Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: maandag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

maandag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HandicapNieuws UPDATE van maandag 17 september 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Website HandicapNieuws geheel vernieuwd!
Kabinet trekt beurs voor kwetsbare ouders en anticonceptie.
Nederlander geeft zijn leven 7,8 als rapportcijfer, maar verschillen blijven.
Het Rijk was in 2016 al op de hoogte van gevaar meningokokken.
UMCG voert operaties uit met robot.
KPN Teletolk voor vijf jaar verlengd.
Oplopend medicijnentekort zorgt voor meer bijwerkingen.
Senioren lopen veel geld mis van huur- en zorgtoeslagen.
Maatschappelijke organisaties willen snel met Van Ark om tafel.
ANWB-leden kiezen voor ‘Houd de lijn vrij!’.
Netto resultaat GGZ-sector verdubbelt, meer personeel en ruim 4.000 vacatures.
Stichting Yourin2 omdat jij er ook bij hoort.
Nederlander weet te weinig van hartklepziekte.
Oranje Fonds zegt ‘ja’ tegen ProjectYou2Work.
Aanbesteding buurtteams Utrecht opnieuw gegund aan Incluzio.
Ombudsman: Toegang tot gemeentelijke schuldhulp nog niet voldoende.
Miljoenen mensen horen stemmen, 'dat maakt je geen schizofreen'.
Nieuwe kleding voor ambulancemedewerkers.
Evenwicht is niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Gemeenten maken werk van klare taal.
Organisaties in onderwijs, zorg en jeugdhulp bundelen krachten.
Steven Rooks fietst Zuiderzee Klassieker voor Maag Lever Darm Stichting.
Drie musea in running voor RAAK Stimuleringsprijs 2018.
INFOpunt: Wordt de aanschaf van mijn gehoorapparaat vergoed?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: WWEB WEBSITE HANDICAPNIEUWS GEHEEL VERNIEUWD!
bron: Redactioneel/Handicap Nationaal/HandicapNieuws.

Wij zijn weer terug van onze (najaars)vakantie en hebben het afgelopen weekend volop gewerkt om onze website een nieuw, modern jasje te geven en de toegankelijkheid nóg beter te maken dan dat je van ont gewend bent.

Natuurlijk zal het even wennen zijn, maar wij zijn er erg tevreden over. Beter overzicht, meer (lees)ruimte, iets groter lettertype, mooie intuïtieve navagigatie (Menu) en ga zo nog maar even door.

De meeste verbeteringen zie je niet, maar maken dat onze website beter, sneller en veiliger is geworden.

Voorleesfunctie uitgebreid.

Onze voorleesfunctie, ons aangeboden door ReadSpeaker Nederland, is uitgebreid. Nu niet alleen een 'voorlees-' maar ook een voortreffelijke 'meelees'-functie. De benodigde knop staat linksboven ieder artikel.

Uw mening belangrijk.

Onze vrijwilligers, waaruit onze internetredactie bestaat, horen graag uw reacties. Laat hen even weten als u toch nog onverhoopt ergens problemen ondervindt. Mail naar: redactie@handicapnieuws.net.ARTIKEL: KABINET TREKT BEURS VOOR KWETSBARE OUDERS EN ANTICONCEPTIE.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Het kabinet maakt meer geld vrij voor kwetsbare ouders en voor een nieuwe aanpak om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. In totaal gaat het 94 miljoen euro.

Ouders die de zorg voor hun kind moeilijk aankunnen, moeten voortaan al voor de bevalling worden begeleid. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid wil voorkomen dat kinderen een valse start maken. Samen met gemeenten maakt hij 41 miljoen euro vrij om jonge ouders te begeleiden. Zijn collega staatssecretaris Paul Blokhuis investeert 53 miljoen voor de aanpak van onbedoelde (tiener)zwangerschappen.

'Goede start is cruciaal'

De Jonge wijst erop dat 'de eerste duizend dagen van een kind cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling'. Maar 14 procent van de Nederlandse kinderen raakt meteen achterop, doordat ze bijvoorbeeld te vroeg of te licht ter wereld komen. Dieperliggende oorzaken daarvan zijn vaak psychische problemen van de ouders, armoede en schulden. Wie in een achterstandswijk geboren wordt, loop meer kans dan andere kinderen de eerste verjaardag niet te halen. Kinderen maken een slechte start ook niet zomaar goed en zijn ook later vaak nog minder gezond.

Overal in het land moeten de verloskundige, de kraamzorg, wijkteams en het consultatiebureau daarom beter gaan samenwerken. Ook de voorlichting over anticonceptie en een gezonde zwangerschap moet beter. Zo wil De Jonge dat alle gemeenten de kunst afkijken in Tilburg, waar hulpverleners dakloze, verstandelijk beperkte en verslaafde vrouwen bijstaan bij hun beslissingen over seks en het al dan niet voorkomen van een zwangerschap.

Campagne seksueel gedrag en anticonceptie.

Staatssecretaris Blokhuis start daarnaast een landelijke campagne over gezond seksueel gedrag en anticonceptie. Ook komt daarvoor meer aandacht op scholen en wordt meer onderzoek gedaan naar de beste methode om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen. Voor die aanpak wordt samengewerkt met scholen, gemeenten, huisartsen, abortusklinieken en hulp- en kennisinstellingen. 'We gaan ervoor zorgen dat bijvoorbeeld jonge mensen, migranten en laagopgeleiden beter de weg weten te vinden weten naar goede informatie over anticonceptie', zegt Blokhuis.ARTIKEL: NEDERLANDER GEEFT ZIJN LEVEN 7,8 ALS RAPPORTCIJFER, MAAR VERSCHILLEN BLIJVEN.
bron: Redactioneel/SCP/RTLnieuws/ANP.

Nederlanders blijven tevreden over de kwaliteit van hun leven. Net als vorige jaren geven ze hun leven een 7,8, blijkt uit het tweejaarlijkse rapport De sociale staat van Nederland 2018 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

Uit de rapportage blijkt dat de meeste mensen zich gezond voelen, dat de levensverwachting stijgt en dat de gevoelens van onveiligheid afnemen.

Steeds meer opleiding.

Ook genieten Nederlanders steeds meer opleiding. Het aandeel 25-64-jarigen met een hbo-diploma of universitaire graad steeg van iets minder dan 31 procent in 2008 naar ruim 37 procent in 2017.

De werkeloosheid daalde tussen 2016 en het eerste kwartaal van 2018 van 6,1 procent naar 4,4 procent. De koopkracht van huishoudens daalde vanaf 2010 als gevolg van de economische crisis. Na 2013 kreeg iedereen weer wat meer te besteden en tussen 2013 en 2016 steeg die koopkracht gemiddeld met 6 procent.

Leefsituatie 65-plussers verbeterd.

Tegelijk blijven er hardnekkige verschillen tussen groepen in de samenleving. De leefsituatie en levenstevredenheid van mensen met een lagere opleiding of een lager inkomen blijven achter bij die van mensen met een hogere opleiding of een hoger inkomen.

Ook is de leefsituatie van jongeren en autochtone Nederlanders beter dan die van ouderen en Nederlanders met een migratieachtergrond. Het SCP noemt het opvallend dat de leefsituatie van 65-plussers tussen 2008 en 2018 is verbeterd.

In veel internationale vergelijkingen doet Nederland het goed. Nederlanders zijn gemiddeld veel positiever dan elders in Europa over de richting die het land opgaat en over het functioneren van de democratie en de politiek. Nederland behoort samen met Denemarken, Zweden, Luxemburg en Malta tot de meest positieve landen.ARTIKEL: HET RIJK WAS IN 2016 AL OP DE HOOGTE VAN GEVAAR MENINGOKOKKEN.
bron: Redactioneel/Volkskrant/Zorg.nu/ANP MediaWatch.

De overheid had al in de herfst van 2016 aanwijzingen dat er vaccins moesten komen tegen de dodelijke ziekte meningokokken. Toch werd er tot september 2017 gewacht met het nemen van een beslissing hierover, blijkt uit een brief in handen van de Volkskrant. Daardoor kunnen volgens een fabrikant van het medicijn dit jaar alleen maar baby's van veertien maanden oud en kinderen van veertien jaar oud worden ingeënt.

Medicijnfabrikant Glaxo-SmithKline waarschuwde de overheid in 2016. De fabrikant denkt dat er nu een redelijke kans is op een uitbraak van de ziekte. Het bedrijf wijst naar Engeland, waar zich in 2015 een vergelijkbare situatie voordeed.

Blokhuis: beslissing zo snel mogelijk genomen.

De beslissing om te vaccineren tegen meningokokken is zo snel mogelijk genomen. Dat zei staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) voorafgaand aan de ministerraad.

