Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

Je luistert naar HandicapNieuws UPDATE van maandag 10 december 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Nieuwe behandeling diabetes type 2 voorkomt mogelijk insuline spuiten.
Patiënt niet geholpen in ziekenhuis door zorgplafond.
Het SCP onderzocht de 24/7-samenleving, maar vond hem niet.
Medicijn verkleint kans op keizersnede bij stuitligging: 'Iedere vrouw moet dit weten'.
Subsidie voor UMCG-studie naar zorg rond handprothesen.
Hoekstra wil dat er genoeg winkels blijven die cash accepteren.
Prijzen voor briljante mislukkingen in de zorg.
Patiënten klagen over privacy in ziekenhuizen, apotheken en verpleeghuizen.
Tweede Kamer wil meer vaart achter aanpak ggz-wachtlijsten.
Verhoogd risico op hart- en vaatziekten voor vrouwen na borstkankerbehandeling.
Anticonceptiepil is terug: apothekers komende weken weer bevoorraad.
OnderwijsZorgCentrum voor kinderen met ernstige beperkingen.
Bijna kwart miljoen mensen met recept van neuroloog.
Eiwit en inspanning stimuleren nachtelijke spieropbouw.
Overdracht patiëntendossiers MC Slotervaart gaat nog weken duren.
Promotie op online toegankelijkheid.
Samenwerking Onderwijs, Zorg en Jeugd krijgt vorm.
ANBO blij met impuls verkeersveiligheid.
Pompje met pijnbestrijding bij bevalling niet alleen halleluja: 'Ik werd knetterstoned'.
Blokhuis noemt geen deadline voor ggz-wachttijden.
Een constante fluittoon of cirkelzaag: roman over leven met tinnitus.
Documentaire 'Sporten, zo kan het ook'.
HN-INFOpunt: Wanneer kom ik in aanmerking voor een OV-Begeleiderskaart?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: NIEUWE BEHANDELING DIABETES TYPE 2 VOORKOMT MOGELIJK INSULINE SPUITEN.
bron: Redactioneel/Gezondheid.be.

Onderzoekers van het Amsterdam UMC hebben een nieuwe behandeling ontdekt voor patiënten met diabetes type 2. Dankzij deze behandeling hoeven ze pas veel later of helemaal geen insuline meer te spuiten.

De onderzoekers plaatsten bij vijftig patiënten met diabetes type 2 een ballon in de twaalfvingerige darm. In de ballon zat heet water dat het slijmvlies in de dunne darm wegschroeide. Na enkele weken groeide nieuw slijmvlies terug, verbeterde de bloedsuikerspiegel en was geen insuline-injectie nodig. Bij 90 procent van de deelnemers was de ziekte na een jaar nog steeds stabiel.

Op basis van deze bevindingen concluderen de onderzoekers dat de behandeling effectief lijkt bij patiënten met diabetes type 2 die ondanks medicatiegebruik nog onvoldoende goede bloedsuikerwaardes hebben. In de huidige praktijk is de volgende stap bij het behandelen van deze patiënten vaak het spuiten van insuline. De onderzoekers stellen daarom dat door deze behandeling het gebruik van insuline kan worden uitgesteld of misschien wel worden voorkomen.

De resultaten werden recent gepubliceerd op een wetenschappelijk congres. Voor deze nieuwe methode op grotere schaal kan gebruikt worden, is evenwel nog meer onderzoek bij veel meer patiënten nodig.ARTIKEL: PATIËNT NIET GEHOLPEN IN ZIEKENHUIS DOOR ZORGPLAFOND.
bron: Redactioneel/De Telegraaf/ANP MediaWatch.

Zorgverzekeraars maken afspraken met ziekenhuizen over hoeveel geld ze krijgen voor het leveren van zorg. Maar soms is het budget op: er wordt dan een zorgplafond (ook wel bekend als omzetplafond) bereikt. Het ziekenhuis krijgt dan geen meer vergoeding meer van de verzekeraar voor de geleverde zorg.

Het gevolg: de patiënt is de dupe want die kan tijdelijk niet in het ziekenhuis terecht voor een behandeling.

In het consumentenprogramma Kassa op NPO1 (zaterdag 7 december om 19:05) worden de problemen rondom de zorgplafond aan de kaak gesteld.

Wat is een zorgplafond?

Een zorgplafond is een maximum bedrag of maximum aantal behandelingen dat een zorgaanbieder in een gegeven kalenderjaar mag declareren bij een bepaalde zorgverzekeraar. De meeste verzekeraars werken met omzetplafonds, waaronder Achmea, CZ, VGZ en Menzis.

Goed om te weten:

• Als het omzetplafond wordt bereikt bij jouw ziekenhuis of zorgverlener, kan het voorkomen dat je hier tijdelijk niet meer terecht kunt.
• Omzetplafonds worden meestal aan het einde van het jaar bereikt. Houd hier rekening mee als je een afspraak wilt inplannen.
• Voor spoedeisende zorg zijn andere afspraken gemaakt. Het omzetplafond speelt dan geen rol.

Bij meerdere ziekenhuizen is het omzetplafond inmiddels bereikt, waardoor ze sommige nieuwe patiënten niet meer kunnen behandelen. Het Deventer Ziekenhuis is één van die ziekenhuizen. Patiënten die zijn verzekerd bij Zilveren Kruis (of een onderliggende zorgverzekering) kunnen eind van dit jaar in veel gevallen niet meer in dit ziekenhuis terecht.

Het probleem.

Een omzetplafond wordt bereikt als de verzekeraar te weinig zorg heeft ingekocht of omdat het ziekenhuis te veel geld uitgeeft. Ziekenhuizen geven aan dat ze soms te maken hebben met een groeiende vraag naar bepaalde behandelingen en daardoor meer kosten maken. Zorgverzekeraars wijzen naar de ziekenhuizen, die te hoge tarieven zouden hanteren en daardoor te veel kosten maken.

Vanuit de politiek is veel kritiek op deze manier van werken, met name door de linkse partijen SP en PvdA. Het CDA wilt weten of verzekeraars en ziekenhuizen wel aan hun zorgplicht voldoen.

Wat kun je als patiënt doen?

Als het omzetplafond bij een bepaalde zorgaanbieder wordt bereikt, kun je normaal gesproken niet bij deze zorgaanbieder terecht. Zelfs als de verzekerde een restitutiepolis heeft, met volledige vrije keuze uit ziekenhuizen en zorgaanbieders, kan het voorkomen dat de patiënt niet in een bepaald ziekenhuis terecht kan. Het omzetplafond is simpelweg bereikt, ofwel een patiëntenstop.

Als je als patiënt wordt geconfronteerd met een omzetplafond kun je contact opnemen met je zorgverzekeraar. Die kan mogelijk een oplossing bieden.

Dit kun je ook doen:

1. Afwachten tot het volgende jaar, waarin er weer nieuw budget is vrijgemaakt.

2. Uitwijken naar een ander ziekenhuis in de buurt. Je verzekeraar kan je hierbij eventueel helpen.

3. Overstappen naar een zorgverzekering die niet valt onder Achmea, om het volgend jaar te voor komen.ARTIKEL: HET SCP ONDERZOCHT DE 24/7-SAMENLEVING, MAAR VOND HEM NIET.
bron: Redactioneel/SCP/RTLnieuws/ANP MediaNieuws.

