Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: vrijdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

vrijdag

Keuze: ReadSpeaker aan.

U luistert naar HandicapNieuws UPDATE van vrijdag 20 april 2018.
Handicapnieuwsmail is het dagelijkse mailmagazine van handicap nationaal.
De voorleesfunctie wordt u aangeboden door readspeaker nederland.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Kabinet pakt fouten en fraude in zorg aan.
RIVM waarschuwt voor hoge zonkracht.
VGZ: besparen op zorg is mogelijk.
Google microscoop spoort kanker op via kunstmatige intelligentie.
Leefstijlcoach motiveert mensen met overgewicht om gezonder te leven.
Nieuw apparaat in Haren voor aanvullend onderzoek oogarts.
Nieuwe vorm van toezicht ouderenzorg en gehandicaptenzorg onderzocht.
Particulieren en huisartsen herkennen symptomen koolmonoxidevergiftiging niet. [+Video]
Mishandeling ouderen in Rotterdams verpleeghuis schokt Kamer.
Geprezen innovatie op congres Zorg & ICT.
Nieuw onderzoek naar andere tekenbeetziekten.
E-healthweek 2018 positief ontvangen.
Eelke blogt over de problemen met reizen in rolstoel. [+Video]
eduvip.nl nu ook voor ouders van blinde kinderen.
Gezondheidsbeleid steden komt niet van de grond.
Meer risico op leukemie door transformatorhuisjes.
Alcoholvrij bier is steeds populairder.
Prachtig lenteweer, maar hooikoortspatiënten hebben het zwaar. [+Video]
De muggen komen er weer aan: dit kun je ertegen doen. [+Video]
'Infuusvest' moet zorg weer vermenselijken. [+Video]
Betere houding door robotvest dat duwtjes in de rug geeft. [+Video]
Voedselallergie en voedselintolerantie: wat is het verschil?
Hoe app je oma als oma niet kan appen? Twentse studenten weten het. [+Video]
HN-INFOpunt: Hoe herken je dementie en hoe help je deze mensen?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: KABINET PAKT FOUTEN EN FRAUDE IN ZORG AAN.
bron: Redactioneel/Rijksoverheid. door: Marlies van der Vloot.

Het kabinet komt met een aanpak om onbedoelde fouten en opzettelijke fraude in de zorg tegen te gaan. Jaarlijks kosten deze onrechtmatigheden de samenleving miljoenen euro’s. De aanpak concentreert zich met name op vijf specifieke zorgsectoren: medisch-specialistische zorg, geestelijke gezondheidszorg, mondzorg, wijkverpleging en het persoonsgebonden budget. Dat schrijven de bewindspersonen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer.

Minister De Jonge: ‘Er gaat veel geld om in de zorg. Bedoeld én onbedoeld komt dat geld niet altijd op de juiste plek terecht. Dat is niet alleen kwalijk voor patiënten en cliënten, maar voor de hele samenleving. Het is geld dat wordt opgebracht door ons allemaal. Daarom wil ik die onrechtmatigheden samen met mijn collega’s Bruins en Blokhuis fors terugdringen.’

Naast de aanpak in de vijf specifieke zorgsectoren, worden straks scherpere eisen gesteld aan de toetreding tot de zorg. De Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) verbetert het toezicht op nieuwe zorgaanbieders en er komt een meld- en vergunningsplicht. Bovendien krijgen zorgverzekeraars, zorgkantoren en gemeenten meer wettelijke mogelijkheden om gegevens over fraudeurs met elkaar kunnen te uitwisselen via een speciaal waarschuwingsregister.

Documenten:

Kamerbrief over de aanpak van fouten en fraude in de zorg

Minister De Jonge (VWS) informeert de Tweede Kamer over het programmaplan 'Rechtmatige Zorg 2018-2021 – aanpak van fouten en...

Kamerstuk: Kamerbrief | 19-04-2018

Programma Rechtmatige Zorg

Met het programma Rechtmatige Zorg presenteert het kabinet een aanpak om onbedoelde fouten en opzettelijke fraude in de zorg...

Publicatie | 19-04-2018ARTIKEL: RIVM WAARSCHUWT VOOR HOGE ZONKRACHT.
bron: Redactioneel/RIVM/Radar/ANP. door: Ton van Vugt.

Zonaanbidders moeten goed uitkijken de komende dagen. Gezondheidsinstituut RIVM waarschuwt voor een hoge zonkracht voor deze tijd van het jaar. Dat is de hoeveelheid ultraviolette straling van de zon, die zorgt dat de huid verbrandt en sneller veroudert en die huidkanker veroorzaakt.

De komende dagen ligt de zonkracht waarschijnlijk rond de 5, waarbij de huid al na 20 minuten kan verbranden. Bij zonkracht 3 kan een ongewende huid na 35 minuten in de zon verbranden. De roodheid en pijn ontstaan echter pas uren later.

Schaduw.

Daarom kunnen mensen volgens het RIVM maar beter zo veel mogelijk de schaduw opzoeken, vooral tussen 12 en 15 uur. Ook zouden ze een zonnebril en hoed moeten opzetten. Én goed smeren met zonnebrandcrème.

Helemaal uit de zon blijven hoeft nou ook weer niet. 'Een beetje uv-straling van de zon is goed voor je; het zorgt ervoor dat ons lichaam vitamine D aanmaakt. Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten en spieren en heeft mogelijk ook nog andere positieve effecten op de gezondheid.'

Oogfonds: 'Goede zonnebril essentieel'

Uv-straling kan ook permanente schade aan de ogen veroorzaken, waarschuwde het Oogfonds gisteren. Volgens het fonds verhoogt een 'overdosis' van deze straling het risico op staar en de oogziekte maculadegeneratie (LMD). Een goede zonnebril is volgens het fonds dan ook essentieel.

Hoe bepaal je of een zonnebril goed beschermt? Vul onze korte vragenlijst in!ARTIKEL: VGZ: BESPAREN OP ZORG IS MOGELIJK.
bron: Redactioneel/VGZ/Volkskrant/Radar/ANP MediaWatch. door: Carlijn de Groot.

Op de gezondheidszorg kan nog veel worden bespaard zonder dat de kwaliteit daalt. Zowel in ziekenhuizen als door huisartsen kan efficiënter en patiëntvriendelijker worden gewerkt. Dit betoogt oud-minister van Volksgezondheid Ab Klink, tegenwoordig directielid van zorgverzekeraar VGZ.

Kabinet en Tweede Kamer zouden zich daarom niet moeten neerleggen bij de nu geraamde stijging van de zorgkosten met ruim 2 miljard euro per jaar en de daardoor almaar stijgende premie van de ziektekostenverzekering. Sterker, de uitgaven en de premie kunnen dalen.

Klink krijgt bijval van artsen en bestuurders van diverse ziekenhuizen en van concurrent-zorgverzekeraar Menzis, meldt de Volkskrant.

Premie kan dalen.

Gisteren presenteerde VGZ, in grootte de tweede zorgverzekeraar, het jaarverslag over 2017 met een eigenzinnige visie. De zorgverzekeraar verwacht dat de uitgaven voor de zorgverzekering tot 2021 4 procent, 1,6 miljard euro kunnen dalen. De premie kan dan volgen.ARTIKEL: GOOGLE MICROSCOOP SPOORT KANKER OP VIA KUNSTMATIGE INTELLIGENTIE.
bron: Redactioneel/BN De Stem. door: Marlies van der Vloot.

Google werkt aan een microscoop die kan helpen kankercellen in menselijk weefsel te herkennen via augmented reality en machine learning. De techniek is toe te passen in bestaande microscopen.

De beelden die een onderzoeker door de microscoop ziet, worden via een camera in realtime in de computer geladen. Algoritmes van Google proberen vervolgens kankercellen te detecteren via neurale netwerken die zijn getraind om kankercellen te ontdekken in monsters van menselijk weefsel.

