Volgens de belangenorganisaties komen de extra lasten neer op in totaal 215 miljoen euro per jaar. Vooral kleinere bedrijven zouden zwaar worden getroffen.

Ander voorstel.

De werkgeversorganisaties zeggen wel voorstander te zijn van verruiming van de verlofregelingen. Het kan alleen 'slimmer en beter' dan met het wetsvoorstel, zeggen ze. Ze verwijzen naar een voorstel van de Sociaal-Economische Raad (SER). Daarin draagt de overheid de kosten en zijn verschillende regelingen versimpeld en samengevoegd.ARTIKEL: NDF PROFESSOR LAMBERTSPRIJS VOOR HERSTELCIRKEL IN DE WIJK.
bron: Persbericht/Menzis. door: Ton van Vugt.

Het project Herstelcirkel in de wijk, waarin patiënten met Diabetes type 2 werken aan leefstijlverbetering, heeft de NDF Professor Lambertsprijs gewonnen. Deze prijs, verleden jaar ingesteld door de Nederlandse Diabetes Federatie, bestaat uit een bedrag van 5000 euro en wordt uitgereikt aan een initiatief dat het verschil maakt voor mensen met diabetes. Henk Schers, voorzitter van de Herstelcirkel in de wijk, nam de prijs op 16 maart in ontvangst tijdens het tweejaarlijks Nationale Diabetes Dag congres. De prijs wordt mede mogelijk gemaakt door Diabetes Fonds en Diabetesvereniging Nederland.

De prijs is mede uitgereikt naar aanleiding van de resultaten van recent onderzoek naar de resultaten van de eerste Herstelcirkel in de Wijk, waarin een aantal diabetes 2-patiënten uit Nijmegen-Lent en Oosterhout samen een forse verbetering van hun gezondheid bereikten: minder medicatie, een andere leefstijl en minder vaak naar de dokter. Zo verlaagde of bouwde 70% van de deelnemers in een jaar tijd de medicatie af, ging 95% meer koolhydraatarm gaan eten en liet 60% laat een daling van de BMI zien. Deze onderzoeksresultaten van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc worden op 22 maart om 16.30 uur gepresenteerd in Het Witte Huis in Nijmegen-Lent.

Beter worden zonder dokter.

Deelnemer Willy van Merm viel vijftien kilo af en stopte drie soorten medicijnen: ‘Ik voel me supergoed. Dit had ik twintig jaar eerder moeten doen!’ In de aanpak krijgen de deelnemers steun van elkaar en van een leefkrachtcoach. De deelnemer stelt zelf zijn of haar doelen, de huisarts houdt op afstand de daling van medicatie en zorg in de gaten. Deelnemer Hester Huiskamp kon na 23 jaar stoppen met het spuiten van twee soorten insuline: ‘Samen met anderen veranderen werkt veel beter; voor de lange termijn heeft deze aanpak alleen maar gezondheidsvoordelen’.

Onderscheidend van andere initiatieven.

Dr. Henk Schers (Radboudumc): ‘Herstelcirkel in de Wijk onderscheidt zich op een aantal punten van andere initiatieven: het is een groepsaanpak in de wijk waar mensen wonen, de medische zorg neemt zoveel mogelijk afstand, er wordt maximale regie bij de deelnemers zelf gelegd (deze kunnen bijvoorbeeld de eigen medicatie aanpassen) en er wordt een leefkrachtcoach ingezet die mensen helpt om gedragsverandering duurzaam te verinnerlijken. Afgaande op de eerste resultaten lijkt deze aanpak veelbelovend.

Opschalen en uitbreiden.