De suggestie dat het ministerie eerder op basis van de brief van de farmaceut een beslissing had moeten nemen, wijst Blokhuis van de hand. 'Het RIVM, daar gaan we op af. Het vaccinatiebeleid moet niet worden gestuurd door de farmaceutische industrie. Die geven wel meer tips.'ARTIKEL: UMCG VOERT OPERATIES UIT MET ROBOT.
bron: Redactioneel/UMCG/GIC/NU.nl/ANP.

In het UMCG zijn onlangs de eerste patiënten geopereerd met hulp van een operatierobot. Dat maakte het ziekenhuis donderdag bekend.

Het ging onder andere om een complexe operatie waarbij de staart van de alvleesklier en de milt van een patiënt werden verwijderd vanwege een tumor. De chirurg stond nu niet aan de operatietafel, zoals gewoonlijk, maar zat op enige afstand achter een consoletafel waarop de robotarmen bediend worden.

Een robotoperatie heeft als voordeel dat de chirurg een driedimensionaal beeld ziet, tot tien keer uitvergroot en met meer diepte. Heirdoor is de kans kleiner dat zenuwen en bloedvaten beschadigd raken.ARTIKEL: KPN TELETOLK VOOR VIJF JAAR VERLENGD.
bron: Redactioneel/KPN/Doof.nl.

De tekst- en beeldbemiddelingsdienst KPN Teletolk zorgt ervoor dat slechthorenden, doven en mensen met een spraakbeperking kunnen bellen. Vandaag is bekend geworden dat KPN samen met Berengroep (bekend van Doof.nl) ook de komende vijf jaar deze dienst zal verzorgen.

De tekst- en beeldbemiddelingsdienst KPN Teletolk maakt het mogelijk dat doven, slechthorenden en personen met een spraakbeperking kunnen telefoneren met (horende) personen of instanties via een tolk. Dankzij deze dienst hebben zij gelijkwaardige toegang tot telefonie. De telefoongesprekken worden vertaald vanuit het callcenter van Berengroep in Bilthoven. Berengroep verleent vanuit haar tolkcentrum verschillende hoogwaardige tolkdiensten, waaronder teletolken en tolken op afstand, uitgevoerd door gediplomeerde tolken Nederlandse Gebarentaal en schrijftolken.

Iedereen moet kunnen bellen.

Al sinds 1983 maakt KPN het door middel van tekstbemiddeling mogelijk dat doven en slechthorenden kunnen bellen. Alhoewel KPN altijd al van mening is geweest dat iedereen moet kunnen bellen, waren hiervoor geen wettelijke kaders. Dit veranderde in 2012 na een wijziging in de Telecommunicatiewet: iedereen moet gelijkwaardige toegang hebben tot reguliere telefonie, ook doelgroepen voor wie dat minder vanzelfsprekend is. Het moest daarom voor doven en slechthorenden niet alleen mogelijk zijn om te bellen via tekstbemiddeling, maar ook in gebarentaal. De aanbesteding voor deze dienstverlening werd in 2013 toegewezen aan KPN, Berengroep en nWise. Zo ontstond de tekst- en beeldbemiddelingsdienst KPN Teletolk, waarbij tolken telefoongesprekken in tekst én beeld vertalen.

Vijf jaar verlenging.

Vandaag is bekend geworden dat staatssecretaris Keijzer (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat) de aanbesteding voor de komende vijf jaar opnieuw heeft toegewezen aan KPN, Berengroep en nWise. De partners zijn verheugd dat zij ook de komende vijf jaar de uitvoer van de tekst- en beeldbemiddelingsdienst voor mensen met een auditieve en/of spraakbeperking mogen verzorgen. KPN is hoofdaannemer van de aanbesteding, Berengroep verzorgt de uitvoer van de dienstverlening en de Zweedse leverancier nWise levert de callcenter-software. De nieuwe aanbesteding loopt van 1 oktober 2018 tot en met 30 september 2023.

Kwaliteit.

Berengroep laat de telefoonbemiddeling uitvoeren door gediplomeerde tolken Nederlandse Gebarentaal (NGT) en schrijftolken (met uitzondering van de nacht). Dit gaat verder dan de eisen die het ministerie stelt. Berengroep kiest bewust voor kwaliteit en geeft hiermee tevens gehoor aan de wens van de belangenorganisaties voor doven en slechthorenden. De tolken hebben een professionele werkhouding, ervaring met de doelgroep en de vertrouwelijkheid/geheimhouding van de gesprekken is gegarandeerd vanuit hun beroepscode.

Ruimere openingstijden.

Vanaf 1 oktober 2018 zal KPN Teletolk ruimere openingstijden hebben. De tekstbemiddelingsdienst blijft 24 uur per dag bereikbaar. De openingstijden van de beeldbemiddelingsdienst worden verruimd. Vanaf oktober is de beeldbemiddelingsdienst zeven dagen per week geopend van 7.00 tot 20.00 uur.ARTIKEL: OPLOPEND MEDICIJNENTEKORT ZORGT VOOR MEER BIJWERKINGEN.
bron: Redactioneel/KNMP/AD/ANP.

Door het groeiende medicijnentekort in Nederland is er een grotere kans op bijwerkingen. Huisartsen en apothekers trekken hierover aan de bel. Door het tekort worden ze gedwongen alternatieve medicijnen te zoeken. Medicijnen die patiënten niet gewend zijn; hierdoor ontstaan meer klachten.

Op dit moment zijn bijvoorbeeld naproxen, temazepam en clopidogrel niet beschikbaar. Maar ook medicijnen voor kleine, maar vervelende kwalen als schimmelnagels, oor-, huid-, en ooginfecties zijn schaars. Volgens cijfers van de apothekerbelangenorganisatie KNMP waren in 2011 242 geneesmiddelen niet leverbaar. In 2017 was dat aantal gegroeid tot 732.

Vervelend.

Zo is een effectieve antibioticazalf tegen herpesinfectie aan het oog nu niet verkrijgbaar. Toch moeten patiënten behandeld worden om hun ogen te redden. ,,Je moet dan andere opties kiezen die niet altijd beter zijn omdat de kuur soms ook langer duurt. Dat maakt de hele behandeling vervelender,’’ vertelt Mark Pul, huisarts in het Gelderse Doornspijk. Daarnaast is er bij het gebruik van alternatieve antibiotica een grotere kans op vervelende bijwerkingen zoals diarree en misselijkheid. Puls collega Bart Timmers schreef vorige maand op de site medischcontact.nl een vlammend stuk over het huidige medicijnbeleid in ons land. Volgens hem is Nederland op dit gebied een bananenrepubliek geworden.

Ruim zevenhonderd verschillende soorten medicijnen waren vorig jaar dus een tijdje niet te leveren. Dat aantal stijgt nog, verwacht KNMP. Hoe komt dat?

,,Door succesvol beleid van de overheid en zorgverzekeraars zijn de de prijzen van geneesmiddelen voor de patiënt de laatste jaren zeer betaalbaar geworden. In vergelijking met onze buurlanden zijn de prijzen van onze medicijnen extreem laag te noemen. Farmaceutische bedrijven zien in het buitenland een betere afzetmarkt dan Nederland, met als gevolg dat directe beschikbaarheid van medicijnen op de Nederlandse markt verder terugloopt", aldus Gerben Klein Nulent, voorzitter van de KNMP. Deze apothekersorganisatie schreef onlangs een brandbrief aan de Tweede Kamer over de oplopende tekorten.

De prijzen in Nederland zijn afgelopen jaren flink gedaald door overheidsbeleid. Zonder die daling zou de zorgpremie 50 euro per jaar hoger zijn, stelt Zorgverzekeraars Nederland.

Toeren uithalen.

Huisartsen en apothekers moeten soms allerlei toeren uithalen om alternatieve medicijnen te regelen. Volgens de Patiëntenfederatie Nederland moet ongeveer een miljoen mensen geregeld van medicijn wisselen. Bijna 40 procent van deze groep wisselt drie keer per jaar of nog vaker, zonder dat er een medische oorzaak is. Vier op de tien heeft last van bijwerkingen door een nieuw middel. Medicijngebruikers kunnen daarom maar het beste een goede voorraad aanhouden, adviseerde de Patiëntenfederatie onlangs in Trouw.

Als we niet uitkijken, is er straks geen farmaceu­tisch alterna­tief meer beschik­baar voor een behande­ling en moet er worden overge­stapt op een therapeu­tisch alterna­tief

KNMP.

De apothekers vrezen dat het tekort door verdere besparingen op medicijnkosten erger wordt. De KNMP vraagt politiek Den Haag om maatregelen. ,,We willen de garantie dat bij het verder oplopen van de tekorten er maatregelen voor apothekers beschikbaar zijn om op flexibele wijze geneesmiddelen uit het buitenland te halen. Plus de garantie dat deze vervangende medicijnen ook aan de patiënten worden vergoed." Als dit niet goed wordt geregeld, voorspelt KNMP dat er voor sommige behandelingen geen farmaceutisch alternatief meer beschikbaar is en er moet worden overgestapt op een therapeutisch alternatief.ARTIKEL: SENIOREN LOPEN VEEL GELD MIS VAN HUUR- EN ZORGTOESLAGEN.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP.