Iedereen dag en nacht bereikbaar? Overwerk in de avonduren en in de weekends eerder regel dan uitzondering? Onzin, stelt het Sociaal Cultureel Planbureau in een onderzoek. Voor die almaar voortrazende 24/7-samenleving is weinig bewijs.

Nederlanders werken nog steeds vooral van maandag tot en met vrijdag, beginnen om 9.00 uur en stoppen om 17.00 uur. En voor scholing geldt hetzelfde. Scholieren, studenten of werknemers die een cursus volgen: ook dat gebeurt meestal onder traditionele kantoortijden.

Opgejaagd.

Het planbureau vroeg bijna 1900 Nederlanders vanaf 12 jaar een week lang in een dagboek hun activiteiten bij te houden. Ruim een derde van hen gaf aan zich wel eens opgejaagd te voelen.

Bestaan niet drukker.

Maar ook op dat vlak maakt het SCP korte metten met een mythe: uit cijfers blijkt niet dat het bestaan drukker is geworden de laatste jaren. 'Er is bijvoorbeeld in de afgelopen tien jaren geen substantiële toename te zien in de tijd die naar verplichtingen gaat', staat in het rapport.

Nederlanders zijn dus niét meer tijd kwijt met hun werk, niet met het huishouden en ook niet met mantelzorg.

8,5 uur slaap per dag.

Nederlanders besteden aan die verplichtingen: werk, scholing en de zorg voor het huishouden en anderen bijna 46 uur per week. Gemiddeld 59 uur per week brengen Nederlanders slapend of wakker in bed door. Dat is ongeveer 8,5 uur per dag.

Daarnaast wordt gedurende iets meer dan 11 uur gegeten en gedronken en besteden Nederlanders 7 uur per week aan onder meer douchen en aankleden.

Een burn-out begint altijd met stress.

Als je een burn-out krijgt, wil je niks meer en kan je niks meer. Hoe voorkom je zo'n burn-out? En als je hem dan toch krijgt, hoe kom je er weer vanaf? Daphne Lammers legt het uit in deze explainer.

Ouders net zo tevreden.

Gevoelens van tijdsdruk komen het meest voor bij vrouwen, hoger opgeleiden en ouders van thuiswonende kinderen.

Dat die laatste groep het vaak te druk heeft, betekent niet dat de kwaliteit van leven daaronder lijdt. "Ouders geven hun leven een 7,8 als rapportcijfer, en daarmee zijn zij ongeveer even tevreden met hun leven als mensen zonder kinderen", concludeert het SCP.ARTIKEL: MEDICIJN VERKLEINT KANS OP KEIZERSNEDE BIJ STUITLIGGING: 'IEDERE VROUW MOET DIT WETEN'.
bron: Redactioneel/Gezinsbode/UMCG.

De kans dat een baby in stuitligging op natuurlijke wijze én dus zonder keizersnede wordt geboren, is stukken groter als het draaien van het kind wordt gecombineerd met een bepaald medicijn. Dat heeft de Amsterdamse gynaecoloog Joost Velzel ontdekt. "Iedere vrouw zou dit moeten weten."

Bij een stuitligging ligt de baby met zijn billen naar beneden. Rond de 36 weken ligt zo'n vier procent van de baby's in een stuitligging. In 85 procent van de gevallen worden kindjes die zo liggen, via een keizersnede ter wereld gebracht.

Als de moeder dat wil, wordt geprobeerd de baby te draaien. Zo kan de moeder toch nog op een natuurlijke manier kan bevallen.

Daling van 20 procent.

Het medicijn - fenoterol- verslapt de baarmoeder tijdens het draaien van de baby. Het effect liegt er niet om: het draaien is in combinatie met dit medicijn stukken succesvoller waardoor het aantal keizersneden daalt met 20 procent.

Woensdag promoveert gynaecoloog in opleiding Joost Velzel (32) van de Universiteit van Amsterdam op zijn ontdekking. "Helaas krijgt nu nog maar 40 procent van de vrouwen fenoterol toegediend. Ongelooflijk zonde. Er worden ook medicijnen gegeven die niet werken. Dit zou niet meer moeten gebeuren."

Niet bevoegd.

Nu komt het nog vaak voor dat moeders andere medicatie dan fenoterol krijgen. Of helemaal niets. "Als het draaien door een verloskundige buiten het ziekenhuis gebeurt, krijgt de moeder geen medicatie. Waarom? Omdat de verloskundige niet bevoegd is medicatie te geven", zegt Velzel.

Bijwerkingen.

Volgens Velzel heeft het enige effectieve medicijn wel kans op bijwerkingen, zoals hartkloppingen. "Maar die bijwerkingen duren kort. Slechts 10 minuten. Het is de moeite waard als je het afzet tegen de werking."

Voor zijn onderzoek onderzocht Velzel de afgelopen vijf jaar 830 vrouwen die zwanger waren van een baby hadden die in een stuitligging lag.ARTIKEL: SUBSIDIE VOOR UMCG-STUDIE NAAR ZORG ROND HANDPROTHESEN.
bron: Redactioneel/Gezinsbode/UMCG.

De afdeling Revalidatiegeneeskunde van het UMCG krijgt 400.000 euro subsidie van ZonMW.

Ze gaat hiermee een studie doen naar de effectiviteit en de kosteneffectiviteit van handprotheses. Ook de doelmatigheid van de zorg rond handprothesen wordt geëvalueerd.

De subsidie is onderdeel van het ZonMW-programma Goed Gebruik Hulpmiddelenzorg.

Bionische prothesehanden.

Mensen die door amputatie of geboorte een arm missen, krijgen veelal een handprothese om het verlies aan functie van deze arm op te vangen. De kosten van de zorg rondom handprothesen zijn het afgelopen decennium fors gestegen.

Dit heeft onder meer te maken met de introductie van de zogenaamde bionische prothesehanden. Dit zijn prothesehanden waarvan de duim en vingers afzonderlijk kunnen bewegen.

In de praktijk merken behandelaars dat de bionische handen functionele voordelen hebben, maar dat er ook nadelen aan deze handen kleven: ze zijn kwetsbaar en door de complexe aansturing worden de vele functies maar in zeer beperkte mate benut.

De doelmatigheid van deze bionische handen wordt in deze studie vergelijken met standaard handprothesen.

Gestandaardiseerde zorg.

De zorg voor mensen die een handprothese gebruiken is door het gebruik van het PPP-Arm protocol (Prothese Prescriptie Protocol) gestandaardiseerd voor alle revalidatieteams in Nederland. Patiënt en behandelaar kunnen met dit protocol op gestructureerde wijze een handprothese kiezen.

De landelijke PPP-Arm database bevat data van vrijwel alle armprothesen die de afgelopen 8 tot 10 jaar in Nederland zijn voorgeschreven. Er is echter te weinig onderzoek gedaan naar de effectiviteit. Daardoor hebben revalidatieteams nog niet voldoende wetenschappelijk kennis om samen met de gebruiker te bepalen welke prothesehand wel of niet de meest geschikte voor hen is.

Doel onderzoek.