De succesvolle aanpak is inmiddels tot 5 actieve groepen uitgebreid. ‘Innovatieve concepten willen we het liefst op kleine schaal uitproberen en, wanneer deze veelbelovend zijn, opschalen’, aldus Joris van Eijck, directeur zorg bij Menzis. ‘Positieve gedragsverandering kan tot veel gezondheidswinst leiden. Door het zelfhelend vermogen en samenwerking worden deelnemers gezonder en besparen we op zorgkosten.’ Rob van Damme, manager ad interim van Zorggroep Stielo: ‘Wij zien dat de groepsdynamiek bepalend is voor het succes: deelnemers inspireren elkaar, gaan samen wandelen en koken en zijn ook elkaars stok achter de deur. De lokale aanpak verlaagt de drempels; we hebben hier nu bijvoorbeeld wekelijks vijf vaste beweegmomenten in de wijk.’ARTIKEL: ORCAM MYEYE 2.0 GELANCEERT. [+VIDEO'S]
bron: Persbericht/Orcam Myeye. door: Ton van Vugt.

OrCam Technologies, de meest geavanceerde wearable-innovator ter wereld voor kunstmatig zicht voor blinden, slechtzienden en mensen met leesproblemen of leesvermoeidheid, heeft afgelopen vrijdag tijdens de ZieZo-Beurs in Utrecht de OrCam MyEye 2.0 gelanceerd.

De OrCam MyEye’s 2.0 reageert intuïtief op simpele handgebaren en heeft daarnaast ook een touch bar aan de zijkant van het device. De OrCam MyEye 2.0 heeft slechts één draadloze head unit die magnetisch wordt bevestigd op het (zonne)brilmontuur van de drager, weegt nog geen vijfentwintig gram, is bijzonder klein van formaat en daardoor ook zeer onopvallend. Met de OrCam MyEye 2.0 kan verder weg gezien worden en kleinere tekst gelezen. En dat zelfs in volledige duisternis dankzij de ingebouwde ledverlichting die automatisch aangaat als het donker is. “Met de OrCam MyEye ben ik in staat om zelf vakliteratuur te lezen in plaats van dat deze voorgelezen wordt of dat ik deze in braille lees. Dit geeft mij als zelfstandig ondernemer heel veel vrijheid en onafhankelijkheid. Ik ben zelfs van plan om groepstherapie te gaan geven. Met behulp van de OrCam MyEye kan ik namelijk heel eenvoudig de gezichten herkennen van mijn cliënten in plaats van dat ik alleen op mijn gehoor afga; iets dat heel vermoeiend is. Ik kan mijn energie dus weer steken in mijn vak!” aldus Lidwien Cornelissen, psychotherapeute.

Alle hulpmiddelen van OrCam Technologies zijn licht van gewicht, hebben een compact design en zijn ideaal voor gebruik tijdens het werk, thuis of onderweg. De devices maken heel snel een foto en lezen realtime de tekst voor die u aanwijst: vakliteratuur, kranten, boeken, restaurantmenu’s, etiketten op producten, tekst op informatieborden en bankbiljetten. Zelfs de digitale tekst op het scherm van een computer of smartphone. Ook kunnen producten in de supermarkt aan de hand van de streepjescode herkend worden of gezichten herkend.

(Bekijk de video 'OrCam My Eye 2 - The Blind Life' [The Blindlife/Youtube - Engelstalig] op onze website)

Naast de reeds bestaande functionaliteiten, is de next-generation OrCam MyEye 2.0-device op veel vlakken verder geïnnoveerd:

- Draadloze head unit
- Uitermate klein formaat - weegt slechts 22,5 gram
- Kan verder zien, leest kleinere tekst, werkt ook in volledige duisternis door ingebouwde verlichting
- Automatische software updates via het door de gebruiker gekozen wifikanaal
- Beschikbaar in vele talen, waaronder uiteraard het Nederlands

“Het is onze missie om blinden, slechtzienden en mensen met leesproblemen, zoals dyslexie of vermoeidheid bij het lezen, te helpen studeren, werken en leven met een hoge mate van onafhankelijkheid”, aldus Ziv Aviram, medeoprichter, topman en CEO van OrCam. “We willen de levenskwaliteit en onafhankelijkheid van onze gebruikers verbeteren waar mogelijk. Daarom gaan we bij OrCam door met het verder innoveren van onze baanbrekende technologie voor kunstmatig zicht. We willen mensen echt helpen.”