Senioren lopen jaarlijks mogelijk duizenden euro's mis omdat zij vaak niet weten dat ze huur- en zorgtoeslag kunnen krijgen.

Dat melden diverse ouderenorganisaties, waaronder de KBO-PCOB en KNVG.

Betere informatie nodig.

Een op de zes huishoudens met 55-plussers die daar op grond van hun inkomen voor in aanmerking komen, maakt geen gebruik van de huurtoeslag. Een op de tien vraagt geen zorgtoeslag aan.

Vooral kwetsbare ouderen en oudere migranten dienen geen aanvragen in. Ze weten vaak niet dat ze ervoor in aanmerking komen omdat bijvoorbeeld een overleden partner de financiën altijd regelde. Of ze denken dat een vast inkomen nodig is om een toeslag te kunnen aanvragen.

De organisaties willen dat de overheid senioren beter gaat informeren over de toeslagen omdat het mislopen hiervan een negatief effect kan hebben op de koopkracht.ARTIKEL: MAATSCHAPPELIJKE ORGANISATIES WILLEN SNEL MET VAN ARK OM TAFEL.
bron: Redactioneel/Ieder(in).

Na het goede nieuws dat staatssecretaris Van Ark (SZW) het plan heeft ingetrokken om mensen met een arbeidsbeperking minder dan het minimumloon te betalen, wil de brede coalitie voor mensen met een arbeidsbeperking snel aan tafel met de staatssecretaris. FNV, LCR, Wij Staan Op!, Cedris, CNV, VCP en Ieder(in) willen in gesprek over het verbeteren van de kansen op werk voor mensen met een arbeidsbeperking.

Eind juni schoven de zeven maatschappelijke organisaties aan tafel bij de staatssecretaris met het dringende verzoek het regeerakkoord open te breken en loondispensatie van tafel te halen. Volgens hen lag de oplossing voor het probleem dat mensen met een arbeidsbeperking moeilijk aan het werk komen en blijven, niet in een regeling waardoor zij onder het wettelijk minimum gaan verdienen. Het CPB berekende bovendien dat loondispensatie niet tot extra banen leidt. Het kabinetsplan stuitte op veel maatschappelijke weerstand. Zo werd een petitie van Wij Staan Op! tegen de maatregel bijna 90.000 keer getekend.

‘Wij willen een regeling die uitgaat van volwaardig werknemerschap, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen werknemers met en zonder beperking. Daarvoor was het openbreken van het regeerakkoord nodig. Nu dit is gebeurd, gaan we graag weer met staatssecretaris Van Ark in gesprek over échte oplossingen. Met een paar eenvoudige aanpassingen kan de huidige loonkostensubsidieregeling voldoen aan de behoeften van werkgevers en werknemers. Daarnaast zijn er aanvullende maatregelen nodig om de Participatiewet beter te laten functioneren. We zien de uitnodiging van de staatsecretaris daarom graag tegemoet,’ aldus FNV, LCR, Wij Staan Op!, Cedris, CNV, VCP en Ieder(in).

De organisaties stuurden gisteren al acht uitgangspunten waaraan een alternatief voor loondispensatie moet voldoen naar de Tweede Kamer. Staatssecretaris Van Ark legde vandaag in een Kamerbrief uit waarom ze afziet van het invoeren van loondispensatie in de Participatiewet.ARTIKEL: ANWB-LEDEN KIEZEN VOOR ‘HOUD DE LIJN VRIJ!’.
bron: Persbericht/Bartiméus.

De Houd de lijn vrij-campagne van Bartiméus, Visio, Robert Coppes Stichting en de Oogvereniging krijgt 2.500 euro steun vanuit het ANWB Fonds. Leden van de ANWB konden stemmen op verschillende projecten die zij een financiële bijdrage gunnen. Onze campagne veroverde de derde prijs. De campagne krijgt in april 2019 een vervolg in maar liefst 25 gemeenten.

In april dit jaar ging de campagne Houd de lijn vrij! van start in de stadscentra van Den Haag, Amsterdam en Utrecht. In de omgeving van de centrale stations werd iedereen er met stickertegels en flyers op geattendeerd om de geleidelijnen vrij te houden voor mensen die blind of slechtziend zijn.

Geleidelijnen zijn de geribbelde tegels op de grond waarmee mensen met een visuele beperking met een taststok veilig hun weg kunnen vinden in de openbare ruimte. Helaas komt het nog te vaak voor dat er fietsen of andere obstakels op de geleidelijnen staan. Wat leidt tot onveilige situaties voor mensen die afhankelijk zijn van de taststok.

De campagne was een groot succes: het heeft geleid tot meer bewustzijn bij andere weggebruikers.

Aan alle mensen die op ons hebben gestemd een hartelijk dankuwel! Houd onze Facebookpagina Houd de lijn vrij! in de gaten voor het laatste nieuws.

Een vergeet niet: Houd de lijn vrij!ARTIKEL: NETTO RESULTAAT GGZ-SECTOR VERDUBBELT, MEER PERSONEEL EN RUIM 4.000 VACATURES.
bron: Persbericht/Reputatiegroep.

De GGZ-sector heeft 2017 met goede financiële resultaten afgesloten. Ondanks moeilijke omstandigheden als toenemende regeldruk en krapte op de arbeidsmarkt hebben de instellingen samen een positief resultaat behaald van 111 miljoen euro tegen 58 miljoen euro in 2016.

De bedrijfsopbrengsten stegen met +2,2% sterker dan de bedrijfslasten met +1,6%. De kosten van de geestelijke gezondheidszorg voor de Nederlandse samenleving bedroegen in 2017 in totaal 6,6 miljard euro. Tegelijkertijd groeide het aantal werknemers voor het eerst in jaren weer licht (circa +1000 fte) en laten ook de investeringen (+28,2%) een flinke plus zien.

Dit blijkt uit een analyse van 205 jaarverslagen van GGZ-instellingen over 2017 door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, en Verstegen accountants en adviseurs. De onderzochte organisaties vertegenwoordigen 95% van de sector.

Grote instellingen maken meer winst.

Met een verdubbeling van het netto resultaat, een versterking van de solvabiliteit en een verbetering van de liquiditeit heeft de GGZ-sector de bedrijfsvoering redelijk op orde. Dat neemt niet weg dat 41 van de 205 GGZ-organisaties over 2017 rode cijfers hebben gepubliceerd. Dit is iets meer dan in 2016, toen 39 organisaties verlies draaiden. De verliezen worden onder meer veroorzaakt door reorganisatie- en fusiekosten. De financiële verschillen tussen de diverse organisaties zijn vrij groot. Vooral de grotere GGZ-organisaties hebben hun resultaten in 2017 zien verbeteren. Verder blijkt dat ook de kleinere organisaties goede financiële resultaten presenteren. Daarbij gaat het vaak om organisaties die zich richten op een specifieke doelgroep of vorm van zorgverlening.

Minder bedden, meer personeelsleden.

Met het verplaatsen van zorg naar de patient in zijn omgeving – de ambulantisering van de ggz – heeft de sector in 2017 een flinke stap gezet: de klinische capaciteit daalde met -11,5 procent naar ruim 24.000 bedden. Tegelijkertijd is voor het eerst in drie jaar het aantal medewerkers in de GGZ in 2017 weer licht gestegen, met +1,3%. De 205 onderzochte organisaties hadden samen zo’n 73.000 voltijd arbeidsplaatsen. Per saldo is er sprake van een instroom van circa 1.000 fte. Ondanks de toename van het aantal personeelsleden, worstelt ook de GGZ met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Eind 2017 waren er ruim 4.000 openstaande vacatures in de sector. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures is in 2017 toegenomen met maar liefst +39%. “Veel organisaties huren meer extern personeel in. Dat zien we terug in de jaarcijfers. De kosten voor personeel niet in loondienst zijn in 2017 enorm toegenomen, met 21,7%. Ze maken nu 7% van de totale personeelskosten van 4,8 mld euro uit“, aldus Frank Kaptein, bestuurder van Intrakoop.

Investeringen stijgen, maar nog niet op het oude niveau.

Net als in 2016 zijn in 2017 de inkoopuitgaven gestegen, met +3,5%. Dat komt onder meer door een toename in de patient- en bewonersgebonden kosten met 2%, terwijl het aantal cliënten met -5,3% en het aantal opnameplaatsen met – 11,5% afnam door een verschuiving naar ambulante zorg.

Ook de investeringen zijn flink toegenomen, met +28,2% ten opzichte van 2016. De sterke stijging is vooral zichtbaar bij investeringen in bedrijfsgebouwen en terreinen (+40,0%) én is het gevolg van een aantal lopende nieuw- en verbouwprojecten. Dit is opvallend, omdat investeringen de afgelopen jaren steevast sterk daalden. Een mogelijke verklaring is dat de sector een inhaalslag maakt en dat er vooral sprake is van noodzakelijke (vervangings-)investeringen. De investeringen van 190 miljoen in totaal zijn nog altijd fors lager dan een aantal jaren terug. Toen bedroegen investeringen in de GGZ jaarlijks rond de 300 miljoen euro.ARTIKEL: STICHTING YOURIN2 OMDAT JIJ ER OOK BIJ HOORT.
bron: Persbericht/Wijzermetjebeperking.