Doel van deze studie is alle gegevens uit de PPP-Arm database te ontsluiten. Dit levert kennis op over de mate van gepast gebruik van een handprothese en over de kosten. Dit moet meer inzicht geven in wat de juiste prothese bij de juiste persoon is als het gaat om functioneel gebruik, ontstaan van defecten en noodzaak tot reparaties.

De kosten van protheses vallen uiteen in onderhoud, reparaties, levensduur van de prothese en de hoeveelheid zorg die een patiënt heeft.

Ontwikkelen online Keuzehulp.

Het onderzoek start in december 2018 en gaat 3 jaar duren. Onderzoeksleider Corry van der Sluis wil met de opgedane kennis uit de studie een online Keuzehulp ontwikkelen; deze moet onderdeel worden van het bestaande PPP-Arm protocol.

De resultaten van het onderzoek komen hiermee direct ten goede aan alle mensen die nu of in de toekomst een armprothese gebruiken.ARTIKEL: HOEKSTRA WIL DAT ER GENOEG WINKELS BLIJVEN DIE CASH ACCEPTEREN.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.

Minister Hoekstra van Financiën wil dat er voldoende mogelijkheden blijven om met contant geld af te rekenen. Hij wil zo nodig ingrijpen om te voorkomen dat mensen die moeite hebben met pinbetalingen aan de zijkant komen te staan.

Met name ouderen maken zich zorgen over het toenemende aantal winkels en instellingen waar zij alleen nog met een pinpas terecht kunnen. Kamerlid Van Rooijen van ouderenpartij 50Plus stelde daar vragen over.

Hoekstra antwoordt nu in een brief dat er in Nederland nog geen probleem is. Consumenten kunnen volgens recent onderzoek nog bij nagenoeg alle winkels, benzinestations, horecagelegenheden en marktkramen met contant geld afrekenen. Winkeliers verwachten dat zij ook over vijf jaar nog euro's accepteren.

Deelname samenleving.

Toch zegt de minister van Financiën dat hij de vinger aan de pols houdt, "omdat de omloop van contant geld afneemt en deze trend onomkeerbaar is". Hij vreest dat kwetsbare consumenten achterblijven en "worden uitgesloten van het betalingsverkeer en daarmee van actieve deelname aan onze samenleving."

Hij vindt dat het in eerste plaats aan de vrije markt is om te bepalen welk betaalmiddel er gebruikt wordt, maar belooft te zullen bijsturen als er onvoldoende mogelijkheden overblijven om contant af te rekenen.ARTIKEL: PRIJZEN VOOR BRILJANTE MISLUKKINGEN IN DE ZORG.
bron: Redactioneel/Skipr/BNR/ANP MediaWatch.

We zijn dol op succesverhalen, maar we kunnen misschien meer leren van mislukkingen, zeker ook in de zorg. Daarom werd vorige week voor de 5de keer de award voor de briljantste mislukking in de zorg uitgereikt.

Een stoel waarmee een gehandicapte zelf kan douchen, maar het afdrogen, daar is nog niks voor bedacht of een ambitieus nieuw ggz-traject dat vastloopt. Dit zijn voorbeelden van innovaties in de zorg die onsuccesvol bleken, maar waar juist veel kan wordt geleerd. Toch wordt er weinig over dit soort ‘mislukkingen’ gesproken. Het instituut voor Briljante Mislukkingen vindt dit zonde en reikt daarom elk jaar een award uit voor beste mislukking in de zorg.

Familiaire Hypercholesterolemie.

Janneke Wittekoek en Manon Houter zetten zich met de Stichting LEEFH in om mensen met een erfelijk verhoogde kans op hart- en vaatziekten door van Familiaire Hypercholesterolemie (FH) zo vroeg mogelijk in kaart te brengen. Met een snelle diagnose en de juiste behandeling wint een gemiddelde FH-patiënt elf gezonde levensjaren. Ten onrechte werd geconcludeerd dat bijna iedereen met FH was opgespoord, en is in 2013 het landelijk bevolkingsonderzoek naar FH stop gezet. Ondanks de ontdekking dat de prevalentie van FH vele malen hoger lag dan gedacht, lukte het niet om het bevolkingsonderzoek nieuw leven in te blazen. Een goed uitgewerkte businesscase ontbrak bij de poging om weer een bevolkingsonderzoek te realiseren. Dit blijkt essentieel bij het aantonen van rendement van preventie.

Hartrevalidatie.

De eerste prijs van de vakjury ging naar ‘Wie financiert de hartrevalidatie?’ van Peter Wouters. Een goed doordacht, betaalbaar en uitvoerbaar hartrevalidatieconcept dat stuk liep op de implementatie. De meest essentiële veranderingen in vergelijking tot de reguliere hartrevalidatie waren: meer ruimte voor leefstijlverandering, een persoonlijke benadering en het gebruik van e-coaching. Een belangrijke les was dat geldverstrekkers in de zorg moeilijk te overtuigen zijn van het rendement dat innovatie en preventie uiteindelijk opleveren. Dit vraagt om een intensieve benadering van stakeholders en het creëren van draagvlak, niet alleen voor het idee maar ook voor de uitvoer en financiering.

Beter innovatieklimaat.

Met deze award hoopt het instituut bij te dragen aan het creëren van een beter innovatieklimaat in de zorg. “Door opvallende cases in de spotlight te zetten willen we mensen inspireren en uitdagen om uit te komen voor ‘mislukkingen’, maar vooral ook om iets met deze ervaring te doen.”ARTIKEL: ARTIKEL: PATIËNTEN KLAGEN OVER PRIVACY IN ZIEKENHUIZEN, APOTHEKEN EN VERPLEEGHUIZEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Het is nog altijd slecht gesteld met de privacy van patiënten in ziekenhuizen, apotheken en verpleeghuizen, stelt Patiëntenfederatie Nederland op basis van een eigen onderzoek.

Bij ziekenhuizen en apotheken klagen mensen er vooral over dat andere patiënten aan de balie kunnen meeluisteren of over artsen die openlijk hun situatie bespreken. Bij verpleeghuizen klagen patiënten dat ze met meerdere mensen een kamer en sanitair moeten delen.

"Medewerkers en dokters moeten bewust zijn dat andere patiënten kunnen meeluisteren."

Volgens de belangenorganisatie gaat het vooral in de verpleging en verzorgingshuizen en de medisch specialistische zorg niet goed met privacygevoelige informatie van patiënten. 'Medewerkers aan de balie en dokters op de zaal moeten zich bewust zijn dat andere patiënten kunnen meeluisteren', aldus de federatie.

Bij een eerder onderzoek twee jaar geleden bleek ook al dat het niet goed gaat met de privacy van patiënten. Volgens de patiëntenfederatie kunnen veel privacygevoelige zaken eenvoudig opgelost worden met kleine bouwkundige aanpassingen bij zorginstellingen.ARTIKEL: TWEEDE KAMER WIL MEER VAART ACHTER AANPAK GGZ-WACHTLIJSTEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Vrouwen die voor borstkanker zijn behandeld, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Naomi Boekel van VUmc. Zij promoveert donderdag bij Amsterdam UMC.