Baanbrekende technologie.

De OrCam MyEye 2.0 is draadloos, lichtgewicht en compact, net zo klein als een vinger. Het apparaat leest gedrukte en digitale tekst meteen voor: kranten, boeken, menukaarten, straatborden, productetiketten en het scherm van computers en smartphones. Ook gezichten kunnen worden herkend door de OrCam MyEye 2.0. De identificatie van consumentenproducten, kleuren en bankbiljetten geeft een grote mate van onafhankelijkheid. De OrCam MyEye 2.0 maakt gebruik van baanbrekende ondersteunende technologie en is het resultaat van intensieve Research & Development door hele vakkundige professionals op het gebied van computer vision en machine learning. Dankzij deze vernieuwende technologie heeft de OrCam MyEye 2.0 dan ook niet voor niets tijdens de CES 2018 de Innovation Award in de categorie Accessible Tech gewonnen en de Last Gadget Standinggewonnen.

(Bekijk de video 'A Demonstration of the Orcam MyEye from Orcam' [Full Version - Engelstalig] op onze website)

Professor Amnon Shashua, medeoprichter, voorzitter en CTO: “Duizenden mensen over de hele wereld gebruiken nu de technologie van OrCam in hun dagelijkse leven voor werk, studie en vrije tijd. Met de tweede generatie OrCam MyEye 2.0 zijn er nog vele duizenden anderen die het revolutionaire apparaat kunnen gaan gebruiken.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie is meer dan 3 procent van de wereldbevolking blind of slechtziend. Uit een recente enquête onder de Amerikaanse bevolking bleek dat bijna 7,5 miljoen Amerikanen kampen met een visuele beperking. Volgens het Amerikaanse National Eye Institute van de National Institutes of Health zijn er in 2050 in de Verenigde Staten meer dan 8 miljoen blinden en slechtzienden. In Nederland zijn er ongeveer 345.000 blinden en slechtzienden, maar dit aantal stijgt helaas. In 2020 zullen er naar schatting zo'n 380.000* mensen een visuele beperking zijn (bron: Bartiméus).ARTIKEL: DIABETESPATIËNTEN BESPREKEN ZIEKTE NIET MET HUISARTS.
bron: Redactioneel/AD/Zorg.nu/ANP MediaWatch. door: Carlijn de Groot.

Vier op de tien diabetespatiënten praten niet met hun huisarts over hun ziekte, terwijl dat volgens de zorgrichtlijnen ten minste één keer per jaar zou moeten. Dat blijkt uit onderzoek van de Diabetesvereniging Nederland onder bijna duizend patiënten, meldt het AD.

Voor controle of behandeling van hun ziekte komen de meeste diabetespatiënten nu terecht bij een praktijkondersteuner. Maar volgens Diabetesvereniging Nederland hebben lang niet alle praktijkondersteuners de nodige kennis over complexe wondzorg of medicatie in huis. 'Veel patiënten slikken vier à vijf medicijnen. Wanneer die tegen elkaar inwerken, moet dit op tijd gesignaleerd worden. Daarom blijft een jaarlijks gesprek met de huisarts belangrijk', zegt directeur Olof King.ARTIKEL: MINISTER DE JONGE MAAKT ZICH ZORGEN OM 'EUTHANASIEPOEDER'.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Dat er een 'zelfmoordpoeder' in omloop is dat inmiddels een eerste slachtoffer heeft gemaakt is 'uiterst onwenselijk'. 'We nemen dit heel serieus', verzekert premier Mark Rutte na vragen over de zelfgekozen dood van de 19-jarige Ximena.