Stichting Yourin2 opgericht. Yourin2 initieert, faciliteert en coördineert digitale en fysieke ontmoetingen voor mensen met autisme, (jeugd)professionals, mantelzorgers, maatschappelijke partners, docenten en werkgevers.

De stichting heeft als doel meer kennis rondom autisme bij elkaar te brengen en samen te komen tot krachtige samenwerkingen en innovatieve oplossingen binnen zorg, onderwijs, werk, wonen en vrijetijdsbesteding.

Stichting Yourin2.

Het stichtingsbestuur van Yourin2 bestaat uit Marjolijn Daverveld (Reëlle Communicatie), Esther Smeets (Wijzermetjebeperking) en Iwan Haex (Wijzermetjebeperking). Alle drie ervaringsdeskundigen en reeds actief binnen het sociaal domein.

“Brainport, met bedrijven als Philips en ASML, trekt veel technisch personeel naar onze regio. Cambridge hoogleraar Simon Baron-Cohen concludeerde in zijn onderzoek Journal of Autism and Developmental Disorder dat onze regio ruim twee keer zoveel kinderen met autisme spectrum stoornis (ASS) heeft, dan andere regio’s in Nederland. Dit betekent dat we binnen deze regio ook te maken hebben met diverse (zorg) vragen. Daarnaast zien we een grote versnippering van hulpverlenende instanties en is het niet altijd duidelijk bij welke organisatie je met welke hulpvragen terecht kunt. Al blijft het altijd maatwerk, een behandeling zou meer effect hebben wanneer hulpverleners van verschillende instanties zouden samenwerken of kennis met elkaar delen.”, aldus Esther Smeets, initiatiefneemster van Yourin2.

“Ook onderwijs heeft te maken met een diversiteit aan zorgvragen, maar weet hier niet altijd mee om te gaan”, zegt Marjolijn Daverveld. “Door onderwijs en zorgprofessionals dichter tot elkaar te brengen en hen te laten leren van elkaars oplossingen kunnen kinderen en jongeren met ASS beter geholpen worden en zich ontwikkelen in hun eigen vertrouwde omgeving. Dit geldt niet alleen voor het basisonderwijs, maar zeker ook voor het vervolgonderwijs. Soms maken kleine aanpassingen een groot verschil om de opleiding wel, of niet te kunnen volgen.”

Iwan Haex: “Ook het hoger onderwijs, waar ik zelf als docent werkzaam ben, heeft studenten met autisme. Ze worden daar waar nodig begeleid en ondersteund. Dit vraagt soms om maatwerk binnen ons onderwijs, de zorg en de ondersteunende begeleiding. Dit maatwerk geldt echter voor alle levensdomeinen, dus niet alleen onderwijs, maar ook stage, werk, vrije tijd, sociale situaties enz. Met Yourin2 willen we ook stage- en werkervaringsplaatsen aanbieden aan studenten met ASS. Het is onze bedoeling dat Yourin2 een platform wordt wat gedragen wordt door en voor mensen met autisme. Hierop selecteren we zelfs onze samenwerkingspartners.”

Vinden, verbinden en delen.

Yourin2 zoekt de verbinding tussen ervaringsdeskundigen en professionals binnen zorg, onderwijs, werk, wonen en vrijetijdsbesteding en is ervan overtuigd dat je kunt groeien door samen te werken en kennis te delen.

Digitale ontmoetingen vinden plaats binnen een speciaal ingerichte, veilige omgeving, waarin hulpvragen gesteld kunnen worden aan ervaringsdeskundige en professionals. Ook het delen van kennis zal hier een belangrijke plaats innemen.

Fysieke ontmoetingen zijn een serie van diverse bijeenkomsten die worden georganiseerd voor en door professionals, mantelzorgers, maatschappelijke partners, docenten en werkgevers rondom een bepaald thema.

Yourin2 is op zoek naar samenwerkingspartners die eenzelfde doel nastreven. Ben jij of ken jij organisaties die interesse heeft in dit netwerk? Meld het in de comments hieronder of meldt je aan op https://www.linkedin.com/company/yourin2/

Het stichtingsbestuur bestaat uit Marjolijn Daverveld (Reëlle Communicatie), Esther Smeets (Wijzermetjebeperking) en Iwan Haex (Wijzermetjebeperking). Alle drie ervaringsdeskundigen en reeds actief binnen het sociaal domein.

ARTIKEL: NEDERLANDER WEET –TE WEINIG VAN HARTKLEPZIEKTE.
bron: Persbericht/PublicEyes.

Tijdens de eerste Nationale Hartklep Awareness maakte cardiothoracaal chirurg van het Isala Hartcentrum in Zwolle en mede-auteur van de Europese studie, dr. G.J. Brandon Bravo Bruinsma, de resultaten bekend van een Europees Awareness onderzoek naar de bekendheid van hartklepziekten onder zo’n 13.000 Europeanen boven de 60 jaar.

Uit de cijfers blijkt dat de meeste Nederlandse senioren. niet weten wat de meest voorkomende hartklepziekte is, aortaklepstenose (vernauwing van de aortaklep), die in ernstige mate bij één op de acht 75 plussers voorkomt. Ook maakt bijna driekwart van hen zich er niet druk over, terwijl de ziekte levensbedreigend kan zijn. Ten derde is het gebruik van de stethoscoop tijdens het huisartsenbezoek zeer laag in Nederland: in 19.6% van de huisartsenbezoeken wordt naar het hart geluisterd, terwijl dit in België 65% is en in Frankrijk zelfs 79%. Met de stethoscoop kan een hartklepziekte worden ontdekt.

George Brandon Bravo Bruinsma: “De cijfers van het onderzoek geven een verontrustend beeld en vragen om actie, met name van de oudere zelf en de huisarts. Het gaat hier om een hartziekte, die relatief vaak voorkomt en levensbedreigend is, indien er klachten gaan optreden als kortademigheid, pijn op de borst en duizeligheid. Dan is er vaak al sprake van een sterke vernauwing van de hartklep en is het echt van levensbelang dat er een behandeling plaatsvindt waarbij een nieuwe klep wordt ingebracht via de liesslagader of via een openhart operatie.“ Ook spoort de hartchirurg ouderen en artsen aan vaker naar het hart te (laten) luisteren: “Een hartklepvernauwing is door de huisarts vrij eenvoudig vast te stellen met de stethoscoop. Dit instrument moet vaker worden ingezet bij ouderen om ervoor te zorgen dat de ziekte op tijd wordt ontdekt en we de hartklep nog kunnen vervangen. Na plaatsing van een nieuwe hartklep via een operatie of via de lies zien wij dat er grote winst wordt geboekt in de levensverwachting en de kwaliteit van leven. Dit draagt bij aan het actief en gezond houden van de groeiende generatie krasse ouderen.”

Brandon Bravo Bruinsma heeft samen met vertegenwoordigers van andere landen een White Paper (actie document) overhandigd in het Europees Parlement. In het kader van de Eerste Europese Hartklep Awareness Dag wordt om vergroten van awareness en verbetering van zorgbeleid gevraagd voor hartklepziekten. Vandaag wordt de Nationale Hartklep Awareness Dag in het Radboudumc gehouden in samenwerking met het Isala hartcentrum voor patiënten en artsen. Hart Volgers zal starten met een bewustwordingscampagne om Nederlanders voor te lichten over symptomen.

“Ik ben nog steeds superblij dat mijn huisarts zo alert was en de stethoscoop pakte, anders was het misschien heel anders met me afgelopen.”

Hester Gleijm, hartkleppatiënt, na afloop van de patiëntenbijeenkomst.

Over Hart Volgers.

Hart.volgers.org is een online platform, waar artsen en patiënten direct met elkaar in contact kunnen komen. Het is ontwikkeld vanuit de overtuiging dat de zorg maximaal transparant moet zijn en de ambitie om de best mogelijke zorg voor patiënten te organiseren. Naast technologisch en wetenschappelijk hoogstaande zorg is daarbij naar onze overtuiging communicatie over ziekte-, behandelings- en genezings- ervaring belangrijk. Moderne media kunnen daarbij een belangrijk verbindend middel zijn, met name wanneer de aanwezigheid van top-experts de kwaliteit van de informatie garandeert. Hart.Volgers.org is een zelfstandige organisatie van de coöperatie cardiologen en cardio-thoracaal chirurgen die aan het Catharina Ziekenhuis zijn verbonden, zonder betrokkenheid van het ziekenhuis en participatie kent van specialisten in het Isala.