'Bij vrouwen behandeld in de periode 1970 tot en met 2009 is het risico op verschillende hart- en vaatziekten verhoogd. Dit verhoogde risico blijft ook lang na de behandeling bestaan. Denk hierbij aan 20 jaar. Het is daarom heel belangrijk om patiënten gezonde leefstijladviezen, zoals het stoppen met roken, te geven', aldus Boekel.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen het meeste risico lopen op hart- en vaatziekten na behandeling van de meest voorkomende chemotherapie. En bij bestraling van de lymfeklieren achter het borstbeen, waarbij het hart aan relatief veel straling wordt blootgesteld.ARTIKEL: VERHOOGD RISICO OP HART- EN VAATZIEKTEN VOOR VROUWEN NA BORSTKANKERBEHANDELING.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Vrouwen die voor borstkanker zijn behandeld, hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van promovendus Naomi Boekel van VUmc. Zij promoveert donderdag bij Amsterdam UMC.

'Bij vrouwen behandeld in de periode 1970 tot en met 2009 is het risico op verschillende hart- en vaatziekten verhoogd. Dit verhoogde risico blijft ook lang na de behandeling bestaan. Denk hierbij aan 20 jaar. Het is daarom heel belangrijk om patiënten gezonde leefstijladviezen, zoals het stoppen met roken, te geven', aldus Boekel.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen het meeste risico lopen op hart- en vaatziekten na behandeling van de meest voorkomende chemotherapie. En bij bestraling van de lymfeklieren achter het borstbeen, waarbij het hart aan relatief veel straling wordt blootgesteld.ARTIKEL: ANTICONCEPTIEPIL IS TERUG: APOTHEKERS KOMENDE WEKEN WEER BEVOORRAAD.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP.

De problemen met de levering van de anticonceptiepil zijn voorbij. Er was al sinds begin september een tekort, maar apotheken en farmaceuten in ons land worden de komende weken weer bevoorraad. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

"Bedrijven die anticonceptiepillen leveren, bevestigen dat zij weer leveren of gaan leveren. Deze bedrijven hebben samen een marktaandeel van bijna 90 procent. Op dit moment lijkt de levering dus weer goed op gang te komen", zegt Martin Favie van Bogin, de belangenorganisatie van generieke geneesmiddelenfabrikanten.

Het gaat onder meer om de groothandels Benu, Mosadex, Alliance Healthcare en Pluripharm. "Ja, we gaan volgende week weer leveren", aldus Angelique Derks van Mosadex.

Woekerprijzen.

De afgelopen weken was de vraag naar de pil dusdanig groot dat het medicijn zelfs op Marktplaats werd aangeboden, soms zelfs voor woekerprijzen. Er werd in sommige gevallen 15 euro per strip gevraagd, meer dan vier keer de normale waarde.

Het ging er niet overal zo hard aan toe, want op Twitter ging de hashtag #vrouwenhelpenvrouwen een eigen leven leiden. Vrouwen die nog meerdere strips hadden liggen, hielpen anderen die niets meer over hadden.

Waar was de pil?

Al bijna drie maanden is er een tekort aan de meestgebruikte anticonceptiepil onder vrouwen. Dit is de combinatiepil met ethinylestradiol/levonorgestrel 0,03/0,15 mg. Deze pil wordt zonder merknaam verkocht of onder de merknaam Microgynon of Stediril.

Het tekort ontstond nadat een grote lading pillen uit het buitenland werd afgekeurd en vernietigd. Hoewel toen werd gezegd dat het probleem snel verholpen zou worden, bleven de problemen lange tijd. Ze lijken nu dus opgelost.ARTIKEL: ONDERWIJSZORGCENTRUM VOOR KINDEREN MET ERNSTIGE BEPERKINGEN.
bron: Redactioneel/PSW.

Op 5 december jl. tekenden de bestuurders van drie Limburgse organisaties een intentieverklaring om samen een OnderwijsZorgCentrum op te richten voor kinderen met ernstige leer- en ontwikkelingsproblemen.

Onderwijs is er voor alle kinderen en jongeren. Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet voor kinderen met ernstige beperkingen. Niet omdat onderwijs voor hen geen meerwaarde heeft, maar omdat zij niet terecht kunnen in het huidig passend onderwijs. Of omdat ze een leerplichtontheffing hebben of omdat er geen geschikt aanbod is in de eigen regio. PSW (gehandicaptenzorg), Adelante (kinderrevalidatie) en Onderwijsgroep Buitengewoon (speciaal onderwijs) willen voor deze groep kinderen in Midden-Limburg onderwijs realiseren. Maar wel op een manier waarbij onderwijs en zorg samengaan.

Onderwijs, zorg en revalidatie.

Het OnderwijsZorgCentrum biedt voor kinderen en jongeren tussen 5 en 16 jaar met ernstige beperkingen een veilige en leerrijke omgeving, met op maat gesneden onderwijs-zorg-arrangementen. Altijd gericht op dat ene doel: maximale ontwikkeling van het individuele kind; en op die ene vraag: wat heeft dit kind daarvoor nodig? De drie organisaties willen deze kinderen bieden wat ze nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen. Onderwijs, zorg en revalidatie vormen daarbij een totaalpakket.

De HeiKei.

Het OnderwijsZorgCentrum is onder de naam HeiKei gestart op de locatie van KDC de Heisterkes in Haelen, waar PSW zorg en begeleiding biedt aan kinderen met ernstige beperkingen. De naam HeiKei is een samensmelting van de Heisterkes en de Maaskei, de ZML-school die vanuit Onderwijsgroep Buitengewoon onderdeel wordt van het centrum. Het OnderwijsZorgCentrum begint concrete vorm en inhoud te krijgen. Naast de reguliere zorg en begeleiding werkt een leerkracht twee dagdelen per week in de locatie van de HeiKei. Naar behoefte kan dit worden uitgebreid. Ook begeleiders en gedragskundigen richten zich op de verhouding zorg en onderwijs. De manier van werken is afhankelijk van de behoefte en de potentie van ieder kind. Er zijn kinderen die meer onderwijs en minder zorg krijgen en andersom. Kinderen worden, met oog voor hun welzijn, maximaal uitgedaagd om te leren en ontwikkelen.

Samenwerken in de regio.

De HeiKei wil gaan fungeren als kenniscentrum in de regio. Door bovendien de samenwerking aan te gaan met lokale scholen, bedrijven en activiteitencentra kunnen de leerlingen op een laagdrempelige manier gebruik maken van aangepast praktijkonderwijs. De kinderen worden op deze manier ondersteund om hun eigen plek te vinden in de samenleving en daarmee wordt participatie vanaf jonge leeftijd vanzelfsprekend.

Voor meer informatie: www.adelante-zorggroep.nl / www.psw.nl / www.ogbuitengewoon.nlARTIKEL: BIJNA KWART MILJOEN MENSEN MET RECEPT VAN NEUROLOOG.
bron: Redactioneel/SFK.

Een vijfde van de geneesmiddelen die Nederlandse apotheken in 2017 op recept van neurologen verstrekten, betrof anti-epileptica.