Ook minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid spreekt zijn zorg uit en laat weten dat het Openbaar Ministerie de zaak onderzoekt. Dat onderzoek moet volgens de vicepremier ook uitwijzen of de Coöperatie Laatste Wil (CLW), die het poeder onder mensen met een doodswens wil verspreiden, betrokken was bij Ximena's zelfmoord.

De jonge vrouw uit het Brabantse Uden maakte drie weken geleden een eind aan haar leven met behulp van het middel. Ze had dat zelf op internet besteld.

De Jonge vraagt zich ook af of het mogelijk is om ervoor te zorgen dat mensen minder gemakkelijk aan het poeder kunnen komen. Maar de vicepremier heeft er een hard hoofd in. Hij wijst erop dat allerlei middelen de gezondheid kunnen schaden, maar voor andere doeleinden ook heel nuttig kunnen worden gebruikt.

De Jonge noemde de plannen van CLW eerder 'zeer ongewenst, over het randje van onverantwoord en mogelijk ook strafbaar'. Hij beloofde toen 'een indringend gesprek' met de organisatie te voeren.

Het grote gevaar van 'euthanasiepoeder'.

Radar-columnist Mensje Melchior heeft deze week een column geschreven over het grote gevaar van 'euthanasiepoeder'. Volgens haar is het goed dat er in Nederland nog allerlei procedures zijn die je moet doorlopen voordat je de stap naar euthanasie kan maken.ARTIKEL: LEVERANCIERS 'ZELFMOORDPOEDER' LEVEREN NIET MEER AAN PARTICULIEREN.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Bedrijven die het middel leveren dat bekendstaat als "zelfmoordpoeder" leveren niet meer aan particulieren. Dat meldt RTL Nieuws na een rondgang langs de aanbieders. Aanleiding voor de stop is de dood van de 19-jarige Ximena Knol op 22 februari, nadat zij het middel had ingenomen.

Het middel waarmee je jezelf snel en pijnloos kan doden, wordt gebruikt in de levensmiddelen- en metaalindustrie. Ximena had het bedrijf waar zij het heeft gekocht verteld dat zij het voor een project op school nodig had, zei haar vader Randy bij RTL. "Een dag later had ze het binnen". Drie weken later nam ze het in.

Het bewuste bedrijf stopte met de verkoop nadat Randy Knol over de dood van zijn dochter had verteld. "Dan draait je maag heel erg om", zei een woordvoerder in de uitzending. Het bedrijf en ook alle andere leveranciers leveren nu alleen nog aan bedrijven.

Mogelijk strafbaar.

De Coöperatie Laatste Wil (CLW) informeert haar leden sinds vorig jaar over het bestaan van het middel. Dat wordt haar door de ouders van Ximena Knol zeer kwalijk genomen. Volgens hen wordt het voor mensen in geestelijke nood te gemakkelijk gemaakt om uit het leven te stappen.

Minister De Jonge van Volksgezondheid noemde het vandaag "ongewenst, onverantwoordelijk en mogelijk zelfs strafbaar" dat CLW het poeder voor leden beschikbaar stelt. Hij zal daarover contact opnemen met de coöperatie.ARTIKEL: VERKOOP VOEDINGSSUPPLEMENT MMS VERBODEN DOOR NVWA.
bron: Redactioneel/NVWA/Radar/ANP. door: Ton van Vugt.

Het gebruik van het voedingssupplement MMS kan leiden tot ernstige gezondheidsrisico's. Onderzoek in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft dat uitgewezen, zo laat de toezichthouder donderdag weten. De NVWA heeft de verkoop van het middel in Nederland daarom verboden.

MMS, ook wel bekend als Miracle Mineral Solution, Miracle Mineral Supplement of Master Miracle Solution, wordt voornamelijk via internet aangeboden ter bestrijding van diverse ziekten bij de mens. De zogenoemde risicobeoordeling van de NVWA wijst uit dat het middel kan leiden tot acute en chronische gezondheidsrisico's. Als mogelijke bijwerkingen noemt de NVWA onder meer brandwonden in het maagdarmkanaal, ademhalingsproblemen en nier- en leverfalen.