Meer informatie over de resultaten staan in bijgaande infographic. Bezoek www.hartklepdag.nl voor informatie over de campagne.ARTIKEL: ORANJE FONDS ZEGT ‘JA’ TEGEN PROJECTYOU2WORK.
bron: Persbericht/Stichting Hoormij.

Onwetendheid over de gevolgen van slechthorend- of doofheid op de werkvloer kan leiden tot afwijzing door werkgevers. De aandoening is slechts een onderdeel van wie je bent, maar het ís niet wie je bent. Het doet niets af aan je kwaliteiten. Bewustzijn creëren bij zowel werkgevers als werknemers is essentieel voor een blijvende inclusie op de arbeidsmarkt. Het belang hiervan is ook duidelijk voor het Oranje Fonds dat begin september bekend maakte dat zij ProjectYou2Work, een deelproject van Grow2Work financiert en begeleidt. In deze fase van het project ligt de nadruk op de steden Rotterdam, Amsterdam en Sint Michelsgestel.

Veel slechthorende mensen willen zich aansluiten bij de maatschappij, erbij horen. Nienke Oosting, zelf slechthorend en projectleider bij ProjectYou2Work, beaamt dat. Het betekent voor haar dat ze veel energie nodig heeft om te luisteren en te zien wat iemand zegt. Bijeenkomsten waar veel mensen bij elkaar zijn, zoals tijdens een vergadering, een lunch of een netwerkborrel zijn vermoeiend. Geluiden komen allemaal even hard binnen, omdat een hoortoestel alle geluiden versterkt. Dat betekent dat ze af en toe een moment rust nodig heeft, om te herstellen zodat ze nieuwe energie kan opdoen. Het zegt niets over inzet en kwaliteiten. Toch heeft het even geduurd voordat zij zich hier zelf van bewust was. Nu kan ik beter aangeven wat ik nodig heb om mijn werk goed uit te voeren. Dat gun ik anderen ook.”

Voor en door slechthorenden en doven.

Nienke zet zich in om jongeren tot 28 jaar die slechthorend of doof zijn te begeleiden naar werk. De pijlers van het project zijn: individuele begeleiding door buddy’s met een gehooraandoening, empowerment, zichtbaarheid en het creëren van werkplekken.”

In gesprek met Maxima.

Het Oranjefonds, waar koning Willem-Alexander en koningin Maxima het beschermpaar van zijn, financiert en begeleidt ProjectYou2Work.

Oproep.

Inmiddels sluiten steeds meer bedrijven en organisaties zich aan die inzien dat iemand met een gehooraandoening net zo’n aanwinst voor het bedrijf kan zijn als een goed horende collega. “We zijn op zoek naar mensen die juist goede ervaringen hebben bij werkgevers en hun kennis hierover willen delen.” Geeft Nienke aan: “En we doen een oproep aan al die mensen, jong en oud, die geen baan kunnen vinden na hun opleiding of die niet op de juiste werkplek zitten: meld je bij ons aan via info@grow2work.nl.”

Bij Stichting Hoormij kan iedereen terecht met vragen over slechthorendheid, tinnitus, brughoektumor, hyperacusis, TOS, CI, en evenwichtsaandoeningen, zoals de ziekte van Ménière. Hoormij biedt informatie, advies, belangenbehartiging en lotgenotencontact. Voor veel gehooraandoeningen bestaat nog geen behandeling die de aandoening vertraagt of stopt. Het doel van Stichting Hoormij is om meer (h)erkenning te krijgen voor de vaak onzichtbare gevolgen van gehooraandoeningen en daarmee de kwaliteit van leven te vergroten. www.stichtinghoormij.nl Grow2Work is een gezamenlijk project van de landelijke belangenorganisaties van doven en slechthorenden, zoals ook van de NVVS, FOSS en SH-Jong. www.grow2work.nlARTIKEL: AANBESTEDING BUURTTEAMS UTRECHT OPNIEUW GEGUND AAN INCLUZIO.
bron: Persbericht/De Bruijn PR.

De Stichting Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht, een initiatief van Incluzio, mag ook de komende zes jaar de sociale basiszorg in de gemeente Utrecht blijven leveren. De succesvolle en kostenefficiënte aanpak die de afgelopen jaren is ontwikkeld, was voor de gemeente een belangrijk argument om de aanbesteding opnieuw te gunnen aan de door Incluzio opgerichte buurtteamorganisatie. De Buurtteamorganisatie Sociaal bestaat sinds 2015 en is uitgegroeid tot een organisatie met 18 buurtteams in de stad en ruim 250 professionals in dienst.

De gemeente Utrecht heeft gekozen voor een hele andere aanpak dan veel andere gemeenten. Het resultaat is: veel meer mensen krijgen ondersteuning, de tevredenheid bij inwoners en andere betrokkenen zoals huisartsen is enorm toegenomen en de gemeente blijft binnen het beschikbare budget. De Buurtteams Sociaal ondersteunde samen met buurtteams jeugd en gezin (Lokalis) sinds de start van de aanpak bijna 25% van de inwoners van de stad, wat neerkomt op 35.000 Utrechters per jaar. Deze ondersteuning werd als positief beoordeeld met als gemiddeld rapportcijfer een 7,8.

Volgens Peter de Visser, Algemeen Directeur van Incluzio, is het succes van de buurtteams in de Domstad terug te voeren op een radicale breuk met het verleden. De Visser: “Ik denk dat wij goed gezien hebben dat er een verandering nodig was in de manier waarop de traditionele zorg in het sociale domein werd georganiseerd. Die was namelijk versnipperd en verkokerd, waardoor mensen onnodig langs de zijlijn staan. Ondanks de aanvankelijk kritische geluiden hebben wij - in co-creatie met de gemeente, partners en bewoners - van meet af aan voor een totaal andere aanpak gekozen. We werken radicaal integraal - het leven en de vragen en verlangens van mensen staan centraal en niet de zorg of ondersteuning die we leveren. Zo bieden we zorg en ondersteuning op maat aan meer mensen voor minder geld. Sterker nog: de gemeente Utrecht houdt door deze aanpak zelfs geld over.”

Bedrijfsmatige aanpak.

De Visser is ervan overtuigd dat ook het unieke organisatiemodel van de buurtteamorganisatie heeft bijgedragen aan het succes. “Onze medewerkers registreren niet hoeveel uur ze bij een klant bezig zijn en ze zijn niet gebonden aan allerlei protocollen hoe te handelen. Er zijn geen caseload-normen en geen budgetkaders. We laten klanten met een hulpvraag zélf de doelen vaststellen die voor hen belangrijk zijn en ontwikkelen daar een aanpak op. Gewoon doen wat nodig is. Uiteraard houden we wel bij of die doelen worden gehaald. Maar we werken we op basis van vertrouwen in de competenties van onze medewerkers. En dat blijkt te werken.”

Ook het feit dat Incluzio werkt volgens een bedrijfsmatige aanpak telt volgens De Visser mee. Volgens hem is er in het sociale domein nog te weinig aandacht voor outputgericht werken en meetbare resultaten. “Ons succes komt ook voort uit de ervaring en aanpak van een zakelijke dienstverlener die zijn eigen geld moet verdienen. We zien dat dit een andere cultuur is dan gebruikelijk in de sector”, aldus de Algemeen Directeur.

Meer impact in de toekomst.

De Buurtteamorganisatie is ambitieus naar de toekomst toe en wil de komende jaren nog meer impact realiseren in de stad Utrecht. “We willen niet alleen hoogwaardige basiszorg leveren, we willen blijven transformeren en trends doorbreken”, zegt hij. “Een daling van eenzaamheid, een bijdrage aan een gezondere leefstijl en minder bewoners met problematische schulden zijn belangrijke doelstellingen. Om die te bereiken breiden we onze samenwerking uit met nieuwe partners en zoeken we nadrukkelijker de verbinding met partijen uit het domein van Volksgezondheid. We sluiten daarbij aan op de ambities van Utrecht rondom ‘healthy urban living’. Ook binnen onze organisatie zetten we stappen. We streven naar meer samenhang in de inhoudelijke ontwikkeling die we initiëren en waarmaken in alle buurten van Utrecht, door nog beter te luisteren naar de wensen en ideeën van onze klanten en uitvoerende medewerkers.”ARTIKEL: OMBUDSMAN: TOEGANG TOT GEMEENTELIJKE SCHULDHULP NOG NIET VOLDOENDE.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.

De schuldhulpverlening van gemeenten is nog niet op orde. Dat schrijft de Nationale ombudsman in een vervolgonderzoek onder 251 gemeenten.

Ombudsman Reinier van Zutphen vindt dat er ondanks beleidsverbeteringen naar aanleiding van een rapport begin dit jaar nog steeds te veel mensen voortijdig uitvallen in het toegangsproces. Met name zelfstandige ondernemers komen er volgens hem bekaaid van af: voor hen ontbreekt de schuldhulpverlening soms volledig.