Van alle specialistenrecepten nemen de neurologen 4% voor hun rekening. Dat zijn ongeveer een miljoen voorschriften, bedoeld voor 230.000 patiënten. Dat schrijft de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Neurologen behandelen onder meer mensen met epilepsie, migraine en de ziekte van Parkinson. Het vaakst schrijven ze anti-epileptica voor. Die middelen maken 20% van hun recepten uit. Daarna volgen met een aandeel van 13% de dopaminergica. Dat zijn middelen die bij de ziekte van Parkinson het tekort aan dopamine in de hersenen tegengaan. De middelen uit die twee groepen kunnen worden beschouwd als typische neurologiemiddelen, omdat ze specifiek bij een neurologische aandoening worden ingezet. Dat geldt niet voor de daarop volgende twee geneesmiddelgroepen die neurologen veel voorschrijven: de antistollingsmiddelen en de antidepressiva, want die hebben veel bredere toepassingen.

Binnen deze groepen kiezen neurologen overigens wel voor specifieke subgroepen. Bij de antistollingsmiddelen staat in 92% van de gevallen een trombocytenaggregatieremmer op het recept en binnen de antidepressiva schrijven neurologen tien keer zo vaak klassieke antidepressiva voor als SSRI’s. Dat laatste valt op omdat binnen de groep antidepressiva juist de SSRI’s het meest worden voorgeschreven. Neurologen kiezen voor de klassieke antidepressiva, zoals amitriptyline, vanwege hun toepassing bij neuropathische pijnen of bij profylaxe van chronische spanningshoofdpijn en migraine.

Anti-epileptica.

Specifieke neurologiemiddelen worden in de praktijk overigens vooral op basis van huisartsrecepten verstrekt, omdat huisartsen doorgaans medicatie van specialisten herhalen. Zo wordt 80% van de anti-epileptica voorgeschreven door huisartsen.

Ongeacht voorschrijver verstrekten Nederlandse apotheken in 2017 aan 390.000 mensen een anti-epilepticum. Ruim 140.000 van hen kregen minimaal één keer het meest gebruikte anti-epilepticum pregabaline. Valproïnezuur verstrekten de apotheken aan 60.000 gebruikers en gabapentine aan 50.000.

Voor neurologen geldt een ander patroon. Zij schreven in 2017 het anti-epilepticum levetiracetam het vaakst voor (37.000 keer), gevolgd door valproïnezuur met 27.000 verstrekkingen.

Dopaminergica.

Ongeveer 85.000 mensen gebruikten in 2017 een dopaminergicum. Van hen ontving iets meer dan een kwart daarvoor een recept van een neuroloog. Levodopa in vaste combinatie met een decarboxylaseremmer kent van de dopaminergica de meeste gebruikers, namelijk ongeacht behandelaar in totaal ongeveer 42.000. Levodopa is een pro-drug die in de hersenen wordt omgezet in dopamine. De decarboxylaseremmer zorgt ervoor dat levodopa niet al wordt omgezet naar dopamine voordat het de hersenen heeft bereikt. Het dopaminergicum pramipexol, dat aangrijpt op de dopaminereceptoren in de hersenen, heeft met 35.000 het op één na grootste aantal gebruikers.ARTIKEL: EIWIT EN INSPANNING STIMULEREN NACHTELIJKE SPIEROPBOUW.
bron: Redactioneel/Maastricht UMC+.

Eiwitrijke voeding in combinatie met fysieke inspanning voor het slapen gaan, kan voorkomen dat patiënten spiermassa verliezen tijdens een ziekenhuisopname. Dat is één van de voornaamste conclusies die Imre Kouw trekt uit haar promotieonderzoek aan het Maastricht UMC+. De promovenda onderzocht verschillende strategieën om het verlies van spiermassa tijdens veroudering en ziekte tegen te gaan. In het bijzonder tijdens een ziekenhuisopname.

Met het ouder worden verliezen mensen spiermassa en –kracht. Dat wordt ook wel sarcopenie genoemd. Hierdoor worden mensen tijdens een ziekenhuisopname nog eens extra kwetsbaar. Daar komt nog bij dat de mentale en fysieke stress die gepaard gaan met een opname in veel gevallen zorgt voor een verminderde eetlust. Kouw liet in haar onderzoek onder meer zien dat patiënten die werden opgenomen vanwege een heupoperatie drie tot vier procent aan spiermassa verliezen in slechts vijf dagen tijd. Dat kan omgerekend al snel oplopen van een halve tot wel één kilogram.

Voedingsstrategie.

Spierweefsel wordt voortdurend opgebouwd en weer afgebroken. Cruciaal in de opbouw is de inname van voldoende eiwitten uit voeding. "Maar oudere patiënten die bijvoorbeeld een heupoperatie ondergaan, laten tot wel dertig procent van het aangeboden eten staan", zegt Kouw. "Ze krijgen dan te weinig eiwit binnen en verliezen nog meer spiermassa en -kracht. Daardoor gaat het herstel ook langzamer." De promovenda zocht daarom naar slimme strategieën om de eiwitinname te verhogen en ervoor te zorgen dat patiënten weer sneller op de been zijn.

Nachtelijke spieropbouw.

Het innemen van een eiwitrijk drankje (met 40 gram eiwit) vlak voor het slapen gaan, bleek uiteindelijk een effectieve methode. Hierdoor wordt de aanmaak van nieuwe spieren tijdens de nacht met 33 procent gestimuleerd. De combinatie met fysieke inspanning leidt tot nog eens 30 procent verdere toename van de nachtelijke spieropbouw. Aangezien we tijdens veroudering en ziekte meer eiwit nodig hebben, is dit een vrij eenvoudige voedingsstrategie om aan die extra behoefte te voldoen. De voedingsinterventie kan bijvoorbeeld een aantal dagen voorafgaand aan een operatie worden toegepast of tijdens de ziekenhuisopname zelf. "Daarnaast adviseren we patiënten om de inname van eiwitrijke maaltijden (tenminste 25-30 gram eiwit) gedurende de dag altijd te combineren met enige vorm van lichaamsbeweging", zegt Kouw. "Zowel voor, tijdens, als na de ziekenhuisopname."ARTIKEL: OVERDRACHT PATIËNTENDOSSIERS MC SLOTERVAART GAAT NOG WEKEN DUREN.
bron: Redactioneel/AT5/NU.nl/ANP MediaWatch.

Het overdragen van de tienduizenden patiëntendossiers van het MC Slotervaart naar andere ziekenhuizen duurt vermoedelijk nog tot eind januari. In totaal zou het om ongeveer 80.000 dossiers gaan, bevestigt de woordvoerder van de curatoren in gesprek met AT5.

Vrijdag is voor zeshonderd medewerkers van het failliete ziekenhuis hun laatste werkdag. Het gaat om de mensen die een vast contract hadden. De medewerkers met een jaarcontract werken al sinds vorige week niet meer bij MC Slotervaart.

Na vrijdag blijven nog zo'n 130 mensen in het ziekenhuis werken om de patiëntendossiers over te dragen. Zij zullen mogelijk nog tot eind januari aan het werk blijven. Het overdragen van de tienduizenden dossiers is veel werk en uniek in Nederland.

"Het ziekenhuis zag ruim 50.000 patiënten per jaar. Het overdragen van dossiers kost veel tijd en moet zorgvuldig gebeuren", laat de woordvoerder weten.

Deel van dossiers hoeft niet overgedragen te worden.