Als kwaadaardige cellen zijn gevonden, krijgt de onderzoeker de locatie te zien in de zoeker van de microscoop. Dat gebeurt volgens Google met een vertraging van 100 milliseconden met behulp van tekst, pijlen, contouren, heatmaps of animaties.

Potentieel.

De onderzoekers hebben de microscoop getest bij twee kankertypes: borstkanker en prostaatkanker. Bij deze types bleek dat Googles microscoop vrij nauwkeurig kon signaleren of er kankercellen in de monsters zaten. De analyse van het microscopische beeld en de weergave van de locatie van eventuele kankercellen gebeuren in realtime.

Volgens Google heeft het prototype de potentie om ook andere vormen van kanker en andere ziektes te detecteren, zoals tbc of malaria. De technologie kan bovendien vrij eenvoudig worden toegepast bij bestaande, lichte microscopen die al in ziekenhuizen te vinden zijn.ARTIKEL: LEEFSTIJLCOACH MOTIVEERT MENSEN MET OVERGEWICHT OM GEZONDER TE LEVEN.
bron: Redactioneel/Maastricht UMC+. door: Ton van Vugt.

Twee jaar lang volgden de wetenschappers een groep van ruim 350 patiënten die bij een leefstijlcoach kwamen.

Patiënten met overgewicht die begeleid worden door een leefstijlcoach bewegen uiteindelijk meer, eten een stuk gezonder en hebben minder last van het gevreesde jojo-effect. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht/Maastricht UMC+, in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en zorgverzekeraar CZ. Twee jaar lang volgden de wetenschappers een groep van ruim 350 patiënten die bij een leefstijlcoach kwamen. Woensdag 18 april presenteerden zij hun eindrapport.

Gezonder leven.

Niet alleen mensen met obesitas deden mee aan het onderzoek, maar ook mensen met overgewicht in combinatie met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk. De onderzochte patiënten volgden groepssessies en kregen individuele coaching. Na twee jaar blijkt nu dat de leefstijlcoach deze mensen daadwerkelijk hielp gezonder te leven. "Ze weten het gedrag te veranderen", aldus promovenda Celeste van Rinsum. "Mensen gingen gezonder eten, meer bewegen, voelden zich fitter en energieker." Gemiddeld vielen de deelnemers blijvend 2,2 kilo af.

Motivatie.

Het is voor het eerst dat de aanpak van een leefstijlcoach wetenschappelijk is onderzocht. Een belangrijk verschil met andere professionals is dat leefstijlcoaches de mensen zelf laten beslissen hoe ze hun leven willen veranderen. "Ze zorgen voor motivatie bij de patiënten", merkt Van Rinsum. "En in plaats van dat het leefpatroon in één keer omgaat, zetten ze kleine stapjes om het gedrag te veranderen." Nu de onderzoekers hebben aangetoond dat deze werkwijze een bijdrage kan leveren in de strijd tegen obesitas is de kans groot dat de leefstijlcoach vanaf volgend jaar in de basisverzekering komt, voorspelt Van Rinsum.ARTIKEL: NIEUW APPARAAT IN HAREN VOOR AANVULLEND ONDERZOEK OOGARTS.
bron: Redactioneel/Koninklijke Visio. door: Carlijn de Groot.

Bij Revalidatie & Advies in Haren een nieuw apparaat geïntroduceerd om aanvullend onderzoek door de oogarts te verbeteren. De Optical Coherence Tomography (OCT) scanner is aan de medewerkers gepresenteerd door door Khaldoon al-Nosairy, oogarts en onderzoeker uit Magdeburg en Nynke Stellingwerf, oogarts in Haren.

OCT is een beeldvormende techniek die hoge resolutie beelden kan maken van structuren van het oog, vergelijkbaar met een echo. Er wordt gebruik gemaakt van lichtgolven. De OCT scanner maakt scans, doorsnedes van onder andere het netvlies en de oogzenuw en kan heel precies metingen doen van de verschillende lagen in het netvlies.

De scanner zal vooral gebruikt worden bij cliënten met netvliesaandoeningen, oogzenuwproblemen, en cliënten met NAH problematiek. Nynke gaat het apparaat ook gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek bij cliënten met Parkinson of Multiple Sclerose en bij kinderen.ARTIKEL: NIEUWE VORM VAN TOEZICHT OUDERENZORG EN GEHANDICAPTENZORG ONDERZOCHT.
bron: Redactioneel/Rijksoverheid/IGJ. door: Carlijn de Groot.

De nieuwe manier van toezicht houden binnen de ouderen- en gehandicapten zorg wordt in grote lijnen als positief ervaren. Zowel door zorgaanbieders als door de inspectie zelf. De wensen en behoeften van bewoners staan steeds meer centraal. Er wordt nu meer gekeken naar de persoonsgerichte zorg. De andere pijlers zijn deskundige medewerkers en sturen op kwaliteit en veiligheid.

Sinds maart 2017 is de manier waarop de inspectie toezicht houdt op de ouderen en gehandicapten die in een zorgorganisatie wonen veranderd. Met deze nieuwe vorm kan een inspecteur beter beoordelen of de zorg aan ouderen en mensen met een beperking veilig, professioneel en persoonsgericht is. De inspectie gebruikt hiervoor o.a. een observatiemethode en kijkt daarmee hoe cliënten de zorg ervaren en hoe medewerkers met cliënten omgaan. De inspectie heeft onderzocht of deze manier van toezicht goed aansluit op de zorg die steeds aan het veranderen is.

Hoe is het onderzocht?

Van augustus tot oktober 2017 heeft de inspectie zorgaanbieders, koepels en inspecteurs gevraagd naar hun ervaringen met het nieuwe toezicht. Dit ging met gesprekken, vragenlijsten, deelnames aan bijeenkomsten en enquêtes.

Wat zijn de ervaringen?

Zorgaanbieders gaven aan positief te zijn over dit nieuwe instrument. Het geeft handvatten voor het leren en verbeteren voor de zorgaanbieders. Waar de inspectie tijdens het bezoek op let sluit beter aan bij waar het volgens zorgaanbieders om gaat in de zorg. De nieuwe manier waarop het rapport wordt geschreven is daardoor meer herkenbaar en geeft concreet houvast voor verbeteringen. Als verbeterpunt kwam naar boven dat een organisatie nog niet altijd helder inzicht krijgt over hoe de inspectie tot haar oordeel komt.

Hoe nu verder?

Door dit onderzoek is duidelijk geworden dat deze nieuwe vorm de inspecteurs de mogelijkheid geeft om goed te kunnen beoordelen of de zorg veilig, professioneel en persoonsgericht is. Het vraagt nog wel om verdere ontwikkeling. De zorg verandert immers, en het toezicht verandert mee.

Documenten:

Hoe bevalt het nieuwe toezicht ouderenzorg en gehandicaptenzorg?ARTIKEL: PARTICULIEREN EN HUISARTSEN HERKENNEN SYMPTOMEN KOOLMONOXIDEVERGIFTIGING NIET. [+VIDEO]
bron: Persbericht/Nederlandse Brandwonden Stichting. door: Marlies van der Vloot.

”Koolmonoxide is een serieus probleem, maar krijgt in de samenleving nog steeds onvoldoende aandacht. Als we met elkaar de signalen eerder herkennen en actie ondernemen kunnen slachtoffers en zelfs doden worden voorkomen”, vertelt René Stumpel, forensisch arts en directeur Publieke gezondheid GGD Gooi en Vechtstreek.

Uit alle verhalen die we tegenkomen blijkt dat de CO-slachtoffers vrijwel allemaal al langer last hadden van de symptomen van een CO-vergiftiging. Maar omdat de symptomen zo op griep lijken en de incidenten vaak rondom een griepperiode plaatsvinden, herkennen zowel de slachtoffers als artsen een CO-vergiftiging niet. Stumpel: “Onterecht worden de klachten als griepsymptomen afgedaan, met alle gevolgen van dien.Ik maak me er sterk voor dat we met elkaar – publiek en huisartsen – eerder signaleren wanneer er sprake is van een risico op koolmonoxidevergiftiging.” De Brandweer en de Nederlandse Brandwonden Stichting vragen de komende weken met de campagne Stop CO-vergiftiging meer aandacht voor de gevaren van Koolmonoxidevergiftiging en voor het plaatsen van CO-melders.