Ook noemt de ombudsman het zorgelijk dat bijna de helft van de deelnemende gemeenten geen exacte cijfers kan verstrekken over de omvang van de schuldproblematiek. "Als iemand zich meldt, dan moet je als gemeente weten dat er iets aan de hand is", zegt Van Zutphen. "Want schulden komen nooit alleen. Een gemeente moet zorgen voor zijn inwoners, dus: aan de slag!"

Hardnekkig probleem.

In 2015 riep staatssecretaris Klijnsma gemeenten op geen algemene uitsluitingsgronden te hanteren voor toegang tot schuldhulpverlening. Eerder dit jaar constateerde de ombudsman dat gemeenten betere hulp moeten bieden aan inwoners met problematische schulden. Dat was een verkennend rapport, dat met deze nieuwe bevindingen wordt onderstreept.

"Het lijkt wel of we niet geloven dat het zo is. We zitten te veel in onze eigen wereld, in plaats van in die van mensen die problemen hebben."

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen.

"Het lijkt wel of we niet geloven dat het zo is", zegt Van Zutphen. "We hebben ons niet genoeg gerealiseerd wat het betekent om in de schulden te zitten. Het verplaatsen van wat het betekent als iemand problemen heeft, dat lukt ons maar heel moeilijk. We zitten te veel in onze eigen wereld, in plaats van in die van mensen die problemen hebben."

Gemeenten moeten volgens de ombudsman kijken naar de oorzaken en oplossingen voor de uitval van het toegangsproces. "Proactief opstellen om te voorkomen dat burgers vroegtijdig afvallen. Niet alleen praten over participatie en inclusie, maar het ook echt doen."

De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening schrijft voor dat schuldhulp breed toegankelijk moet zijn en dat op voorhand geen groepen mogen worden uitgesloten. Over beide zaken krijgt de ombudsman geregeld klachten van burgers.

Positieve ontwikkeling.

Ondanks de kritiek benadrukt Van Zutphen dat de meeste gemeenten sinds het onderzoek begin dit jaar een positieve ontwikkeling hebben doorgemaakt. Zij zijn toegankelijk voor nieuwe schuldhulpaanvragers en kunnen vaak binnen enkele weken terecht voor een face-to-face-gesprek. Gemeenten kijken bovendien beter naar persoonlijke omstandigheden als ze een aanvraag weigeren.

In totaal hebben zo'n 1,4 miljoen Nederlandse huishoudens problematische schulden of lopen zij daarop een risico.ARTIKEL: MILJOENEN MENSEN HOREN STEMMEN, 'DAT MAAKT JE GEEN SCHIZOFREEN'.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.

"Je bent je leven niet waard. Je bent te dik, te dom en te groot." Irene van der Giessen hoorde meerdere stemmen het tegen haar zeggen. Niemand anders hoorde het, alleen zij. De stemmen zaten in haar hoofd.

Vorige week was er in Den Haag het Wereld Congres Stemmen Horen. Naar schatting 4 procent van de wereldbevolking heeft deze eigenschap, zegt Van der Giessen. Een eigenschap, want een ziekte of aandoening wil ze het niet noemen. "Het is zoiets als linkshandigheid."

Fantastisch mooie stem.

Psychiaters gaven vroeger meestal de diagnose schizofrenie. Tegenwoordig zijn ze minder stellig en blijft vaak onduidelijk hoe het kan dat iemand stemmen hoort. "In veel gevallen liggen er trauma's aan ten grondslag. Ook medische problemen of forse levensvraagstukken, zoals worstelen met je geaardheid, kunnen een oorzaak zijn."

Bij Van der Giessen zijn de stemmen waarschijnlijk het gevolg van traumatische ervaringen. Ze is in het verleden mishandeld en misbruikt. Tijdens een van de traumatische gebeurtenissen dacht ze dat ze zou overlijden. Opeens was daar een fantastisch mooie stem. "Toen dacht ik: nu is het goed."

De stem ebde weer weg, tot haar spijt.

"Op tv vinden mensen interessant, in het dagelijks leven vooral eng."

Irene van der Giessen.

Andere stemmen dienden zich aan. Soms met een positieve boodschap, soms negatief. Ze praatte ook wel eens terug. "'Ga weg, hou je kop', zei ik dan." Hoe beter ze in haar vel zat, hoe minder ze de stemmen hoorde.

Vanuit de samenleving zou er meer begrip mogen komen. Men vindt het vooral eng, merkt Van der Giessen. "Maar iemand met paranormale gaven als Derek Ogilvie op tv vinden mensen dan wel weer interessant en amusant."

Steun uit de stemmen.

Stemmen horen hoeft geen probleem te zijn, zegt Van der Giessen. Een van de congresorganisatoren is verpleegkundige en hoort alleen vriendelijke stemmen. Andere bezoekers van het congres hebben topcarrières of een eigen bedrijf. Van der Giessen haalde ook wel eens steun uit de stemmen. "Ze zeiden dan dingen als 'maak wat van je leven' of 'zorg dat je je opleiding afmaakt'."

De stemmen zijn soms af te zwakken met medicatie, maar ze een plaats in je leven geven kan ook uitkomst bieden. Van der Giessen heeft daardoor grotendeels afscheid genomen van de hare. Dat vond ze ergens ook wel jammer. "Ik was door mijn jeugd heel eenzaam, dus ik vond het best gezellig met al die stemmen."ARTIKEL: NIEUWE KLEDING VOOR AMBULANCEMEDEWERKERS.
bron: Redactioneel/NOS/ANP.

De 5500 ambulancemedewerkers krijgen volgend jaar een nieuw uniform. Ambulancezorg Nederland en de Regionale Ambulancevoorzieningen hebben de nieuwe outfit vandaag gepresenteerd.

De medewerkers hadden zelf gezegd dat ze graag nieuwe kleding wilden. Ze mochten ook meedenken over hun nieuwe pakken. Die hebben de kleuren cyaan, grijs, en blauw met rode accenten gekregen. De oude outfit was overwegend fel-geel.ARTIKEL: EVENWICHT IS NIET VOOR IEDEREEN VANZELFSPREKEND.
bron: Persbericht/Stichting Hoormij.

Sluit je ogen en ga op één been staan. Stel je nu voor dat je hetzelfde gedesoriënteerde gevoel hebt, maar dan met beide ogen open en beide voeten op de grond. Evenwicht is niet voor iedereen vanzelfsprekend.De Ziekte van Ménière, een brughoektumor of andere evenwichtsaandoening zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen je leven volledig ontwrichten. Stichting Hoormij vraagt tijdens de internationale Balance Awareness Week (BAW) van 16 tot 22 september 2018 aandacht voor (h)erkenning van zowel de symptomen als de gevolgen van evenwichtsaandoeningen.

Te maken hebben met een evenwichtsaandoening is een strijd. Die begint vaak bij de zoektocht naar een juiste diagnose. Zoals bij Gerlinde Juurlink. Zij kreeg zes jaar geleden last van duizeligheidsklachten waar tot nu geen duidelijke oorzaak voor is gevonden. De meest recente diagnose is Persistent Postural Perceptual Dizziness (PPPD). Met misselijkheid, zeeziekte, draaiduizeligheid en verstoorde oriëntatie tot gevolg. Gerlinde: “Eerst werd gedacht aan een ontsteking van de evenwichtszenuw, maar dat bleek het niet te zijn.” Zij blijft actief in haar zoektocht naar een passende behandeling. Door alledaagse taken zo goed mogelijk te plannen en voldoende rustmomenten in te bouwen blijft ze overeind.

Topsport.

Ook Richard Scholten moet leren leven met zijn evenwicht aandoening: “Ermee omgaan is topsport. Zo probeer ik ook te leven, als een topsporter. Met discipline.” Richard heeft bilaterale vestibulopathie. Dat betekent dat zijn beide evenwichtsorganen zijn uitgevallen. Deze aandoening is niet behandelbaar. Rechts is hij doof, met een chronische oorontsteking, en links slechthorend. Richard: “Als gevolg hiervan heb ik concentratie- en geheugenproblemen. Ik heb last van prikkels, zoals drukte, geluid, scherp licht, veel beweging, ik kan niet multitasken en ben sneller vermoeid.”

(H)erkenning.

Het blijft vaak niet bij een strijd met jezelf, maar ook met mensen in je omgeving, die niet echt begrijpen wat je meemaakt. En in het gesprek met medici die aangeven dat er geen behandeling mogelijk is en je moet leren leven met de gevolgen. Een evenwicht aandoening zegt niets over je kwaliteiten, maar is wel van invloed op je functioneren. Stichting Hoormij begrijpt dat. De Commissie Ménière van de stichting zet zich in om kennis over evenwichtsstoornissen te bundelen en brengt ervaringsdeskundigen samen. Doel: betere en snellere diagnostiek en behandeling, en lotgenotencontact voor mensen met deze, ook bij medische professionals, nog relatief onbekende aandoeningen.