Een deel van de patiëntendossiers hoeft niet overgedragen te worden aan een andere zorgaanbieder. Het gaat dan vooral om de oudere dossiers van patiënten die jaren geleden het ziekenhuis hebben bezocht. Deze dossiers blijven nog vijftien jaar bij de curator liggen.

Wat er precies met het gebouw en de inboedel gaat gebeuren, wordt pas uitgezocht na de overdracht van de patiëntendossiers. Al veel geïnteresseerde partijen hebben zich gemeld voor het gebouw van het ziekenhuis.

De gemeente heeft het eerste recht op koop van het gebouw bedongen, het is echter nog niet zeker of deze optie ook gelicht zal worden.

Donderdagmiddag bijeenkomst voor medewerkers.

Voor de medewerkers van het ziekenhuis is donderdagmiddag nog een bijeenkomst. Een groot deel van hen komt vanaf donderdag in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.

Ook heeft een deel van het personeel al nieuw werk gevonden. Hoe groot die groep precies is, is niet duidelijk.ARTIKEL: PROMOTIE OP ONLINE TOEGANKELIJKHEID.
bron: Redactioneel/Bartiméus.

Eric Velleman van Stichting Accessibility is donderdag aan de Universiteit Twente gepromoveerd op succesfactoren voor de digitale toegankelijkheid van gemeenten. Bartiméus werkt nauw samen met Accessibility om de maatschappij zowel fysiek als online toegankelijker te maken voor mensen die blind of slechtziend zijn. Meer en meer organisaties pakken het goed op, maar elders stuiten mensen met een (visuele) beperking nog steeds op allerlei drempels.

Bartiméus biedt iedereen het expertisecentrum op het gebied van de toegankelijkheid van openbare ruimte en gebouwen. Een team van experts gaat er regelmatig op uit voor lokaal onderzoek en advies in opdracht van gemeenten.

Accessibility (ontstaan vanuit Bartiméus) is de Nederlandse specialist in het toegankelijk maken van de digitale samenleving: websites, webshops en apps.

Voortgang overheid.

Nederlandse wet- en regelgeving vereist dat websites van overheden voldoen aan standaarden voor toegankelijkheid. Op het niveau van de Rijksoverheid pakt staatssecretaris Knops dit op, en trekt hierbij samen op met 'de tandem' Accessibility-Bartiméus.

Voor de Nederlandse gemeenten geldt dat zij de toegankelijkheidsstandaarden vrijwillig en collectief hebben omarmd. Ondanks hun inspanningen lukt het nog niet altijd om die standaarden volledig te implementeren.

Succesfactoren.

Het resultaat van het onderzoek van Eric Velleman is een exploratief ‘initiatie- en implementatiemodel voor webtoegankelijkheidsinnovaties’. Dit model wordt gebruikt om organisatorische processen en factoren te identificeren die een hindernis of een stimulans zijn voor de implementatie van webtoegankelijkheid.

Uit het onderzoek komt een aantal processen als indicator voor een succesvolle implementatie. Organisatorische factoren geven hierbij de doorslag. Voorbeelden zijn het ontwikkelen van bewustwording en kennis, betrokkenheid van (top) management en monitoren van de webtoegankelijkheid.

Gemeenten die bovengenoemde processen borgen, scoren beter bij het toepassen van web toegankelijkheidsstandaarden. Eric Velleman: 'Als je je website gewoon bouwt volgens de webrichtlijnen, zou iedere website toegankelijk moeten zijn.'

In totaal werkten 69 gemeenten mee aan het onderzoek.

Is uw organisatie al toegankelijk?

Met de ondersteuning van Accessibility en Bartiméus zorgt u ervoor dat uw organisatie toegankelijk is voor mensen met een beperking, conform het Verdrag inzake mensen met een handicap.Lees meer op accessibility.nl en bartimeus.nl/toegankelijkheid.

Voor meer informatie en advies kunt u contact opnemen met Erwin Pelleboer van het expertisecentrum Toegankelijkheid.

Ook interessant om te lezen 'Gemeentesites nog altijd niet ingesteld op gehandicapten' (bron: nos.nl).ARTIKEL: SAMENWERKING ONDERWIJS, ZORG EN JEUGD KRIJGT VORM.
bron: Redactioneel/Ieder(in).

Donderdag verscheen het rapport ‘Mét andere ogen’ van René Peeters, kwartiermaker Onderwijs, Zorg en Jeugd. In het rapport staan zeven adviezen voor verbetering van de samenwerking tussen onderwijs en zorg. Ook ouders vanuit de achterban van Ieder(in) hebben met de kwartiermaker meegedacht en hun ervaringen gedeeld.

Het rapport bevat een analyse van de knelpunten en succesfactoren in de aansluiting tussen onderwijs, zorg en jeugd. De kwartiermaker heeft met zeker zestig partijen gesproken en op basis daarvan zijn adviezen geformuleerd.

De coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd verwerkt de adviezen uit het rapport in een programmaplan. Ieder(in) maakt deel uit van deze coalitie en vertegenwoordigt samen met MIND en Ouders & Onderwijs de ouder-cliëntenorganisaties. Ouders moeten zich kunnen vinden in het programmaplan. Hiervoor wordt in januari een uitvraag gedaan bij de achterban.

Sterke positie ouders
De adviezen van de kwartiermaker bieden kansen om de positie van ouders en kinderen te versterken. Zij dienen meer betrokken te worden bij alle zorg en ondersteuning die voor hun kinderen met een beperking of chronische ziekte geregeld wordt. Dit sluit ook aan op het VN-verdrag Handicap dat een inclusief onderwijssysteem nastreeft, en waarin ‘niets over ons, zonder ons’ het uitgangspunt is.

De coalitie heeft het rapport verstuurd naar de ministers Slob van OCW en de Jonge van VWS, en verwacht binnenkort een gesprek met de ministers te voeren over de uitvoering.

Download hieronder het rapport en de aanbiedingsbrief. Vooralsnog alleen als pdf; op korte termijn ook als Word-document.

De coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd bestaat uit ActiZ / GGD GHOR, Ambassadeur zorglandschap jeugd, Ouders & Onderwijs, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, LECSO, Ministerie OCW, Ministerie VWS, Netwerk Leidinggevenden Passend Onderwijs, PO-raad, Samenwerkingsverbanden VO, Sociaal Werk Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, VNG, VO-raad en Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg, Nederlands Jeugd Instituut en Ieder(In).ARTIKEL: ANBO BLIJ MET IMPULS VERKEERSVEILIGHEID.
bron: Redactioneel/ANBO.

Ministers Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) en Fred Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) stellen een nieuw actieplan op om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Het doel: nul verkeersslachtoffers. Het plan, het Strategisch Plan Verkeersveiligheid (SPV) bevat veel onderwerpen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Maar het SPV zet ook in op een betere bestuurlijke afstemming tussen rijk, provincies en gemeenten.

Relatief veel ouderen.

"Voor ANBO is van belang dat de meest kwetsbare verkeersdeelnemers een prominente plek hebben gekregen in het SPV", zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ANBO. "Dat sluit goed aan bij de cijfers over ongevallen in het verkeer, waar relatief veel ouderen bij zijn betrokken." ANBO riep afgelopen maand nog op tot meer inzet op een veiliger weginrichting.

