Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: vrijdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

vrijdag

Keuze: ReadSpeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HandicapNieuws UPDATE van vrijdag 16 maart 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Huisartsen boos over stopzetten organisatie wijkverpleegkundigen.
Beoordelen uitvoering euthanasie kan buiten strafrecht om.
Q-koorts wordt erger, ondanks intensieve behandeling.
Duitse ambulance tientallen keren uitgerukt in Achterhoek.
Patiënten weinig positief over contact met gemeente.
Gezocht: jong dementie verhalen voor tv-uitzending Tijd voor MAX.
Beginnende arts heeft niet genoeg medicijnkennis.
Bijna 800 doden tijdens medisch onderzoek: hoe kan dat?
Kamer wil opheldering over doden in onderzoek AMC.
Meer ouderen doen beroep op Voedselbank.
MS-medicijn Fampyra niet meer vergoed.
BN'ers leggen ziel bloot in nieuw tv-programma The Therapist. [+Video]
Geen bloedtekort ondanks griep.
FNV en CNV: meer salaris en minder werkdruk om personeelstekort tegen te gaan.
Hinder bij het stemmen? Meld uw probleem!
Social media bij psychische patienten. [+Video]
Lokale agenda voor sociaal domein.
Ambtenaren opgepakt om fraude met invalidenparkeerkaarten.
Kom vandaag of morgen naar de ZieZo-Beurs! [+Video]
'Een fijner thuis' centraal bij Bartiméus tijdens ZieZo-Beurs.
ZieZo-beurs: Visio op stand DB-Connect @ Kennisplein Horen en Zien.
Verkiezingstalkshow met Vincent Bijlo tijdens ZieZo-Beurs.
Slechtziende extreme sporter vertelt zijn verhaal op de ZieZo-beurs 2018.
HN-INFOpunt: Hoe noem je tegenwoordig 'geestelijk gehandicapten' ?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: HUISARTSEN BOOS OVER STOPZETTEN ORGANISATIE WIJKVERPLEEGKUNDIGEN.
bron: Redactioneel/OmroepWest. door: Carlijn de Groot.

Plicare, een grote organisatie van wijkverpleegkundigen, wordt per 1 april niet meer ingezet in Den Haag. Huisartsen zijn daar kwaad over, want Plicare fungeert als de schakel tussen de artsen en patiënten. Vaak gaat het om ervaren wijkverpleegkundigen met veel kennis van hun wijk.

Hedwig Vos, huisarts in Den Haag, vreest dat patiënten niet meer de hulp krijgen die ze nodig hebben. 'Het gaat vaak om problemen die niet opgelost kunnen worden met een pilletje in de spreekkamer', zegt ze in het radioprogramma Muijs in de Morgen. 'Het gaat dan om bijvoorbeeld schulden, burenoverlast of eenzaamheid. Wijkverpleegkundigen zijn dankzij hun uitgebreide netwerk heel creatief in het vinden van een oplossing', vervolgt Vos.

Vos heeft al vaker gewaarschuwd voor de gevolgen van alle veranderingen. De financiering van deze wijkverpleegkundigen gaat niet meer apart, maar is samengevoegd met financiering van andere verpleegkundigen, de uitvoerenden. 'Zorgverzekeraars kopen alle zorg in bij één thuiszorgorganisatie. Plicare wordt niet meer ingezet, heeft geen inkomsten en dus moeten ze stoppen', zegt een teleurgestelde Vos.

Schakelfunctie verdwijnt.

In de praktijk komen de verpleegkundigen weer in dienst bij verschillende thuiszorgorganisaties, maar de kennis en het netwerk in de wijk gaan verloren. 'lk moet dus weer met alle thuiszorgorganisaties gaan bellen, in plaats van met alleen Plicare. Voor de patiënten betekent het ook een verslechtering want die krijgen weer met andere verpleegkundigen te maken', vertelt ze.

Toch houdt Vos nog hoop op een oplossing. 'Misschien dat de politiek nog iets kan doen'. En het zou haar ook niet verbazen als over een tijdje iemand ineens met het idee komt om een organisatie op te richten die weer hetzelfde gaat doen als Plicare.ARTIKEL: BEOORDELEN UITVOERING EUTHANASIE KAN BUITEN STRAFRECHT OM.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Beoordelen of een arts bij het plegen van euthanasie de regels heeft overtreden, kan in de toekomst mogelijk buiten het strafrecht gebeuren. Dat zegt procureur-generaal en bijzonder hoogleraar organisatie van rechtspleging Rinus Otte in Medisch Contact.

Het Openbaar Ministerie (OM) begint nu een strafrechtelijk onderzoek naar moord, wanneer de toetsingscommissie voor euthanasie tot de conclusie is gekomen dat de arts niet volgens de normen heeft gehandeld. Dat komt omdat het wettelijk systeem niet meer variaties kent, zegt Otte.