“In mijn werk als forensisch arts heb ik meerdere sterfgevallen door koolmonoxidevergiftiging meegemaakt. Een forensisch arts herkent een koolmonoxidevergiftiging bij een overledene direct.Eén van die gebeurtenissen heeft een enorme indruk op mij gemaakt: een jonge vrouw die dood gevonden werd onder een stromende douche. Haar lichaam had de typerende roze koolmonoxideverkleuring. In haar kamer troffen wij een notitieboekje aan, waarin zij beschreef welke klachten zij al een tijdje had. Ze was hiervoor bij haar huisarts geweest, maar die wist niet wat het kon zijn. Het bleek dus om een koolmonoxidevergiftiging te gaan. Helaas kwam deze conclusie voor haar te laat. Heel triest. En dit verhaal staat zeker niet op zichzelf. Er belanden teveel mensen op de Eerste Hulp, omdat zowel zijzelf als medici de klachten niet tijdig herkennen.” aldus Stumpel. Alleen afgelopen drie maanden al werd er in de media melding gemaakt van 25 koolmonoxideongevallen waarbij meer dan 60 slachtoffers in het ziekenhuis moesten worden opgenomen en honderden woningen werden ontruimd. Met kennis van de symptomen van koolmonoxidevergiftiging én het plaatsen van een CO-melder is veel leed te voorkomen.

Ken de symptomen.

Stumpel: “Het herkennen van een koolmonoxidevergiftiging is lastig, omdat de symptomen lijken op die van griep. Particulieren, maar ook huisartsen leggen daarom niet gemakkelijk het verband met een koolmonoxidevergiftiging. Des te belangrijker dat zowel de patiënt als de huisarts, zeker tijdens de griepperiode, een koolmonoxidevergiftiging altijd in hun achterhoofd houden. Indien er klachten zijn die wijzen op een koolmonoxidevergiftiging zou het goed zijn als de huisarts doorvraagt: zijn er huisgenoten met dezelfde klachten? Heeft u een geiser of CV-ketel in uw woning? Daar voorkomen we slachtoffers mee.”

Griep of gif?

Belangrijk is dat mensen zelf ook de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging kunnen herkennen. We hebben het dan over: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid, duizeligheid en versnelde hartslag. Duidelijkheid of het griep of gif is, kan alleen een koolmonoxidemelder brengen. Koolmonoxide kun je zélf niet ruiken of zien. Een koolmonoxidemelder waarschuwt je bij een te hoge hoeveelheid koolmonoxide. Naast het plaatsen van een koolmonoxidemelder is het verstandig om het verwarmingstoestel in huis jaarlijks te laten controleren door een erkend vakman en je huis continu goed te ventileren.

Vandaag start campagne ‘Stop CO-vergiftiging’.

Onlangs startte Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting de landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging’ om mensen te wijzen op de risico’s én bewust te maken van de symptomen van een koolmonoxidevergiftiging. De campagne richt zich op een algemeen publiek, maar focust daarbinnen op ‘risicogroepen’ zoals ouders van jonge kinderen, zwangere vrouwen, jongvolwassenen en senioren. Onderdeel van de campagne is een online kennistest. Het doel van deze test is om de kennis van mensen over symptomen van koolmonoxide te vergroten.Je leert hoe je een koolmonoxidevergiftiging kunt herkennen, voorkomen en wat je moet doen. Bij het invullen van zeven vragen krijg je direct te zien of je antwoord goed of fout is met bijbehorende tips en adviezen. Via sociale media brengen zowel Brandweer Nederland als de Nederlandse Brandwonden Stichting in de campagneweken koolmonoxidevergiftiging breed onder de aandacht om ongevallen te voorkomen. Meer informatie over koolmonoxide en de kennistest is te vinden op www.brandweer.nl/koolmonoxide.

(Bekijk de reportage van RTV Oost [Youtube] op onze website)

Over de Nederlandse Brandwonden Stichting.

De Nederlandse Brandwonden Stichting doet er alles aan om brandwonden te voorkomen en het leed ten gevolge van brandwonden tot een minimum te beperken. De organisatie wordt niet gefinancierd door de overheid en is volledig afhankelijk van gevers en vrijwilligers die zich inzetten voor de landelijke collecte. Wij financieren wetenschappelijk onderzoek, ondersteunen artsen en verpleegkundigen met hun opleiding, zetten campagnes in om brandwonden te voorkomen en helpen slachtoffers sterker en weerbaarder te worden. Hierbij werken wij binnen de organisatie Brandwondenzorg Nederland intensief voor en samen met dedrie Nederlandse Brandwondencentra (Groningen, Beverwijk en Rotterdam). Met elkaar streven we er naar de brandwondenzorg voor de patiënt continu te optimaliseren. Eerste hulp bij brandwonden, ervaringsverhalen van brandwondenslachtoffers en een overzicht van lopend wetenschappelijk onderzoek vind je op www.brandwondenzorg.nl en www.brandwondenstichting.nlARTIKEL: MISHANDELING OUDEREN IN ROTTERDAMS VERPLEEGHUIS SCHOKT KAMER.
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Ton van Vugt.

De Tweede Kamer is geschrokken van de mishandeling van ouderen in het Rotterdamse verpleeghuis De Leeuwenhoek. In het verpleeghuis zouden ouderen zijn mishandeld door verzorgend personeel en medebewoners.

Volgens dagblad Trouw zouden het afgelopen jaar verschillende bewoners van De Leeuwenhoek zowel fysiek als verbaal zijn mishandeld door verzorgend personeel en medebewoners.

Biezen pakken.

?Voorzitter Gijsbert van Herk van Humanitas, waaronder het verpleeghuis valt, wijst er in een reactie op dat het verpleeghuis in het centrum van multicultureel Rotterdam staat, waar de omgangsvormen ruwer zouden zijn dan op het platteland. Maar de Tweede Kamer neemt geen genoegen met deze uitleg van Van Herk.

Volgens het PvdA-Kamerlid Sharon Dijksma moet hij zijn biezen pakken: "Hij neemt het niet serieus en is daardoor ongeschikt voor zijn werk. Incidenten moeten worden bestreden. Die moet je serieus nemen en niet vergoeilijken. Dat dingen misgaan onder jouw verantwoordelijkheid kan, maar hoe ga je er dan mee om? En dan de vergelijking dat incidenten minder erg zijn als je er door een Antilliaanse bril naar kijkt. Dat is een bizarre uitspraak. Alsof je op de Antillen wel ouderen mag mishandelen."

Fysiek geweld.

Haar CDA-collega Evert-Jan Slootweg valt ook over de uitspraken van de Humanitas-voorzitter dat de multiculturele achtergrond van het personeel hier een rol speelt. "Dat mag nooit gelden als verklaring voor fysiek geweld tegen bewoners."

Het VVD-Kamerlid Sophie Hermans zegt dat ze is geschrokken van de berichten over mishandeling. "Wonen en werken in een verpleeghuis moet veilig zijn." De Kamer wil verder van zorgminister Hugo de Jonge weten of ouderen in De Leeuwenhoek nog wel veilig zijn.ARTIKEL: GEPREZEN INNOVATIE OP CONGRES ZORG & ICT.
bron: Redactioneel/Bartiméus. door: Carlijn de Groot.

'EyeEyeKapitein' wordt donderdag 19 april gedemonstreerd tijdens 'Zorg & ICT' in de Jaarbeurs in Utrecht. Bartiméus won met dit unieke nieuwe communicatiemiddel afgelopen vrijdag de derde prijs op de eerste landelijke 'VG Hackathon'.