Al eerder gewaarschuwd.

In 2010 waarschuwde de NVWA al voor MMS, omdat de veiligheid van het middel niet kon worden gegarandeerd. Omdat de vraag en aanbod van MMS niet afnamen, besloot de toezichthouder het onderzoek in te stellen. Eerder verbood de NVWA producenten al te claimen dat het middel helende eigenschappen heeft.ARTIKEL: EINDHOVEN BEËINDIGT PILOT OMBUDSMAN SOCAIEINDHOVEN BEËINDIGT PILOT OMBUDSMAN VLAK NA KRITISCH RAPPORT.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Sjoerd Willen/Ton van Vugt.

De Eindhovense gemeenteraad heeft naar wens van wethouder Renate Richters (zorg, GroenLinks) ingestemd met het stopzetten van de pilot met een ombudsman voor het sociaal domein. Eind februari publiceerde die nog een kritisch rapport over de uitvoering van de Wmo door uitvoerder WIJeindhoven.

In zijn rapport concludeerde sociaal domein-ombudsman Harold Dijkstra dat de Eindhovense uitvoeringsinstantie voor het sociaal domein WIJeindhoven in sommige gevallen geen verslag opstelde van keukentafelgesprekken. Daardoor hadden inwoners waarvan een Wmo-aanvraag was afgewezen geen mogelijkheid om bezwaar te maken tegen die beslissing. Daarnaast wees Dijkstra erop dat Wmo-aanvragers bij het keukentafelgesprek niet werden geïnformeerd over onafhankelijke cliëntondersteuning. In beide gevallen wordt daarmee niet voldaan aan de Wmo.

Geen weeffouten.

Het rapport viel volgens het Eindhovens Dagblad niet goed bij de raad, die dinsdagavond instemde met een voorstel om de pilot met een ombudsman voor het sociaal domein per april te beëindigen. Daarmee kwam de raad tegemoet aan de wensen van wethouder Richters, die politiek verantwoordelijk is voor WIJeindhoven. Volgens Richters moest de ombudsman voor het sociaal domein vooral weeffouten in het systeem opsporen, en vallen de conclusies die Dijkstra in zijn rapport trekt niet in die categorie. Desgevraagd laat een woordvoerder van de gemeente Eindhoven weten de kritische conclusies in het rapport eerder als ‘zaken in de uitvoering’ te zien.

Minder energie in papier.

WIJeindhoven-directeur Jeanny van den Berg laat aan het Eindhovens Dagblad weten dat alle medewerkers van WIJeindhoven die niet goed op de hoogte zijn van de Wmo-wetgeving een bijscholingscursus zullen gaan volgen, maar zegt ook dat zij niet verwacht dat nu in alle gevallen verslag gemaakt zal worden van keukentafelgesprekken. Daarbij verwijst ze naar de opdracht van de gemeente om minder energie te steken in papier. Een woordvoerder van de gemeente Eindhoven wil niet ingaan op de vraag of dit in de visie van wethouder Richters in overeenstemming is met de Wmo, en verwijst voor die vraag door naar de directie van Wijeindhoven. Een woordvoerder van de directie laat weten dat inwoners wel degelijk bezwaar kunnen maken tegen een negatieve beschikking als die is afgegeven. Daarnaast laat zij weten dat het bij WIJeindhoven inmiddels vaste werkwijze is om inwoners in een eerste gesprek al te wijzen op de mogelijkheid van onafhankelijke cliëntondersteuning.ARTIKEL: IJSKOUDE FEBRUARIWEEK DODELIJKSTE SINDS DE HONGERWINTER. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Carlijn de Groot.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn er niet meer zo veel mensen in Nederland overleden als in de week van 26 februari. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, meldt het AD.

Die laatste februariweek was de week waarin het ijskoud was, en de griepepidemie op een hoogtepunt kwam. En dat had gevolgen: er stierven 3887 mensen. Meer dan de helft was tachtigplus.