Tijdens de Balance Awareness Week vind je op www.stichtinghoormij.nl Informatie, tips en artikelen over (draai)duizeligheid en hoe daar mee om te gaan.

Bij Stichting Hoormij kan iedereen terecht met vragen over slechthorendheid, tinnitus, brughoektumor, hyperacusis, TOS, CI, en evenwichtsaandoeningen, zoals de ziekte van Ménière. Hoormij biedt informatie, advies, belangenbehartiging en lotgenotencontact. Voor veel gehooraandoeningen bestaat nog geen behandeling die de aandoening vertraagt of stopt. Het doel van Stichting Hoormij is om meer (h)erkenning te krijgen voor de vaak onzichtbare gevolgen van gehooraandoeningen en daarmee de kwaliteit van leven te vergroten. www.stichtinghoormij.nlARTIKEL: GEMEENTEN MAKEN WERK VAN KLARE TAAL.
bron: BinnenlandsBestuur/Sjoerd Willen.

Gemeenten maken in toenemende mate werk van heldere communicatie met de burger. Vooral voor laaggeletterden en mensen met een lichte verstandelijke beperking is dat hard nodig. Onder meer in Nijmegen en Eindhoven zijn maatregelen in voorbereiding die informatie toegankelijker moeten maken.

De gemeente Nijmegen gaat voortaan alle formulieren die met sociale regelingen van doen hebben opstellen in Nederlands op niveau B1. De raad nam een motie daartoe eind vorig jaar aan zonder tegenstemmen. Maar liefst 95 procent van de Nijmeegse bevolking (alle Nijmegenaren behalve de geschatte 5 procent analfabeten) zouden in staat moeten zijn om documenten op dat taalniveau te volgen. ‘Taalniveau B1 kenmerkt zich door het gebruik van veel voorkomende woorden en korte, eenvoudige en actieve zinnen’, staat in de motie uitgelegd. Het college kwam onlangs met een voorstel naar aanleiding van de aangenomen motie.

Meest verstuurde brieven herschreven.

Dat voorstel houdt onder meer in dat de meest verstuurde brieven van het bureau Inkomensondersteuning worden herschreven. Bij het opnieuw opstellen van de brieven maakt de gemeente gebruik van drie richtlijnen. Zo heeft de gemeente een leesgroep in het leven geroepen die de leesbaarheid van de teksten moet keuren. Deelnemers voor die groep zijn geworven via de nieuwsbrief werk en inkomen of een vragenlijst. Inmiddels hebben 79 personen zich aangemeld. Ook krijgt de gemeente advies van de zogeheten taalambassadeurs; voormalig laaggeletterden die hun lees- en schrijfvaardigheid hebben opgekrikt met behulp van het ROC. Ook worden er schrijfcoaches in het leven geroepen. Die medewerkers worden getraind om op niveau B1 te schrijven en hun collega’s daarin te coachen. De schrijfcoaches komen uiteindelijk op de afdelingen terecht waar zij het hardst nodig zijn.

QR-codes.

Een ander recent voorbeeld van een gemeente die toegankelijker wil communiceren en daartoe serieuze stappen zet is Eindhoven. Deze week nam de Eindhovense raad - ook unaniem- een motie aan die, behalve het bestuur op te roepen voortaan op niveau B1 te communiceren, ook de opdracht geeft om een pilot uit te voeren met andere communicatiekanalen. In een eerdere toelichting lieten mede-indieners van die motie weten dat zij brieven van de gemeente graag willen laten uitrusten met een QR-code die naar een animatie of Youtube-filmpje leidt waar een uitleg wordt gegeven die bijvoorbeeld voor licht verstandelijk beperkten ook begrijpelijk is.ARTIKEL: ORGANISATIES IN ONDERWIJS, ZORG EN JEUGDHULP BUNDELEN KRACHTEN.
bron: Persbericht/Ieder(in).

Achttien landelijke branche- en ouderorganisaties bundelen hun krachten en richten de nieuwe coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd op. Dat is nodig, want drie jaar na de invoering van passend onderwijs gaat het op elkaar afstemmen van zorg en onderwijs nog steeds moeizaam. De wetgeving hiervoor is versnipperd over verschillende ministeries en uitvoerende organisaties. Het lukt ouders daardoor te vaak niet om zorg en begeleiding voor hun kind tijdens onderwijstijd te regelen.

De coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd werkt aan een betere aansluiting tussen de domeinen onderwijs, zorg en jeugd. Door betere afstemming tussen instanties, kan beter en sneller ingespeeld worden op de individuele behoeften van kinderen met een beperking of chronische ziekte. Zo kunnen zij het maximale uit het onderwijs halen.

Keuzevrijheid ouders.

Eind november verschijnt een rapport met aanbevelingen over betere aansluiting tussen zorg en onderwijs. Daarna volgt een plan van aanpak waar alle partijen in de coalitie mee aan het werk gaan. Voor Ieder(in) is het belangrijk dat ouders kunnen kiezen wat zij voor hun kind het beste vinden. Ook moeten de aanbevelingen ertoe leiden dat de zorg op school naadloos aansluit op de zorg thuis.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) maken eveneens deel uit van de coalitie. Zij zien er onder andere op toe dat de toezeggingen in het regeerakkoord worden uitgevoerd. Ook zal in het actieprogramma ‘Zorg voor de Jeugd’ van VWS gewerkt worden aan verbetering van de combinatie onderwijs en zorg.

De coalitie Onderwijs, Zorg en Jeugd bestaat uit ActiZ / GGD GHOR, Ambassadeur zorglandschap jeugd, Ouders & Onderwijs, GGZ Nederland, Jeugdzorg Nederland, LECSO, Ministerie OCW, Ministerie VWS, Netwerk Leidinggevenden Passend Onderwijs, PO-raad, Samenwerkingsverbanden VO, Sociaal Werk Nederland, Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland, VNG, VO-raad en Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg, Nederlands Jeugd Instituut en Ieder(In).ARTIKEL: STEVEN ROOKS FIETST ZUIDERZEE KLASSIEKER VOOR MAAG LEVER DARM STICHTING.
bron: Persbericht/Maag Lever Darm Stichting.

Voormalig profwielrenner Steven Rooks fietst zaterdag 29 september mee met de Zuiderzee Klassieker, een wielerevent georganiseerd door de Maag Lever Darm Stichting. Rooks (58 jaar) draagt graag zijn steentje bij aan het werk van de stichting: “Ik weet hoe belangrijk het is om een gezonde buik te hebben. Zelf heb ik altijd een gevoelige buik gehad, ook tijdens mijn wielercarrière, daarom ben ik erg bezig met gezond te leven en gezonde voeding.” Rooks is pas op latere leeftijd vader geworden. Ook voor zijn 9-jarige dochter vindt hij het belangrijk om fit te zijn en te blijven.

De tocht wordt voor de 8e keer verreden en start dit jaar voor het eerst vanuit Amersfoort, de thuishaven van de Maag Lever Darm Stichting én middelpunt van Nederland. Dat sluit naadloos aan bij het doel waarvoor de deelnemers fietsen: de buik, het middelpunt van onze gezondheid.

In Nederland leven ruim 2 miljoen buikpatiënten met chronische buikklachten. Van ongemakkelijk tot ongeneeslijk. Van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) tot darmontstekingsziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa tot ongeneeslijke ziekten als darmkanker, alvleesklierkanker en slokdarmkanker. Om tot een snellere diagnose en een betere behandeling van deze aandoeningen te komen is onderzoek nodig. En geld. Daarvoor fietsen de deelnemers op 29 september.

Naast Steven Rooks fietsen ook profwielrenners Bram Tankink en Roxane Knetemann mee om hun steentje bij te dragen. Meesterknecht Gert Jakobs, voormalig profwielrenner, wordt dagelijks geconfronteerd met de darmaandoening van zijn vriendin en fietst voor de tweede keer mee. Daarnaast steunt profveldrijder en Amersfoorter Lars van der Haar de Zuiderzee Klassieker.

Over de Zuiderzee Klassieker.

De Zuiderzee Klassieker is een wielerevent, georganiseerd door de Maag Lever Darm Stichting. Met deze tocht wordt geld ingezameld voor meer wetenschappelijk onderzoek naar spijsverteringsziekten. Fiets mee met Steven, Bram, Roxane en Gert! Kijk op www.zuiderzeeklassieker.nl voor meer informatie en meld je aan!

Over Steven Rooks.

Steven Rooks was van 1992 tot 1995 profwielrenner. Hij brak in één klap door vanwege zijn overwinning in de klassieker Luik-Bastenaken-Luik. In 1988 behaalde hij zijn grootste Toursuccessen: hij eindigde als tweede in het eindklassement van de Tour de France en won dat jaar de bergetappe naar de Alpe d'Huez en het combinatieklassement. Tegenwoordig begeleidt Steven Rooks fietsclinics, evenementen voor bedrijven. Meer informatie: www.stevenrooks.nl.ARTIKEL: DRIE MUSEA IN RUNNING VOOR RAAK STIMULERINGSPRIJS 2018.
bron: Persbericht/Oogfonds.