De VG Hackathon is een creatief innovatietraject met 34 zorginstellingen voor cliënten met een verstandelijke of meervoudige beperking. Het team van Bartiméus FabLab bedacht en ontwikkelde daarbij in 4 dagen tijd een prototype van 'EyeEyeKapitein'voor onze bewoners. Zij kunnen vanwege hun visuele en meervoudige beperking niet lezen en schrijven.

EyeEyeKapitein.

EyeEyeKapitein is een 'roer' vol interactieve technologie waarmee bewoners vanuit hun rolstoel of in hun kamer zelf nog meer regie kunnen nemen over de deelname aan dagactiviteiten. Met het apparaat kun je gepersonaliseerde berichten over activiteiten beluisteren en zelf inschrijven om mee te doen. Artificial intelligence en persoonsherkenning zorgen ervoor dat het roer de cliënt automatisch herkent. Automatisch wordt zijn of haar mijn profiel ingeladen met alle instellingen passend bij de persoonlijke wensen en beperkingen. Zo wil iemand bijvoorbeeld graag een vrouwenstem of stoffen knoppen waarmee je weinig kracht hoeft te zetten.

Kom het donderdag 19 april zien en ervaren! Bezoek onze stand op het congres Zorg & ICT. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden van technologie voor mensen met een visuele en verstandelijke beperking, onze projecten en activiteiten.ARTIKEL: NIEUW ONDERZOEK NAAR ANDERE TEKENBEETZIEKTEN.
bron: Redactioneel/RIVM. door: Marlies van der Vloot.

De e-healthweek lijkt bij te dragen aan het creëren van meer bekendheid over de mogelijkheden van ICT in de zorg, blijkt uit onderzoek van Nivel en Nictiz naar 19 evenementen uit die week. De e-healthweek vond dit jaar plaats van 20 tot en met 26 januari.

De ondervraagde bezoekers van de e-healthweek 2018 waren enthousiast over het evenement dat zij bezochten. Ook lijkt de week het gebruik van e-health te motiveren. Bijna driekwart van de bezoekers gaf na afloop aan meer te weten over e-health dan daarvoor. Bijna een kwart van de bezoekers gaf aan een toepassing daadwerkelijk te gaan gebruiken. BezTeken kunnen, naast de bekende lymebacterie, veel meer ziekteverwekkers overbrengen. Om vast te stellen hoe vaak deze ziekteverwekkers na een tekenbeet tot ziekte leiden, begint het AMC vandaag samen met het RIVM aan een landelijk onderzoek.

Teken kunnen, naast de bekende lymebacterie veel meer ziekteverwekkers overbrengen. Om vast te stellen hoe vaak deze ziekteverwekkers na een tekenbeet tot ziekte leiden, begint het AMC vandaag samen met het RIVM aan een landelijk onderzoek.

Met het landelijke Pandora-onderzoek willen wetenschappers meer inzicht krijgen in andere tekenbeetziekten dan Lymeziekte. Iedereen van 16 jaar of ouder die binnen vier weken na een tekenbeet koorts krijgt, kan zich vanaf vandaag aanmelden via www.tekenradar.nl of via de (huis)arts. De gezondheid van de deelnemers wordt een jaar lang gevolgd.

Andere tekenbeetziekten.

Ruim één miljoen mensen loopt jaarlijks in Nederland een tekenbeet op en 27.000 van hen krijgt lymeziekte. Behalve de lymebacterie zitten er vaak ook andere ziekteverwekkers in teken, zoals parasieten, bacteriën en virussen. Besmetting daarmee kan enkele dagen tot weken na de tekenbeet klachten veroorzaken, zoals koorts en andere griepachtige verschijnselen. Het is nog niet bekend hoe vaak een tekenbeet in Nederland tot deze klachten leidt, hoe ernstig de klachten zijn, en of ze de ziekte van Lyme beïnvloeden.

Een teek? Pak ‘m beet!

Van 16 tot en met 22 april is het De week van de Teek waarin aandacht wordt gevraagd voor tekenbeten en tekenbeetziekten. Ben je in het bos, de duinen of in het park geweest, of heb je in de tuin gewerkt, controleer dan daarna op tekenbeten. Heb je een teek? Verwijder deze dan direct en houd de plek van de beet 3 maanden in de gaten. Neem contact op met de huisarts als je een rode ringvormige uitslag ziet, koorts ontwikkelt, of als je last krijgt van andere gezondheidsklachten.

Publieksinformatie over tekenbeten en de ziekte van Lyme is te vinden op www.expertisecentrumlyme.nl en www.tekenradar.nl. Daar staat ook de actuele verwachte tekenactiviteit en er is ruimte om tekenbeten, lymeziekte en andere tekenbeetziekten te melden.ARTIKEL: E-HEALTHWEEK 2018 POSITIEF ONTVANGEN.
bron: Redactioneel/NIVEL. door: Ton van Vugt.

De e-healthweek lijkt bij te dragen aan het creëren van meer bekendheid over de mogelijkheden van ICT in de zorg, blijkt uit onderzoek van Nivel en Nictiz naar 19 evenementen uit die week. De e-healthweek vond dit jaar plaats van 20 tot en met 26 januari.

De ondervraagde bezoekers van de e-healthweek 2018 waren enthousiast over het evenement dat zij bezochten. Ook lijkt de week het gebruik van e-health te motiveren. Bijna driekwart van de bezoekers gaf na afloop aan meer te weten over e-health dan daarvoor. Bijna een kwart van de bezoekers gaf aan een toepassing daadwerkelijk te gaan gebruiken. Bezoekers zijn daarmee nog positiever dan de bezoekers die vorig jaar tijdens de e-healthweek bevraagd zijn. Gemiddeld waardeerden de deelnemers het evenement met een 7,9. In 2017 was dit een 7,7.

Wel worden waarschijnlijk nog niet alle mensen bereikt voor wie de e-healthweek zinvolle informatie kan opleveren. Een peiling onder leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg laat zien dat één vijfde van de Nederlanders heeft gehoord van de e-healthweek. Daarmee lijkt er nog groei mogelijk te zijn in de bekendheid van het evenement.

Over het onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Nivel en Nictiz onder 214 bezoekers van 19 van de 255 georganiseerde evenementen. De bekendheid met de eHealthweek onder de algemene bevolking is gemeten binnen het Consumentenpanel van het Nivel. De e-healthweek werd voor de tweede maal georganiseerd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ECP (Platform voor de Informatie-samenleving) om meer mensen kennis te laten maken met het gebruik van ICT in de zorg.ARTIKEL: EELKE BLOGT OVER DE PROBLEMEN MET REIZEN IN ROLSTOEL. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/HvNL. door: Carlijn de Groot.

Het is nog steeds slecht gesteld met de rolstoel-toegankelijkheid in Nederland. Dat concludeert het College voor de rechten van de Mens in een rapport over de voorzieningen voor mensen met een beperking.

Eelke Kelderman weet hoe lastig het kan zijn om er in een rolstoel op uit te trekken. Ze houdt een blog bij over haar ervaringen om andere rolstoelgebruikers te helpen.

(Bekijk de videoreportage van Hart van Nederland [SBS6] op onze website)ARTIKEL: EDUVIP.NL NU OOK VOOR OUDERS VAN BLINDE KINDEREN.
bron: Redactioneel/BOSK. door: Marlies van der Vloot..

Koninklijke Visio en Bartiméus, expertisecentra voor slechtziende en blinde mensen, hebben in de Week van het Jonge Kind een informatiepagina speciaal voor ouders van blinde kinderen geïntroduceerd.

De themapagina "Ouders van jonge blinde kinderen" bevat informatie over de ontwikkeling van het blinde kind, de mogelijkheden in begeleiding en ervaringen van andere ouders. Ouders hadden al langere tijd behoefte aan een centrale plek met kennis en informatie over blinde kinderen. De pagina is ingedeeld in rubrieken, met een beschrijving van de ontwikkelingsgebieden, informatie over hulpmiddelen, dagopvang, onderwijs en vrijetijdsbesteding. Ook bevat de themapagina een agenda met activiteiten voor ouder en kind, en wordt er verwezen naar inspiratiebronnen zoals websites en sociale media. Daarnaast is er een toelichting te vinden op de mogelijkheden van Bartiméus en Visio.