Overtreding of misdrijf met lichtere straf.

Volgens de procureur-generaal zou het een mogelijkheid zijn om het schenden van de beroepsnorm bij euthanasie voortaan als een overtreding te formuleren of als een misdrijf waarop een lichtere straf staat. Als de beroepsgroep zich aan de eigen richtlijnen houdt, kan de handhaving mogelijk zelfs buiten het strafrecht gebeuren. 'Maar dat is aan de politiek', aldus Otte.ARTIKEL: Q-KOORTS WORDT ERGER, ONDANKS INTENSIEVE BEHANDELING.
bron: Redactioneel/RadboudUMC/NOS/ANP. door: Ton van Vugt.

Klachten van Q-koortspatiënten verdwijnen niet door behandeling. Patiënten blijven last houden van onder meer vermoeidheid. Sommigen kunnen jaren na besmetting niet of maar beperkt naar hun werk of deelnemen aan de samenleving.

Dat blijkt uit een onderzoek naar kwaliteit van leven van Q-koortspatiënten van het Radboudumc onder 2600 patiënten. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van Q-koorts in 2007 dat de langetermijngevolgen zijn onderzocht. Uit het onderzoek blijkt volgens epidemioloog Ellen van Jaarsveld dat chronische Q-koorts in de loop van de tijd erger wordt. Overigens is niet iedereen die Q-koorts kreeg chronisch ziek geworden.

Q-koorts is een infectieziekte die wordt overgedragen door (melk)geiten en (melk)schapen. Patiënten lopen de ziekte op door lucht in te ademen waar de bacterie in zit. Mensen kunnen elkaar niet besmetten. Veel mensen lopen jaren rond met onverklaarbare klachten voor ze erachter komen dat ze Q-koorts hebben.

4400 patiënten.

De ziekte verspreidde zich tussen 2007 tot 2010 via besmette geiten- en schapenboerderijen, vooral in Noord-Brabant. Er zijn in Nederland rond de 4400 ziektegevallen bekend. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn 74 mensen die ziek waren geworden aan de gevolgen overleden.

De onderzoekers van het Radboudumc hebben niet gekeken naar het effect van verschillende soorten behandeling, maar naar de levenskwaliteit van patiënten. Individuele patiënten laten soms wel vooruitgang zien. "We kunnen niet zeggen dat behandelen geen effect heeft, maar als de getroffenen niet waren behandeld had het er misschien nog slechter uitgezien", zegt epidemioloog Ellen van Jaarsveld. "Acht jaar na infectie houden mensen veel klachten en de trend is niet dat het beter gaat.''ARTIKEL: DUITSE AMBULANCE TIENTALLEN KEREN UITGERUKT IN ACHTERHOEK.
bron: Redactioneel/Omroep Gelderland/NOS/ANP. door: Carlijn de Groot.

De Duitse ambulance in Isselburg is in een halfjaar tijd ruim vijftig keer uitgerukt om Nederlanders in nood te helpen. Dat blijkt uit de evaluatie van het project Spoedhulp zonder Grenzen.

In de Oost-Achterhoek kan een ambulance vanaf de Duitse kant van de grens soms sneller bij een noodgeval zijn. Vanaf het tweede kwartaal 2017 werkten bij wijze van proef Duitse Notfallsanitäter in Nederland, schrijft Omroep Gelderland.

De Duitse ambulancebroeders zijn de afgelopen periode uitgerukt in onder meer Dinxperlo en Aalten, maar ook in 's-Heerenberg en Silvolde. Vooral in Dinxperlo waren de afgelopen jaren grote problemen. Dat lijkt door dit project grotendeels opgelost.

'Net als tanken'

"Natuurlijk zijn er verschillen in spraak en cultuur, maar het gaat hier om het redden van mensenlevens," zegt Cees Schenkeveld van het Bureau Acute Zorg Euregio.

"Patiënten verwachten gewoon de beste zorg. Of er nou een Duitser of een Nederlander komt helpen dat moet niet uitmaken. Het moet net zo gewoon worden als tanken in Duitsland. Of het kopen van koffie in Nederland."

Mensen in Nederland die hulp nodig hebben, bellen naar 112. De meldkamer kijkt welke ambulance het snelst ter plaatse kan zijn. De aanrijtijd vanuit Isselburg is ongeveer 6 à 7 minuten. In Nederland staat de ambulance in Varsseveld en de aanrijtijd is dan vaak 13 à 14 minuten.

De Duitse ambulancebroeders in Duitsland hebben een intensieve training gevolgd en een speciaal certificaat gehaald om in Nederland te mogen helpen. Ze evalueren geregeld met de Nederlanders.

Hartaanval universeel.