De laatste keer dat er in één week meer doden vielen was in januari 1945, tijdens de Hongerwinter. Toen stierven er ongeveer 4500 per week. Precieze cijfers zijn er niet, omdat in die tijd sterftecijfers alleen per maand werden bijgehouden.

Watersnoodramp.

Zelfs in de week van de Watersnoodramp in januari 1953, vielen er minder doden: 3200 in totaal.

Jan Latten van het CBS verwacht volgens het AD dat de komende jaren het sterfterecord nog wel vaker verbroken zal worden. "Nederland telt meer ouderen dan 70 jaar geleden. Het nadeel van ouder worden is dat ons lijf zwakker wordt en we kwetsbaarder worden voor dingen die samengaan met natuurfenomenen als zo'n extreem koude winterweek."

(Bekijk de video 'In de ijskoude week van 26 februari kon er worden geschaatst' [RTLnieus/Youtube] op onze website)ARTIKEL: EEN OP DE VIJF NEDERLANDERS SLAAPT SLECHT. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Een op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft naar eigen zeggen een slechte nachtrust. Ze hebben moeite met in slaap vallen, slapen slecht door of worden te vroeg wakker, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij 10 procent van de mensen zijn de slaapproblemen ernstig.

De helft van de mensen die slecht slapen, worden daardoor belemmerd in hun dagelijkse functioneren. Ze kunnen zich niet goed concentreren, zijn vergeetachtig of hebben een slecht humeur

(Slaap jij weleens slecht? Bekijk dan de video op onze website!)

Mensen met hoge inkomens vatten makkelijker de slaap dan mensen met lagere inkomens. Dat kan ermee te maken hebben dat mensen die minder verdienen gemiddeld ongezonder zijn: ze hebben bijna anderhalf keer vaker een langdurige aandoening en zijn drie keer vaker psychisch ongezond.

Hoe hoger de leeftijd, hoe meer slaapproblemen. 28 procent van de 75-plussers heeft moeite met slapen, tegenover 8 procent van de 12 tot 16-jarigen.

Ook slapen vrouwen slechter dan mannen. 25 procent van de vrouwen zegt slaapproblemen te hebben. Bij mannen is dat 15 procent.ARTIKEL: HN-INFOPUNT: WANNEER HEB IK RECHT OP ZORGTOESLAG?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Het gezamenlijk inkomen van ons is door omstandigheden achteruitgegaan. Nu vragen wij ons af of we in aanmerking komen voor zorgtoeslag."

Onze HN-informateur antwoord:

Om zorgtoeslag te krijgen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw inkomen mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Ook uw vermogen (zoals spaargeld) mag niet te hoog zijn.

Voorwaarden voor zorgtoeslag 2016:

Om zorgtoeslag te krijgen in 2016 moet u:

- 18 jaar of ouder zijn (de zorgtoeslag gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin u 18 bent geworden);
- een Nederlandse zorgverzekering hebben;
- Vanaf 2016 geldt dat uw inkomen niet hoger is dan € 27.012 (voor alleenstaanden). Voor meerpersoonshuishoudens geldt een maximum gezamenlijk inkomen van € 33.764;
- de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben (uw toeslagpartner moet ook de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben);
- niet meer vermogen hebben dan € 106.941 (voor alleenstaanden) of € 131.378 gezamenlijk (voor partners).

Om zorgtoeslag te krijgen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw inkomen mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Ook uw vermogen (zoals spaargeld) mag niet te hoog zijn.

Voorwaarden voor zorgtoeslag 2016:

Om zorgtoeslag te krijgen in 2016 moet u:

- 18 jaar of ouder zijn (de zorgtoeslag gaat in op de 1e dag van de maand die volgt op de maand waarin u 18 bent geworden);
- een Nederlandse zorgverzekering hebben;
- Vanaf 2016 geldt dat uw inkomen niet hoger is dan € 27.012 (voor alleenstaanden). Voor meerpersoonshuishoudens geldt een maximum gezamenlijk inkomen van € 33.764;
- de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben (uw toeslagpartner moet ook de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben);
- niet meer vermogen hebben dan € 106.941 (voor alleenstaanden) of € 131.378 gezamenlijk (voor partners).