De Week van het Jonge Kind.

Van 16 tot en met 20 april is de Week van het Jonge Kind. Deze week is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het jonge kind en voor het vragen van aandacht voor de eerste jaren van het kind. In deze week kunnen ouders in gesprek gaan met diegenen die betrokken zijn bij de opvoeding van hun kind(eren) om zo te laten weten wat voor hun belangrijk is.

Educatie voor Visually Impaired People.

eduVIP, oftewel educatie voor Visually Impaired People, geeft digitale ondersteuning aan het onderwijs van leerlingen en studenten met een visuele beperking in het speciaal onderwijs en het regulier onderwijs. Het is een initiatief van de onderwijsinstellingen voor visueel beperkte leerlingen, Bartiméus en Visio.ARTIKEL: GEZONDHEIDSBELEID STEDEN KOMT NIET VAN DE GROND.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Martin Hendriksma/Ton van Vugt.

Het gezondheidsbeleid is in de meeste steden nog sterk verkokerd. De domeinen gezondheid en ruimtelijke ordening blijken in de praktijk gescheiden werelden. Daardoor blijft het streven naar een gezonde leefomgeving in steden beperkt tot het voldoen aan wettelijk vastgestelde milieunormen. Het ontbreekt aan concreet beleid dat de gezondheid van burgers bevordert.

Dat concludeert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in het advies ‘De stad als gezonde habitat: gezondheidswinst door omgevingsbeleid’. Volgens de raad zou het omgevingsbeleid van gemeenten niet uitsluitend gericht moeten zijn op bescherming van de burger tegen gevaren als luchtvervuiling, giftige bodemstoffen of geluidsoverlast. Zij zouden daarnaast de steden zo moeten inrichten dat burgers worden gestimuleerd gezonder te leven. Om te beginnen in wijken waar bovengemiddeld veel burgers kampen met een gezondheidsachterstand.

Meer samenwerking.

Om dat te bereiken is meer samenwerking nodig tussen de nu vaak sectoraal opererende gemeentelijke domeinen zorg (gezondheid) en ruimtelijke ordening (leefomgeving). Hier zou de invoering van de overkoepelende Omgevingswet - nu voorzien voor 2021 - een belangrijke rol in kunnen spelen. ‘Je moet partijen aan de voorkant bijeen brengen om een gezamenlijke gezondheidsmissie te formuleren’, aldus Ellen Peper, voorzitter van de raadscommissie die het advies voorbereidde. ‘En die ambitie expliciet vastleggen in de gemeentelijke omgevingsvisie.’

Eerste ontmoeting.

‘We zijn ons onderzoek gestart met een bijeenkomst met veertig professionals afkomstig van gemeenten, provincies, rijk en kennisinstellingen’, blikt Peper terug op het onderzoekstraject. ’Opvallend was dat veel mensen elkaar daar voor het eerst ontmoetten. En ze spraken ook verschillende talen. De vertegenwoordigers vanuit de GGD-hoek in termen van data die de gezondheid van mensen weergeven. Dat vormde een gescheiden wereld met die van de stedebouwkundigen.’

Belemmerend.

Volgens Peper kwamen de aanwezigen er zelf ook ‘rond voor uit’ de sectorale werkwijze belemmerend te vinden. ‘Ze werken niet in multidisciplinaire teams, redelijk verkokerd. Gedeelde kaarten die de relatie tussen gezondheid en omgeving weergeven bestaan bijvoorbeeld nog niet. Iedere afdeling maakt haar eigen kaarten, met een eigen legenda, eigen beelden. Er is over en weer heel veel informatie beschikbaar, benut die dan ook op een goeie manier en breng die onder in een informatiehuis gezondheid als onderdeel van het Digitale Stelsel Omgevingswet.’

Te weinig gedeeld.

Tegelijk zie je volgens Peper dat er in sommige steden al op gezondheidsbevordering wordt ingezet. ‘Er gebeurt hier en daar al heel veel. Er zijn veel city deals en pilotprojecten, maar je moet veel meer aandacht geven aan kennisopbouw. De resultaten worden nog veel te weinig gedeeld. Ook met het meetbaar maken van wat investeringen in de leefomgeving je als stad concreet opleveren is nog veel winst te behalen.’

Financiële basis verbreed.

Bij investeringen in de leefomgeving moet volgens de Rli niet alleen het gezondheidsverlies worden becijferd, maar ook de mogelijke baten. ‘Zo kan de financiële basis van het omgevingsbeleid worden verbreed.’ Ook corporaties worden opgeroepen meer te investeren in zaken als een gezonde leefomgeving, leefbaarheid en maatschappelijk vastgoed.

Aanleiding advies.

Aanleiding voor het Rli-advies is de inwerkingtreding Omgevingswet per 2021, waarin gezondheidswinst als een van de doelen wordt meegenomen. De raad focuste ín zijn onderzoek op steden omdat, zegt Peper, ‘de complexiteit van de huidige transities zich daar concentreert. Dat vraagt om integrale oplossingen. Al is een deel van onze aanbevelingen zeker ook bruikbaar in het landelijk gebied.’

Meer urgentie.

Over hoe het advies zich verhoudt tot de huidige trend tot stedelijke verdichting is Peper duidelijk. ‘Als steden bij die plannen niet meer aandacht besteden aan gezondheidsbevordering zal het draagvlak voor verdichting snel afbrokkelen. Dat geeft ons rapport meer urgentie, ja.’ARTIKEL: MEER RISICO OP LEUKEMIE DOOR TRANSFORMATORHUISJES.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP. door: Ton van Vugt.

Kinderen die in de buurt van transformatorhuisjes wonen, lopen mogelijk hoger risico om leukemie te krijgen dan andere kinderen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Gezondheidsraad.

Hard bewijs ontbreekt, maar de Gezondheidsraad beschikt over aanwijzingen dat de straling uit transformatorhuisjes het risico op gezondheidsproblemen bij kinderen vergroot. Een kind per twee jaar zou leukemie, ofwel bloedkanker, ontwikkelen als gevolg van zulke elektromagnetische velden.

De raad adviseert de politiek in Den Haag om geen nieuwe gebouwen in de nabijheid van transformatorhuisjes te bouwen. Bestaande gebouwen en woningen kunnen gewoon blijven staan.

Langdurige blootstelling.

Er is pas sprake van een verhoogd risico als kinderen langdurig worden blootgesteld aan straling. Het moet dan gaan om een periode van minimaal een jaar en gemiddeld 14 uur per dag. Het transformatorhuisje moet daarvoor bovendien dicht bij een school of woonhuis staan, meestal één tot zes meter. Hoe dicht bij precies is afhankelijk van de hoeveelheid straling die uit zo'n huisje komt.

In Nederland krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie. "Blootstelling aan magnetische velden die de lijnen opwekken zou hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn, al vallen andere (onbekende) factoren of toeval niet uit te sluiten. De kans op het krijgen van kinderleukemie lijkt naar schatting met een factor 1,2 verhoogd te zijn bij kinderen die binnen ongeveer 50 meter van een bovengrondse elektriciteitslijn wonen", stelt de raad.

Volgens Kennisplatform Elektromagnetische Velden? staan er in Nederland naar schatting meer dan 100.000 transformatorhuisjes: ten minste een voor iedere woonwijk. Niet alle transformatorhuisjes zijn hetzelfde, er zijn verschillende soorten. En ze stoten niet allemaal dezelfde hoeveelheid straling uit. Die moet per geval berekend worden.

Hoogspanningskabels.