Het Museon in Den Haag, het Verzetsmuseum Amsterdam en het Voerman Museum Hattem zijn door een vakjury genomineerd voor de RAAK Stimuleringsprijs 2018. Alle finalisten krijgen een geldprijs om hun collectie toegankelijk(er) te maken voor blinden en slechtzienden. Het museum dat de meeste stemmen ontvangt van het publiek op www.raakstimuleringsprijs.nl, gaat naar huis met de hoofdprijs van €30.000.

De drie genomineerde musea:

• Het Museon dingt mee met een zintuigprikkelende rondleiding langs uiteenlopende voorwerpen uit alle delen van de wereld op het gebied van natuur, cultuur en technologie op een plek die voor de meeste bezoekers verboden gebied is: het museumdepot.

• Het Verzetsmuseum Amsterdam hoopt te winnen met een zelfstandig te bezoeken nieuwe vaste opstelling vol tastbare objecten en verhaalfragmenten, die laten zien hoe Nederlanders worstelden met dilemma’s door onderdrukking tijdens de Tweede Wereldoorlog.

• Het Voerman Museum Hattem wil de hoofdprijs in de wacht slepen met een indoor-navigatie-app die afhankelijk van persoonlijke interesse informatie geeft over kunstwerken in de collectie. Daarbij wordt een aantal geschilderde landschappen vertaald naar geluidslandschappen.

Toegankelijkheid.

In Nederland zijn meer dan 250.000 mensen slechtziend of blind. Zij kunnen niet zoals anderen kijken naar kunstwerken, objecten of andere informatie in een museum. Met de RAAK Stimuleringsprijs, die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt, worden musea gestimuleerd om hun collectie toegankelijk te maken voor mensen met een visuele beperking. De prijs is een initiatief van het Oogfonds, het Van Abbemuseum en Stichting Dedicon en wordt ondersteund door verschillende fondsen.

Prijsuitreiking.

Stemmen kan tot en met 7 oktober op www.raakstimuleringsprijs.nl. De prijsuitreiking vindt op 8 oktober plaats bij de winnaar van vorig jaar: Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Alle finalisten ontvangen een geldbedrag, reliëftekeningen en kennis van een specialist over het toegankelijk maken van een collectie.ARTIKEL: INFOPUNT: WORDT DE AANSCHAF VAN MIJN GEHOORAPPARAAT VERGOED?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Ik merkte dat mijn gehoor achteruit is gegaan en volgens de audicien moet ik aan een gehoorapparaat. Wordt zo'n ding vergoed door mijn zorgverzekering?"

Onze HN-informateur antwoord:

Wie een hoortoestel koopt, moet een eigen bijdrage betalen van 25%. In veel gevallen vergoedt de aanvullende zorgverzekering (een deel van) die eigen bijdrage. Waar moet je op letten bij de aanschaf van een hoortoestel. Hoe kies je de juiste zorgverzekering?

Aanschaf.

Wie een hoortoestel nodig heeft, moet het zogeheten Keuzeprotocol Hoorzorg doorlopen, dat bestaat uit een aantal hoortesten en het invullen van een vragenlijst. Hieruit ontstaat een beeld wat voor soort hoorhulpmiddel je nodig hebt om goed te kunnen functioneren; thuis en op het werk.
Het gehoorprobleem wordt ingedeeld in een categorie: van categorie 1 voor eenvoudige gehoorklachten tot 5 voor de meest complexe problemen. Ook hoortoestellen zijn in 5 categorieën ingedeeld. De bedoeling is dat de audicien een hoortoestel uit de juiste categorie aanmeet.

Vergoeding.

De basisverzekering vergoedt 75% van de aanschafprijs. Iedereen betaalt een eigen bijdrage van 25%, sommige aanvullende zorgverzekeringen bieden een (meestal gedeeltelijke) vergoeding voor deze eigen bijdrage.
Let op: de aanschaf van een hoortoestel telt mee voor het verplicht eigen risico (€385 in 2016).

Voorwaarden voor vergoeding.

Aan de vergoeding door de zorgverzekeraar zit wel een aantal voorwaarden vast:

¦ Alleen als je naar een gecontracteerde audicien gaat, krijg je 75% van de aanschafprijs vergoed. Kies je voor een audicien waarmee de zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten, dan is de vergoeding lager. Dit geldt ook voor de vergoeding uit de aanvullende verzekering.

¦ De meeste zorgverzekeraars keren alleen uit als je een toestel uit je eigen categorie kiest. Wie in categorie 3 is ingedeeld, maar liever dat geavanceerdere, net iets duurdere toestel uit categorie 4 wil, krijgt niets. Wel kan de audicien dan een extra zorgaanvraag bij de zorgverzekeraar indienen waarin je duidelijk maakt waarom je een toestel uit een hogere categorie nodig hebt.

Welke basisverzekering?

De basisverzekering vergoedt 75% van de aanschafprijs van een hoortoestel, maar dan moet je wel een toestel uit je eigen categorie aanschaffen én naar een audicien gaan met wie de zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Voldoe je daaraan, dan volstaat de goedkoopste basisverzekering.

Wie voor een niet-gecontracteerde audicien kiest en een natura basisverzekering heeft, krijgt bij de meeste zorgverzekeraars een vergoeding van maximaal 80% (van 75% van de aanschafprijs) van de gemiddelde gecontracteerde tarieven. Wie voor een niet-gecontracteerde audicien kiest en een restitutie basisverzekering heeft, krijgt 75% van het marktconforme tarief (door de zorgverzekeraar bepaald).

Let op: de aanschaf van een hoortoestel valt onder het eigen risico. Dat betekent dat je, naast de eigen bijdrage, ook dat deel van het eigen risico moet betalen dat nog openstaat.

Welke aanvullende verzekering?

De aanvullende verzekering vergoedt in een aantal gevallen (een deel van) de eigen bijdrage van 25% van de aanschafprijs van een hoortoestel. Let goed op of je voor deze vergoeding naar een gecontracteerde audicien moet gaan. Sommige polissen noemen de hoortoestellen niet apart, maar scharen ze onder de categorie hulpmiddelen. Wie ook andere hulpmiddelen, zoals een pruik of orthopedische schoen nodig heeft, moet daar goed op letten. De maximale vergoeding kan dan gelden voor alle hulpmiddelen samen.

Het verschil in premie bij aanvullende verzekeringen is groot. Je hebt al een aanvullend pakket vanaf €7,25 per maand. Maar er zijn er ook die meer dan €100 per maand kosten. Over het algemeen geldt: hoe hoger de premie, hoe hoger de vergoeding voor hoortoestellen.

In de Zorgvergelijker vind je de goedkoopste combinatie van basisverzekering + aanvullende verzekering als je een vergoeding wilt voor de eigen bijdrage van een hoortoestel.

Gratis hoortoestel?

Sommige audiciens maken reclame voor een gratis hoortoestel: zij nemen dan de kosten van de eigen bijdrage op zich. Let in dit geval goed op of dit aanbod geldt voor één of twee hoortoestellen.

Handige websites:

?Op www.hoorwijzer.nl vind je onder meer ervaringen van hoortoesteldragers met audiciens. Ook handig: een overzicht van welke zorgverzekeraars met welke audiciens een contract hebben afgesloten, en per audicien een overzicht van de merken toestellen die ze leveren.

? Voor consumenten is op dit moment niet duidelijk welke toestellen er in de verschillende categorieën zitten. Die lijst is niet openbaar. De website www.oogvoororen.nl heeft een ludiek plan bedacht om de indeling van hoortoestellen toch openbaar te maken: door informatie te verzamelen van hoortoesteldragers zelf. De database telt inmiddels ruim 700 toestellen.

Zorgverzekeringen vergelijken.

Met de Zorgvergelijker vind je in een paar simpele stappen een zorgverzekering die aansluit bij je wensen. Let op: Je kunt alleen in uitzonderlijke gevallen nog gedurende het jaar een (aanvullende) zorgverzekering afsluiten.

Meer weten overaanvullende verzekeringen?ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.ARTIKEL:
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Sonja Valkhof.

Een man zit ’s ochtends vroeg in de trein. Zit er een dinosaurus tegenover hem. De man zit zo lang naar de dinosaurus te staren, dat de dinosaurus vraagt: ‘Heb ik soms wat van je aan?’ ‘Nee,’ zegt de man, ‘maar dat zie je toch niet vaak: een dinosaurus in de trein?’ Zegt de dinosaurus: ‘Zal je niet meer zien ook, want morgen is mijn brommer weer klaar.’En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Voor meer nieuws gaat u naar www.handicapnieuws.net of volgt u ons op social media.
Morgenvroeg maken we weer een nieuwe updat
e, want je weet het: Handicapnieuws.net is dagelijks 'uitgsproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.