Ambulancebroeder Hermann Thomas: "Soms zijn er spraakverschillen en verschillen in gewoonten. Maar als iemand naar z'n hart grijpt in Nederland dan is dat niet anders dan wanneer een Duitser dat doet. Wij weten wat we dan moeten doen."

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd volgt het project op de voet. Als het experiment slaagt en de werkwijze definitief zou worden, wordt de Duitse ambulance een soort van onderaannemer van de Nederlandse ambulancedienst.

In februari was er nog een gezamenlijke oefening.ARTIKEL: PATIËNTEN WEINIG POSITIEF OVER CONTACT MET GEMEENTE.
bron: Redactioneel/Patiëntenfederatie Nederland. door: Marlies van der Vloot.

Twee van de drie mensen met een aandoening of beperking zijn niet positief over het contact dat zij met de gemeente hebben gehad op zoek naar passende oplossingen. Het contact tussen inwoner en gemeente staat onder druk. De uitkomst van het contact wordt vaak negatief ervaren. Dat blijkt uit onderzoek door Mijnkwaliteitvanleven.nl dat vandaag is verschenen.

Het samenwerkingsverband van Mijnkwaliteitvanleven.nl, waarvan Patiëntenfederatie Nederland initiatiefnemer is, vraagt gemeenten om meer aandacht te hebben voor het welzijn van mensen met een aandoening of beperking. “We roepen de lokale partijen op om daar werk van te maken”, aldus Dianda Veldman, directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie Nederland. “Als mensen op meerdere levensgebieden problemen ondervinden, heeft dat grote gevolgen voor hun kwaliteit van leven. Gemeenten kunnen daarin het verschil maken.”

Ruim 16.000 van de deelnemers met een chronische aandoening of beperking hebben contact gehad met de eigen gemeente tijdens hun zoektocht naar passende hulp of hulpmiddelen. Een derde (35%) van hen was hierover tevreden (zij gaven het contact een 7 of hoger). Twee van de drie mensen (65%) zijn minder positief, van wie ruim de helft van hen (34%) ronduit ontevreden (zij gaven het contact een 4 of lager).

In het contact met de gemeente gaat te weinig aandacht uit naar de belemmeringen die iemand in het dagelijks leven ervaart, of men de eventuele kosten wel kan opbrengen en wat belangrijk is voor de burger zelf.

Gemeenten op de hoogte.

Mijnkwaliteitvanleven.nl zorgt ervoor dat de ervaringen van hulpvragers terechtkomen bij gemeenten. Zodra in een gemeente driehonderd deelnemers zijn, worden de uitkomsten van de vragenlijsten verwerkt in een gemeenterapportage. Begin 2018 waren er vijftig gemeenten die over zo’n rapportage beschikten. Gemeenten waar 150 burgers meedoen aan Mijnkwaliteitvanleven.nl ontvangen een factsheet met de belangrijkste resultaten. Dat geldt inmiddels voor zo’n zeventig gemeenten. Toch is de vragenlijst naar de kwaliteit van leven nog niet in iedere gemeente ingeburgerd. Een deelnemer van Mijnkwaliteitvanleven.nl zegt: “Het zou fantastisch zijn als we deze vragenlijst konden vinden op iedere gemeentelijke website!”

Hulpmiddelen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 1 op de 5 mensen zeer ontevreden is over zijn hulpmiddelen. Zij geven hiervoor een 4 of lager. Dianda Veldman: “Dit is helaas een bekend beeld. Hulpmiddelen zijn voor mensen met een beperking essentieel om te kunnen functioneren en meedoen. Voor de mensen die het betreft is de maat vol. Vaak komt hun wereld letterlijk tot stilstand. Dat moet en kan anders. Wij hebben hierover verbeterpunten gestuurd naar de Tweede Kamer en die praat daar morgen over.” Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in) en Per Saldo vragen al jaren aandacht voor de telkens weer terugkerende problemen met mobiliteitshulpmiddelen en woningaanpassingen.

Achtergrondinformatie
Mijnkwaliteitvanleven.nl is een grootschalig programma in Nederland om zichtbaar te maken waar goede zorg om draait. Het is een initiatief van Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met Mezzo, Per Saldo, Zorgbelang, KBO-PCOB, NOOM en Ieder(in). Aan het onderzoek doen inmiddels meer dan 50.000 mensen mee. Alle uitkomsten zijn te lezen in de beleidsrapportage van maart 2018.

> Bekijk de rapportage van het onderzoek via onze website.ARTIKEL: GEZOCHT: JONG DEMENTIE VERHALEN VOOR TV-UITZENDING TIJD VOOR MAX.
bron: Redactioneel/OmroepMAX/Hersenstichting. door: Ton van Vugt.

Dat er tussen 2013 en 2016 veertien doden vielen bij medisch onderzoek naar galwegkanker, was tot vorige week slechts bij een zeer klein aantal mensen bekend. Dat roept veel vragen op. Als we niet weten wat er bij het AMC gebeurt, weten we dan wel of het in andere ziekenhuizen altijd goed gaat? Deze site zocht het uit.