Uit eerder onderzoek bleek al dat wonen onder hoogspanningskabels schadelijk kan zijn voor de gezondheid. De kabels geven een bepaald soort straling af die vooral bij kinderen kanker zou veroorzaken. Overigens zijn er ook onderzoeken die het verband tussen kanker en hoogspanningskabels niet bewezen achten. Toch nam het kabinet in 2013 het zekere voor het onzekere. Enkele honderden gezinnen ontvingen een aanbod tot uitkoop.

ARTIKEL: ALCOHOLVRIJ BIER IS STEEDS POPULAIRDER.
bron: Redactioneel/NOS/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Er wordt steeds meer alcoholvrij bier gedronken. De consumptie steeg het afgelopen jaar met bijna een kwart. Dat zegt de organisatie Nederlandse Brouwers, die de tien grootste Nederlandse brouwerijen vertegenwoordigt. Sinds 2010 steeg de verkoop van alcoholvrij bier met 285 procent.

"Het aantal biersoorten dat in een alcoholvrije variant wordt gebrouwen, stijgt elk jaar verder. Eerst zag je alleen pils en witbier, toen veel radler en inmiddels weizen, amber en IPA", zegt Cees-Jan Adema van Nederlandse Brouwers.

Het ruimere aanbod zorgt ervoor dat meer mensen nu voor het alcoholvrije bier kiezen. "Ze vinden het lekker. Brouwers spelen in op de wensen van de consument om gevarieerd en verantwoord te genieten van een mooi glas bier, ook als zij even helemaal geen alcohol tot zich willen nemen."

Vooral jongvolwassenen.

Vooral onder jongvolwassenen (25-34 jaar) wordt meer alcoholvrij bier gedronken. In 2014 dronk 4 procent van deze groep minimaal een keer per maand alcoholvrij bier, dit jaar is dat 17 procent.

Meer dan de helft van de Nederlandse alcoholvrij bierdrinkers zegt nu vaker voor alcoholvrij bier te kiezen dan twee jaar geleden. En ze zeggen dat ze dat ook in hun omgeving zien gebeuren.

Ook speciaalbier werd afgelopen jaar meer verkocht; de verkoop steeg met 7,9 procent. De consumptie van gewoon bier bleef stabiel.ARTIKEL: PRACHTIG LENTEWEER, MAAR HOOIKOORTSPATIËNTEN HEBBEN HET ZWAAR. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Ton van Vugt.

Gelukkig, het is eindelijk mooi weer. De temperaturen komen vandaag en morgen ruim boven de 20 graden. Maar niet iedereen is er blij mee.

Want voor mensen die last hebben van hooikoorts, zijn dit niet de prettigste dagen. Dat komt door de grote hoeveelheid pollen in de lucht.

Berken- en essenbloesem.

Die pollen komen massaal tevoorschijn door het bloeien van berken en essen. Ongeveer 7 procent van alle Nederlanders en Belgen is gevoelig voor berkenpollen, meldt Buienradar.

(Bekijk de video 'Dit gebeurt er als je hooikoorts hebt' [RTLnieuws] op onze website)

Hoe ontstaat hooikoorts en wat gebeurt er in je lichaam als je er last van hebt?

Prachtig lenteweer

Ook na morgen wordt het overigens prachtig lenteweer, met volop zon en temperaturen tussen de 20 en 24 graden. Alleen zondag is het wat minder.ARTIKEL: DE MUGGEN KOMEN ER WEER AAN: DIT KUN JE ERTEGEN DOEN. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/EditieNL/RTLnieuws. door: Carlijn de Groot.

Iedereen heeft wel eens een slapeloze nacht gehad door het irritante gezoem van de mug. Nu de zon weer doorbreekt, betekent dat helaas ook dat dit beestje weer terug komt. In Amsterdam is de overlast zelfs zo erg dat de gemeente een onderzoek instelt.

Bewoners van de Amsterdamse Baarsjes worden al jaren geteisterd door muggen, en niemand weet waar dat door komt. Hoog tijd voor een onderzoek, want met de komst van de lente kan het niet lang meer duren voordat er weer een nieuwe muggenplaag uitbreekt.

Het is zo erg dat bewoners zelfs een Facebookgroep zijn begonnen, die in korte tijd meer dan 800 leden had. Bewoners klaagden daar vorige zomer dat ze soms tientallen muggen tegelijk in hun huis hebben. Eigenlijk vindt de gemeente dat de huizeneigenaren het zelf moeten uitzoeken, maar vanwege de 'grote onrust' is er nu 17.000 euro voor een onderzoek uitgetrokken, schrijft Het Parool.

Wat te doen?

Gelukkig is het niet overal zo erg als in Amsterdam, maar ook de rest van het land zal er de aankomende tijd aan moeten geloven. Volgens entomoloog Sander Koenraadt van Wageningen University wordt de natuur in deze periode 'wakker', en dus ook de muggen. "De meest voorkomende muggen ontwaken en gaan op zoek naar hun eerste bloedmaaltijd van het jaar", zegt hij.

Daarom krijg je nu al de eerste muggen in je huis, al zal de echte plaag nog een paar weken duren. Gelukkig heeft hij wel al een aantal tips voor iedereen die last heeft van de insecten:

1. Geen plasjes in bloempotten en gieters. "De meest voorkomende mug is de huissteekmug die bij ons in de buurt leeft. Die broedt in de kleine plasjes en bloempotjes. Als je die leeghoudt, heb je minder muggen in de buurt."
2. Gebruik een muggenval. "Je hebt heel veel verschillende muggenvallen op de markt. Als ze eenmaal binnen zijn dan is dit een goede optie.
3. Zet een ventilator aan. "Een ventilator die 's nachts in je gezicht blaast, is minder comfortabel dan een hor of een klamboe. Maar muggen kunnen hier vaak niet tegenin vliegen om je te steken."
4. Vermijd parfums, geuren, geparfurmeerde shampoo's, geparfurmeerde handcremes etc. Om muggen te vermijden kun je het beste geurvrije producten gebruiken.
5. Gebruik DEET. "Dit is zeker een effectief middel om muggen van je af te houden. Het houdt ze een aantal uren uit de buurt. Sommige mensen vinden het niet prettig, omdat het chemisch ruikt. Maar voor zover bekend zijn er geen neveneffecten."
6. Slaap onder een klamboe. Koenraadt: "De meest simpele manier om je te wapenen tegen muggen is ze simpelweg buiten de deur houden. Dit kun je doen door onder een klamboe te slapen. Dat doe ik zelf ook."

Zet een hor voor je raam. "Als je het niet prettig vindt om onder een net te slapen, dan kun je ervoor kiezen om een hor voor je raam te zetten. Dit houdt de vliegen ook buiten."

Fabeltjes.

Volgens Koenraadt bestaan er ook veel fabeltjes over het bestrijden van muggen. "Muggen bestrijden met een hoge pieptoon werkt niet. Dat is wetenschappelijk zo bewezen. Maar je hebt inmiddels een heel oerwoud aan producten die op deze manier claimt muggen te bestrijden."

"Een andere fabel is het slikken van Vitamine B. (je zou hier anders van gaat ruiken en hiermee onaantrekkelijk worden voor muggen). Maar ook hier is geen wetenschappelijk bewijs voor gevonden."

Kruidenmiddeltjes dan? Zo staat op de website omaweetraad.nl dat citroensap op je kussen stekende muggen weg kan houden. Koenraadts: "Dergelijke middeltjes kunnen wel werken, maar doen dit lang niet zo krachtig als DEET."

(Bekijk de video 'Helpt een kruisje op een muggenbult en komen ze op het licht af? Je ziet het in deze video' op onze website)ARTIKEL: 'INFUUSVEST' MOET ZORG WEER VERMENSELIJKEN. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/BNR. oor: Marlies van der Vloot

Toen ze op haar negentiende in het ziekenhuis belandde met acute leukemie, kreeg Rees veel tijd om na te denken. Bijvoorbeeld over een betere oplossing voor die onhandige infuuspaal die ze mee moest slepen als ze een wandeling wilde maken.