Meer informatie over de voorwaarden voor zorgtoeslag in 2016 vindt u op de website Toeslagen van de Belastingdienst.

Geen zorgtoeslag bij veel vermogen:

Uw vermogen uit box 3 van de inkomstenbelasting telt mee voor uw recht op zorgtoeslag. Dat is bijvoorbeeld uw spaargeld of beleggingen, maar de eigen woning valt hier niet onder.

Uw vermogen op 1 januari 2016:

Het heffingsvrije vermogen is € 24.437voor alleenstaanden en € 48.874 voor partners. Uw vermogen mag dus niet hoger zijn dan:

- € 106.941 als u alleenstaand bent;
- € 131.378 gezamenlijk vermogen als u een fiscale partner heeft.

Zorgtoeslag in het buitenland:

Woont u (of uw toeslagpartner) in het buitenland? En werkt u in Nederland of krijgt u een pensioen of uitkering uit Nederland? Dan kunt u zorgtoeslag krijgen als het gaat om:

- een land dat hoort bij de EU, de EER of Zwitserland;
- een land waarmee Nederland een socialezekerheidsverdrag heeft gesloten.

Woont u in een ander land? Dan kunt u alleen zorgtoeslag krijgen als u verplicht verzekerd bent in Nederland. Meer informatie over zorgtoeslag in het buitenland vindt u op Toeslagen.nl.

- een Nederlandse zorgverzekering hebben;
- Vanaf 2016 geldt dat uw inkomen niet hoger is dan € 27.012 (voor alleenstaanden). Voor meerpersoonshuishoudens geldt een maximum gezamenlijk inkomen van € 33.764;
- de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben (uw toeslagpartner moet ook de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben);
- niet meer vermogen hebben dan € 106.941 (voor alleenstaanden) of € 131.378 gezamenlijk (voor partners).

Meer informatie over de voorwaarden voor zorgtoeslag in 2016 vindt u op de website Toeslagen van de Belastingdienst.

Geen zorgtoeslag bij veel vermogen:

Uw vermogen uit box 3 van de inkomstenbelasting telt mee voor uw recht op zorgtoeslag. Dat is bijvoorbeeld uw spaargeld of beleggingen, maar de eigen woning valt hier niet onder.

Uw vermogen op 1 januari 2016:

Het heffingsvrije vermogen is € 24.437voor alleenstaanden en € 48.874 voor partners. Uw vermogen mag dus niet hoger zijn dan:

- € 106.941 als u alleenstaand bent;
- € 131.378 gezamenlijk vermogen als u een fiscale partner heeft.

Zorgtoeslag in het buitenland:

Woont u (of uw toeslagpartner) in het buitenland? En werkt u in Nederland of krijgt u een pensioen of uitkering uit Nederland? Dan kunt u zorgtoeslag krijgen als het gaat om:

- een land dat hoort bij de EU, de EER of Zwitserland;
- een land waarmee Nederland een socialezekerheidsverdrag heeft gesloten.

Woont u in een ander land? Dan kunt u alleen zorgtoeslag krijgen als u verplicht verzekerd bent in Nederland. Meer informatie over zorgtoeslag in het buitenland vindt u op Toeslagen.nl.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Leon de Jong uit Zoetermeer.

Na een avondje stappen reed ik met vrienden in de auto naar huis. We werden staande gehouden door een agent en hij vroeg of ik Bob was? Ik zei: “Oh bedankt. Bob… ja dat zou best eens kunnen… Want zelf ben ik zo dronken, dat ik mijn eigen naam niet eens meer weet!”En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe update, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.