Meer aandacht voor de weg.

Beïnvloeden van gedrag van verkeersdeelnemers neemt een prominente plek in het plan in. Den Haan: "De kans op succes zit wat ANBO betreft op dit punt. We moeten komen tot een beter gedrag in het verkeer; dat zal een grote impuls zijn voor een betere verkeersveiligheid." ANBO neemt een actieve rol in om haar leden zo veilig mogelijk aan het verkeer te kunnen laten deelnemen.ARTIKEL: POMPJE MET PIJNBESTRIJDING BIJ BEVALLING NIET ALLEEN HALLELUJA: 'IK WERD KNETTERSTONED'.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP MediaWatch.

Het morfinepompje is, na de ruggenprik, de meestgebruikte pijnstiller tijdens bevallingen. Nu is voor het eerst onderzoek gedaan naar het gebruik ervan. Daaruit blijkt dat veel ziekenhuizen het bijbehorende protocol niet (goed) opvolgen.

Vorig jaar en in 2016 werd remifentanil zo'n 21 duizend keer gebruikt als pijnstiller tijdens een bevalling in het ziekenhuis. Ter vergelijking: een ruggenprik werd in beide jaren aan 33 duizend bevallende vrouwen gegeven. Bijna driekwart van alle ziekenhuizen met geboortezorg gebruikt remifentanil (73 procent).

Niet geregistreerd.

Toch worden incidenten naar aanleiding van het gebruik van remifentanil, zoals het middel officieel heet, niet geregistreerd. Het is belangrijk dat dit wel gebeurt, zegt verloskundige en onderzoekster aan het AMC Sabine Logtenberg, want het middel kan serieuze bijwerkingen hebben.

'Goed bevallen'

Marloes van Delft beviel twaalf jaar geleden van haar eerste zoon. "Toen kreeg je een ruggenprik echt alleen bij een keizersnee. In het ziekenhuis kon ik toen voor de 'nieuwe' pijnbestrijding remifentanil kiezen. Dat is me 'goed bevallen', haha!"

"De pijn blijft, maar remifentanil haalt de scherpe randjes er vanaf en je wordt een beetje stoned en slaperig. Je kunt zelf op het knopje drukken om een shotje te krijgen. Ik bleef maar op dat knopje drukken."

Lekker afreageren.

Op een gegeven moment zei de verloskundige tegen Marloes dat ze al 333 keer had gedrukt. "Al had ik maar zes keer echt een shotje gekregen. Dat afreageren was al fijn!"

"Toen ik moest persen ging de pomp uit en werd er uiteindelijk een gezonde jongen geboren. De pijnbestrijding werkte echter wel lang door, want zelfs het hechten was compleet pijnloos."

Als de vrouw het wil.

Sabine Logtenberg van het AMC deed haar promotieonderzoek naar het gebruik van de pijnbestrijder. "Remifentanil is officieel een middel dat op de intensive care wordt gebruikt en tijdens narcose. Het wordt voor bevallingen dus 'off-label' toegediend. Dat is gangbaar, maar het is in dit geval wel bijzonder dat het gebruik dan niet wordt geëvalueerd."

"Eigenlijk mag remifentanil alleen bij bevallingen worden gebruikt als een ruggenprik om wat voor reden dan ook niet kan", zegt Logtenberg. "Maar bijna alle ziekenhuizen in ons onderzoek zeggen dat ze het aanbieden als de vrouw dat wil."

Ernstige complicaties.

Schokkender vond Logtenberg nog dat meer dan de helft van de ziekenhuizen de richtlijnen voor de toediening van de pijnstiller niet helemaal volgen. "Ze doen hun eigen doseringen, hun eigen monitoring. Dat verwacht je niet als patiënt en dat is wel een zorg, want je wilt geen complicaties."

Hoe vaak het is misgegaan in de tien jaar dat het middel bij bevallingen wordt toegediend, is uit het onderzoek niet duidelijk geworden. "Er zijn weleens ernstige complicaties geweest in een ziekenhuis", zegt Logtenberg. "Dat is dan terug te voeren op het niet protocol dat niet wordt nageleefd of natuurlijk een menselijke fout. Dat kan altijd."

Geen ruggenprik.

Ze benadrukt dat de kans dat het misgaat heel klein is - 'een op tienduizend' - maar áls het misgaat, is dat serieus. "Je gaat er minder goed, minder diep en minder vaak van ademen. Daarnaast is er nog geen onderzoek gedaan naar wat het effect op een kind is op de lange termijn."

'Ik werd er knetterstoned van'

Ruim een jaar geleden beviel Daphne Zuurveld van een dochter. Voor de bevalling had ze aangegeven dat ze een pompje met remifentanil wilde als pijnbestrijding. "Absoluut geen ruggenprik, vanwege de risico's daarvan die overal werden benadrukt."

Omdat de ontsluiting niet opschoot ondanks een stevige weeënstorm, wilde Daphne tijdens de bevalling alsnog graag een ruggenprik. "In de tijd dat ik daarop moest wachten, werd met het pompje voorgesteld. Wat een ramp! Ik werd er knetterstoned van en de hartslag van mijn dochter ging flink naar beneden."

Beetje koorts.

Na twee keer drukken werd het pompje van Daphne afgepakt. "Kwaad dat ik werd! Ik wilde het terug. Toen mijn dochter weer stabiel was, mocht ik nog een keer drukken. Het hielp net de scherpe kantjes van de pijn af te halen."

Na 5,5 uur kreeg ze alsnog een ruggenprik. "Een beetje koorts, maar verder geen complicaties en moeilijk gedoe. Wat een verademing!"

Voorlichten.

"Ruggenprikken onderdrukken de pijn beter, maar vrouwen zijn tevredener over het morfinepompje", zegt anesthesist Marc Godfried van het Amsterdamse OLVG. "Je voelt de pijn nog wel, maar het is dragelijker en je hebt zelf de controle." Andere voordelen van het pompje zijn dat je geen katheter in hoeft en niet aan bed bent gekluisterd zoals bij een ruggenprik.

"Remifentanil is heel veilig als je het protocol volgt", zegt Godfried. "Zoals ieder middel heeft het bijwerkingen. Het is een morfinemiddel, dus je kunt er jeuk van krijgen en misselijk van worden. Daarop attenderen en voorlichten is dus heel belangrijk."ARTIKEL: BLOKHUIS NOEMT GEEN DEADLINE VOOR GGZ-WACHTTIJDEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil nog geen concrete termijn noemen waarbinnen de wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) moeten zijn opgelost. Dat zei hij donderdag tijdens een debat, tot ergernis van verscheidene Kamerleden.

'Dan steek ik mijn hoofd in een strop', zei Blokhuis over het stellen van deadlines. Hij wees erop dat de Nationale Zorgautoriteit (NZa) over enkele weken met een nieuw rapport komt over de wachttijden. Uiteindelijk zegde hij wel toe per behandelgroep te willen kijken wat haalbaar is. Voor sommige groepen patiënten zijn momenteel niet genoeg zorgprofessionals beschikbaar, aldus Blokhuis.

Meer geld voor ggz 'niet uitgesloten' .