Ze bedacht een nieuwe innovatie die ze afgelopen maand presenteerde op techbeurs CES in Las Vegas: de IV-Walk. Een hip vest waarmee je je infuus gemakkelijk kunt meenemen. 'Ik wil het ziekenhuis echt meer vermenselijken', legt Rees uit. 'Het ziekenhuis heeft een heel groot deel overgeslagen. We zijn nu met robots aan het opereren en we zitten nog wel vast aan een paal.'

Rees vertelt dat ze zelf soms drie weken aaneengesloten vast zat aan de infuuspaal. 'Dat is best een grote paal die je meesleept. Daarnaast ben je echt een patiënt. Ik heb dit bedacht zodat het iets menselijker is, dat je mobieler bent en ook naar buiten kunt.' Dat laatste wordt totaal niet gestimuleerd door het ziekenhuis, zegt Rees. 'Je hebt een weg of een parkeerplaats en in de tuin is zo'n paal sowieso vrij lastig.

(Bekijk het interview van BNR-nieuwsradio op onze website)

De IV-Walk moet naar buiten gaan en voortbewegen weer praktischer en menselijker maken. Dat is waar Rees het voor doet. 'Het stukje eigenwaarde en menselijkheid dat je teruggeeft aan een patiënt vind ik heel erg belangrijk. Dat je echt mobiel kunt zijn en bezoekers op een normale manier kunt ontvangen.'

Gebruiksgemak voor verpleging.

Door middel van een pilot gaat Rees binnenkort testen of de IV-Walk ook prettig in gebruik is voor verplegers. 'Dat zijn cruciale dingen om te testen', zegt Rees. 'Ook testen we of mensen inderdaad meer gaan bewegen en of mensen zich hier meer menselijk door gaan voelen. We hebben wel kleine testjes gedaan en die zijn positief.'

IV-Walk verkopen.

Afgestudeerd als designer merkt Rees dat ze steeds meer de ondernemerskant opgaat. 'Maar wat mij in het leven gelukkig maakt vind ik wel heel belangrijk. Dat is creatief bezig zijn en andere dingen ontwikkelen. Ik heb er tot nu voor gekozen om de IV-Walk uiteindelijk over te dragen of te verkopen aan een groot medisch bedrijf die het zelf op de markt gaat brengen. Dan heb ik weer de ruimte om creatief bezig te zijn. Er zijn veel bedrijven geïnteresseerd. Ik wil een bedrijf dat ik vertrouw en waarbij ik weet dat het op de markt komt en niet in de boekenkast.'ARTIKEL: BETERE HOUDING DOOR ROBOTVEST DAT DUWTJES IN DE RUG GEEFT. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/RTLnieuws. door: Ton van Vugt.

Het vest is ontworpen door Hellen van Rees en bestaat uit beweegbare vierkantjes van een soort vilt, gemaakt van textielafval. Elektronica en een kleine computer zorgen ervoor dat de vierkantjes naar elkaar toe kunnen trekken, zodat je letterlijk een duwtje van je kleding krijgt als je houding niet goed is.

Voor vrouwen.

Onderzoekster Geke Ludden vertelt: "We waren gefascineerd door het materiaal. Daar kunnen we wat mee, dachten we. De vraag was alleen wat je kunt doen met bewegend textiel." Houdingcorrectie leek het nuttigst en zo werd het vest bedacht. Studenten hebben een prototype getest en met de feedback zijn de onderzoekers verder aan de slag gegaan.

Het prototype dat vandaag wordt gepresenteerd, is speciaal voor vrouwen. "Hellen ontwerpt kleding voor vrouwen. Dus daar zijn we nu mee begonnen.Als het vest echt in productie gaat, kan er natuurlijk ook een model voor mannen worden gemaakt."

Beter dan therapie?

Dat slecht zitten en een slechte houding allerlei gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, daar is al veel onderzoek naar gedaan volgens Ludden. "Maar onderzoek naar werkbare oplossingen is er dan weer bijna niet. Er zijn apps die je kunnen waarschuwen, maar dit is de eerste echte toepassing waarbij techniek je daadwerkelijk helpt bij je houding."

(Bekijk het filmpje waarin ontwerpster Hellen van Rees demonstreert de werking van het vest [Twitter] op onze website)

Ludden vertelt dat ze vooral aandacht wilden voor het idee van feedback laten geven door textiel. Wil je nu iets aan je houding doen, dan moet je naar een therapeut. Fysiotherapie bijvoorbeeld. Nadeel daarvan is volgens Ludden, dat het risico vrij groot is dat je na de therapie weer je oude houding aanneemt. Dit vest voorkomt dat.

21 dagen.

De onderzoekers denken dat je het vest drie weken moet dragen om een betere houding te krijgen. "Dat is gebaseerd op een algemene theorie over gedragsverandering. In 21 dagen is gedrag te veranderen. Of dat ook geldt voor dit vest, moet verder onderzoek uitwijzen."

Het is nog de vraag of het vest ook echt op de markt komt. "Het idee spreekt veel mensen aan, iedereen herkent het probleem van krom zitten, en zelfs fysiotherapeuten hebben er belangstelling voor. Maar we moeten eerst echt nog verder onderzoek doen voordat we kunnen bepalen of het product in productie genomen kan worden."ARTIKEL: VOEDSELALLERGIE EN VOEDSELINTOLERANTIE: WAT IS HET VERSCHIL?
bron: Redactioneel/Zorg.nu. door: Marlies van der Vloot.

Je kunt allergisch zijn voor voedingsmiddelen, maar ook intolerant. Wanneer heb je last van het een, en wanneer van het andere? En wat zijn de precieze verschillen? Zorg.nu spreekt met André Knulst, dermatoloog en immunoloog bij het UMC Utrecht.

Wat is het verschil tussen een voedselallergie en voedselintolerantie?

'Bij een voedselallergie is er sprake van een acute reactie, waarbij IgE antistoffen een rol spelen. IgE staat voor immuunglobuline van klasse E. Deze antistoffen zijn betrokken bij de afweer tegen parasieten en bij allergische reacties. Een verhoogd IgE wordt dan ook gezien bij een allergische reactie of bij een infectie met parasieten. Typische klachten van een acute allergische reactie zijn: roodheid, galbulten, jeuk, misselijkheid, braken, diarree en bloeddrukdaling.

Intolerantie is een verzamelbegrip voor reacties op voedsel die niet allergisch van aard zijn. Bijvoorbeeld lactose-intolerantie (melksuiker) en glutenintolerantie (coeliakie). Klachten die hier optreden zijn vaak maag- en darmklachten.'

Vaak wordt gesproken over een glutenallergie, maar je kunt dus eigenlijk alleen intolerant zijn voor gluten en niet allergisch?

'Dat klopt. Er zijn wel allergieën voor granen, maar het is beter om dan van een allergie voor een betreffende graan te spreken en niet voor gluten. Gluten is de naam voor een groep eiwitten dat in meerdere graansoorten zit, en niet het allergeen dat een IgE gemedieerde allergie hiervoor veroorzaakt.'

Welke voedselallergieën komen het meest voor?

'Bij volwassenen gaat het vaak om fruit, noten en/of pinda's. Bij kinderen om koemelk, kippeneieren, pinda's en noten.'

Ben je vanaf je geboorte allergisch of intolerant, of kan dit later komen?

'Een allergie zie je vanaf enkele weken of maanden na de geboorte, maar kan ook op latere leeftijd nog voor het eerst optreden. Intolerantie zie je meestal op wat latere leeftijd.'

Hoe kom je erachter dat je een allergie hebt of intolerant bent?

'Voor IgE gemedieerde allergieën – de meest voorkomende allergieën – kun je specifiek IgE tegen voedsel bepalen door middel van een huid- en/of bloedtest. Dat is nog geen volledig bewijs voor een allergie, maar wel een aanwijzing. Het bewijs wordt geleverd door een zogeheten provocatie. Hierbij krijgt de patiënt geleidelijk een oplopende hoeveelheid van het verdachte voedsel te eten, onder nauwkeurige observatie en bewaking.

Bij intolerantie is soms een test nodig, en soms een provocatie.'

Kun je van een allergie of intolerantie afkomen?

'Kinderen groeien meestal over hun allergie heen. Van alle kinderen met een koemelkallergie is 85 procent na het derde levensjaar er vanaf. Bij kippeneieren is 65 procent voor het zesde levensjaar niet meer allergisch. Voor een pinda-allergie geldt dat 20 procent na de eerste levensjaren er vanaf is. Coeliakie gaat niet over en andere intoleranties meestal ook niet, al kan de ernst van de klachten wel wisselen.'

Wat kun je doen als je vermoedt dat je ergens allergisch of intolerant voor bent?

'Onder begeleiding van een deskundige kun je een dieet volgen waarbij voedingsmiddelen die intolerantie kunnen veroorzaken voor een proefperiode van bijvoorbeeld vier weken worden vermeden. Als er dan geen effect is, is er geen intolerantie. Als er wel een gunstig effect is, kun je de weggelaten voedingsmiddelen één voor één weer introduceren. Zo kom je de voedingsmiddelen die de klachten veroorzaken op het spoor.'ARTIKEL: HOE APP JE OMA ALS OMA NIET KAN APPEN? TWENTSE STUDENTEN WETEN HET. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/NOS. door: Carlijn de Groot.

Uit een enquête die ze hielden met de vraag wat ouderen nodig hebben om hun omgeving te verbeteren bleek dat ouderen één ding bovenaan hun verlanglijstje hadden staan: contact met de buitenwereld waar ze zelf bijna niet meer heen konden. En zo ontstond een machine: 'appeenoma', heet die.

Het werkt zo: een jongere stuurt een appje aan een oudere, bijvoorbeeld "oma, kan ik langskomen?". Probleem is dat oma geen mobiele telefoon heeft of niet kan appen. Het appje van de jongere komt nu niet bij oma, maar in de appeenoma-machine terecht. Die machine staat in een ouderwets houten kastje, en aan de buitenkant hangt een brievenbus.

(Bekijk de videoreportage van NOSjournaal [NOS] op onze website)

Het apparaat schrijft netjes uit wat de jongere heeft geappt, en 'spuugt' vervolgens een briefje met de tekst uit. Oma leest het briefje, en om te antwoorden schrijft ze met de hand "Ja hoor, je bent van harte welkom" op een kaartje, en duwt dat antwoord in het apparaat. Vervolgens leest de jongere dat als appje van oma op zijn telefoon.

'Het apparaat moet compacter'

De machine is geïntroduceerd tijdens de Dutch Design Week, en de reacties waren enthousiast. Alleen: iedere oudere zo'n apparaat geven, zit er op dit moment niet in. "We zijn de machine nog volop aan het ontwikkelen", zegt Wessel Fletterman, een van de bedenkers. "Het apparaat moet compacter worden, en daarmee makkelijker te plaatsen. Ook kunnen we nu nog niet grote hoeveelheden produceren."

De studenten vonden verder dat het zonde was om de contacten van de oudere te beperken tot de eigen kinderen en kleinkinderen. Ze hebben een communicatiemethode met een enorme potentie bedacht, vinden ze, en die moet zo effectief mogelijk benut worden.

En zo kwam het dat nu een proef gaat lopen in de wijk Wesselerbrink in Enschede. Kinderen van basisschool De Broekheurne, en op den duur ook andere wijkbewoners, kunnen appen met de bewoners van het verzorgingshuis De Posten, in de wijk. De machine staat op een centraal punt in De Posten.

"Ik snap er geen hol van, maar ik vind het prachtig."

Opa van Rees.

Appjeoma is Appeenoma geworden. Oud en jong kunnen met elkaar communiceren op de manier die ze zelf het prettigst vinden. "Ik nodig een oma uit voor ons carnavalsfeest van vrijdag, hier op school", zegt de 11-jarige Emmanuel Tekle.

"Dat mag", zegt zijn juf. "Maar weet wel dat jij dan ook voor haar moet zorgen. Zorgen dat ze lekker kan zitten, en iets te drinken krijgt en dat ze het allemaal goed kan zien." Dat gaat Emmanuel doen, zegt hij, en de 12 jarige Chiara Sorkhan zit intussen een appje te sturen aan de opa van Rees die 90 jaar is geworden. Ze vraagt of ze langs mag komen om hem te feliciteren.

Dat mag, en dus zitten de twee een uurtje later gezellig in de huiskamer van het verzorgingshuis aan de appelsap, te kletsen met zo'n acht andere bejaarde bewoners. Opa van Rees zit er ook tussen. Hij geniet.

"Ik snap er geen hol van", roept hij lachend. "Maar ik vind het prachtig. Wat een mooie uitvinding van die studenten. Ik ben zelf zó verschrikkelijk onhandig met computers, en ik heb er ook een hekel aan. Maar als je er dít mee kunt doen, dan ben ik helemaal om. Een computer is een prachtig apparaat."ARTIKEL: HN-INFOPUNT: HOE HERKEN JE DEMENTIE EN HOE HELP JE DEZE MENSEN?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Ik hoorde dat het aantal dementerenden in Nederland steeds groter wordt. Hoe kun je zulke mensen herkennen en helpen?"

Onze HN-informateur antwoord:

De komende jaren komen er inderdaad steeds meer dementerende Nederlanders bij. Momenteel zijn er 260.000 mensen met dementie, maar geschat wordt dat dit aantal in 2050 gestegen is naar 400.000 mensen. Een flinke stijging dus. Stel, je komt iemand met dementie tegen op straat en hij of zij vraagt om je hulp. Weet jij dan de juiste hulp te bieden?

Uit een recentelijke enquête blijkt dat de meeste Nederlanders dementerendgedrag niet kunnen herkennen. Ook het helpen van dementerende mensen gebeurt niet goed genoeg. Onder de naam Samendementievriendelijk.nl hebben de drie instanties hun krachten gebundeld.

Signalen van dementie.

Hoe kan je dementie herkennen? Nienke van Wezel van Samendementievriendelijk.nl licht een aantal signalen toe. 'Vergeetachtigheid, vergissingen met tijd en plaats, taalproblemen, onrust, maar ook problemen met waarnemen zijn signalen. Je ziet dat antwoorden niet goed verwerkt worden en dat iemand eigenlijk nog steeds zoekend blijft.'

Leidraad.

Om mensen een leidraad te geven hoe ze een dementerend persoon kunnen helpen, heeft de organisatie de campagne Doe GOED opgezet. Er is bewust voor de naam GOED gekozen. De letters zijn een geheugensteuntje voor mensen die dementerende mensen willen helpen.

G: Geruststellen. Benader de persoon op een rustige manier en praat mee. Probeer niet tegen te spreken.
O: Oogcontact maken.
E: Even meedenken.
D: Dankjewel.

'8 van de 10 wordt zo geholpen'

Van Wezel zegt dat op deze manier de persoon 'zich begrepen voelt, rustiger wordt en dat er met deze inpak in 8 van de 10 gevallen tot een goede oplossing wordt gekomen.' Weet de dementerende persoon echt niet meer waar hij of zij heen moet? Dan geeft Samendementievriendelijk.nl het advies om bij die persoon te blijven en om de lokale politie te bellen.

Meer weten over het omgaan met dementerende personen? Zorg.Nu schreef een hulpartikel over het herkennen van dementie.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Dick Strik uit Venlo.

“Ik ben verkleed als badkuip naar het carnaval geweest”.
“Als badkuip? Is dat niet heel lastig?”
“Nee hoor, ging prima, ik heb me helemaal vol laten lopen”.Allemaal een heel prettig weekend en tot maandag.
Dan verzorgt HandicapNieuws weer haar dagelijks update van nieuws voor gehandicapten, chronisch zieken én hun omgeving.
Want je weet het: HandicapNieuws is dágelijks 'uitgesproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.