De staatssecretaris sluit niet uit dat er meer geld wordt uitgetrokken voor de ggz. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zette niet haar krabbel onder een recent ggz-akkoord, omdat er geen extra investeringen zijn afgesproken. Over meer geld kan worden gesproken, aldus Blokhuis, maar dan moeten gemeenten wel aangeven waar zij verwachten tegen problemen aan te lopen.

Blokhuis gaat de komende tijd vaker om tafel met de VNG en hoopt dat die over enkele maanden alsnog haar handtekening zet onder het zogenoemde hoofdlijnenakkoord.ARTIKEL: EEN CONSTANTE FLUITTOON OF CIRKELZAAG: ROMAN OVER LEVEN MET TINNITUS.
bron: Redactioneel/NRC/Doof.nl.

Leven met een fantoomgeluid in je brein. Daar gaat de deels autobiografische debuutroman van Gregor Verwijmeren over. Het is een verhaal over woede en isolement, verstoorde stilte en geluid, dorpse rust en stadse herrie.

Verontrustende cijfers: één op de tien mensen hoort een constante ruis, fluittoon, knars of sirene. Onder jongeren piept het bij één op de vijf. Een fantoomgeluid wordt zoiets wel genoemd, omdat het niet door trillingen veroorzaakt wordt, maar door het brein zelf, en niet voor anderen hoorbaar is. De aandoening heet tinnitus. Zij is “goedaardig”, zoals Gregor Verwijmeren het ironisch uitdrukt in De vorm van geluid, zijn debuutroman. Je gaat er niet aan dood. Maar het is wel knap vervelend als je er 24 uur per etmaal mee zit opgescheept.

Cirkelzaag.

Verwijmerens indringende toon en de ademloze, gedreven verteltrant met weinig wit tussen de regels verraden een persoonlijke betrokkenheid. De schrijver en zijn hoofdpersoon wonen allebei in een dorp bij de Kromme Rijn, brengen muziek in kaart in de bibliotheek van het Haags conservatorium en kampen beiden met drie verschillende geluiden in hun hoofd. Die drie geluiden worden, nogal droog, als volgt gecatalogiseerd: ‘Trio, fluit, cirkelzaag, ruis’, met als aanwijzing voor de uitvoerders van deze fantoomcompositie: ‘sempre lo stesso’ (steeds hetzelfde).

De vorm van geluid is geen doorsnee autobiografische roman. De verteller is niet overdreven scheutig met onthullingen over zijn jeugd, zijn kinderen en andere lotgevallen. Het lijkt Verwijmeren te gaan om een grotere kwestie, waarin zijn eigen gehoortroebelen en de bijkomende huwelijks- en slaapproblemen tot voorbeeld kunnen dienen.

Dit artikel, geschreven door Janet Luis, verscheen op de website van NRC.

Kans maken op De vorm van geluid?

Wil je ‘De vorm van geluid’ lezen? In het aankomende decembernummer van Gezond Gehoor Magazine maak je kans op een gratis exemplaar van dit boek. Gezond Gehoor Magazine is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over oren, horen en geluid. Het blad bevat verschillende en vernieuwende invalshoeken en wisselt persoonlijke verhalen af met informatieve artikelen.

Een abonnement kost slechts 22,50 euro per jaar.ARTIKEL: DOCUMENTAIRE 'SPORTEN, ZO KAN HET OOK'.
bron: Redactioneel/Koninklijke Visio.

Het project 'Sporten, zo kan het ook', is gericht op het mogelijk maken van eenduidige voorlichting aan zoveel mogelijk belanghebbenden.

Van opleidingsinstituten voor sportleraren, studenten, medewerkers van sportclubs tot mensen met een visuele beperking en hun omgeving. De voorlichting zal bestaan uit vier minidocumentaires en twaalf instructiefilmpjes.

Het thema van de laatste documentaire .

De laatste minidocumentaire is opgenomen bij voetbalclub SV Spero in Elst. Visio is samen het camerateam en Anouk van Kleef hartelijk ontvangen. Het thema van de laatste documentaire is voetbal waarin Anouk vertelt hoe zij met een visuele beperking voetbal kan spelen. Haar trainer Hartger Hommerson vertelt waarom voetbal goed is voor iedereen.

Het doel.

Door middel van deze reeks minidocumentaires proberen zij de externe overdracht van kennis te verbeteren. Cliënten, hun omgeving en externe professionals roepen al jaren dat er behoefte is aan voorlichting over de mogelijkheden om te kunnen sporten voor mensen die slechtziend en/of blind zijn. De documentaires zorgen ervoor dat deze kennis op een uniforme manier wordt verspreid.ARTIKEL: HN-INFOPUNT: WANNEER KOM IK IN AANMERKING VOOR EEN OV-BEGELEIDERSKAART?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Ik ben visueel beperkt en nu zegt mijn omgeving mij dat ik recht zou hebben op een OV begeleiderskaart. Wat is dat? Heb ik daar inderdaad recht op? En... hoe vraag ik deze aan?"

Onze HN-informateur antwoord:

De aanvraag van een OV-Begeleiderskaart wordt toegewezen wanneer u op geen enkele manier zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen. Het begrip zelfstandig reizen slaat niet zozeer op het reizen zonder enige hulp. Het gaat om het kunnen reizen zonder hulp van een persoonlijk begeleider, maar eventueel wel met hulp die het openbaar vervoersbedrijf biedt en met bewegingshulpmiddelen. De criteria zijn opgenomen in de Regeling OV-Begeleiderskaart van 11 juli 2014. Bij de beoordeling wordt gekeken of u op enigerlei wijze zelfstandig kunt reizen. Het dragen van bagage is geen indicatie voor een OV-Begeleiderskaart.

Openbare vervoersbedrijven bieden ook zelf assistentie aan. Als u met deze assistentie kunt reizen, wordt u geacht zelfstandig te kunnen reizen en komt u niet in aanmerking voor een OV-Begeleiderskaart.

Handig stroomschema.

Om het voor u makkelijker te maken om te kunnen bepalen of u in aanmerking komt voor een OV-Begeleiderskaart, heeft Argonaut Advies een stroomschema ontwikkeld. Door stap voor stap de vragen te beantwoorden, kunt u voor uzelf bepalen of het wel of geen nut heeft om een OV-Begeleiderskaart aan te vragen.

Bekijk stroomschema

OV-Begeleiderskaart aanvragen.

Mocht u na het lezen van bovenstaande informatie een OV-Begeleiderskaart aan willen vragen, dan kunt u het aanvraagformulier downloaden of neem contact op met onze afdeling OV-Begeleiderskaart via 030 235 46 61.

Het beschermen van uw persoonlijke gegevens is belangrijk voor ons. Wij gebruiken uw gegevens uitsluitend voor het afhandelen van uw vraag. Na het invullen van het aanvraagformulier kunt u deze per post opsturen naar: Argonaut Advies B.V., Postbus 305, 3720 AH Bilthoven t.n.v. OV-begeleiderskaart.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Lydia de Bruijn.

Op een mooie decemberdag ziet een voorbijganger de bosbrandweerauto achteruit de kazerne inrijden, terwijl er een fraaie dennenboom op de grill zit.

"Voorbereiding voor de kerst?" vraagt de burger.

"Nee hoor", zegt de brandweerman, "instructieritje met een nieuweling"En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe updat
e, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.