Is de AMC-zaak uniek?

Ja en nee. Ja, omdat het onderzoek met galwegkankerpatiënten het enige medische onderzoek was dat in 2016 is stopgezet vanwege de consequenties die het voor de patiënten had. Nee, omdat er veel meer onderzoeken zijn waarbij mensen dood gaan. Alleen in 2016 zijn er al 782 mensen overleden tijdens hun deelname aan een medisch onderzoek. Daarnaast zijn er ruim 5.000 deelnemers die een ander ‘ernstig ongewenst voorval’ meemaakten. Dat aantal kun je onderverdelen in bijvoorbeeld levensbedreigende verwondingen (430 stuks), ziekenhuisopname (4299 keer) en invaliditeit (86 stuks).

Wat een enorme aantallen. Hoe kan dat?

Dat komt volgens de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), dat de cijfers verzamelt, omdat onderzoekers álle incidenten moeten melden. Als een proefpersoon door een verkeersongeluk in het ziekenhuis terecht komt, moet dat gemeld worden. Een ernstig zieke patiënt die overlijdt en toevallig ook deelnemer is in aan een medisch onderzoek, moet worden geregistreerd, ook als het overlijden los staat van het onderzoek. Meestal staat het incident dus los van de proef, stelt de CCMO. Bovendien doen er simpelweg heel veel mensen mee aan medische onderzoeken; in 2016 waren dat er ruim 265.000. Zij testen bijvoorbeeld nieuwe medicijnen, of doen mee aan observatie-onderzoek. In tien gevallen was er in 2016 wél sprake van een mogelijk verband tussen de aandoening van de patiënt en de aard van het onderzoek. Eén daarvan was de studie naar galwegkanker, in het AMC.

Wat waren de andere zaken?

Die negen zaken waren stuk voor stuk kleiner dan die in het AMC, zowel in aantal getroffen slachtoffers als in de aard van de voorvallen. Het ging in de meeste gevallen om zaken waarbij 1 of 2 patiënten een complicatie opliepen als gevolg van het onderzoek. Zo kreeg een patiënt die een hersenoperatie onderging een delier. In een ander onderzoek kreeg een patiënt last van kortademigheid nadat hij een nieuw geneesmiddel voor longkanker kreeg toegediend. In zeven van de negen gevallen bleek na analyse van het incident dat alleen de getroffen patiënt last kreeg, en dat er geen reden was om het onderzoek aan te passen.

In twee gevallen is er dus wel iets aangepast. Wat?

Een onderzoek naar een nieuw geneesmiddel voor mensen met hoofd-halskanker is tijdelijk opgeschort, omdat een patiënt ernstige ademhalingsproblemen kreeg na het innemen van het middel. Bij hem moest daarom via de hals een buisje in de luchtpijp worden ingebracht. Achteraf werd geconcludeerd dat alleen de bewuste patiënt deze verschijnselen had, en is het onderzoek weer hervat. Bij een onderzoek naar de behandeling van koorts bij kankerpatiënten met antibiotica, werd bij één patiënt bloedvergiftiging vastgesteld. Daarop werden de criteria voor het stopzetten van de studie aangepast.

Hoe was dat in andere jaren?

Dat weten we niet. De verplichting om ernstige voorvallen te melden, geldt pas sinds december 2015. Vanaf 2016 zijn er dus pas jaarcijfers bekend. Die voor 2017 zijn nog niet gepubliceerd. Het lijkt er sowieso op dat onderzoekers nog moeten wennen aan het doorgeven van de gegevens. Van de tien gevallen waarbij in 2016 een verband werd vermoed tussen een ernstig voorval en de aard van het medisch onderzoek, bleek dat na verdere analyse in zeven gevallen niet aan de hand te zijn. Vaak kwam het vermoeden voort uit een niet correct ingevuld formulier van een onderzoeker.ARTIKEL: BEGINNENDE ARTS HEEFT NIET GENOEG MEDICIJNKENNIS.
bron: Redactioneel/Radar/ANP. door: Carlijn de Groot.

Een groot deel van de bijna afgestudeerde artsen in Europa is niet goed in staat om effectief en veilig geneesmiddelen voor te schrijven. Dat concludeert klinisch farmacoloog David Brinkman van het VU medisch centrum in een promotieonderzoek.

Geneeskundeopleidingen zouden de beginnende artsen hier volgens hem beter op moeten voorbereiden. Brinkman onderzocht de kennis en vaardigheden van geneeskundestudenten op het gebied van het voorschrijven van medicijnen. Maar daar schort het nogal eens aan. 'Zo hadden studenten onvoldoende kennis over veel voorgeschreven medicatie. Ook maakten zij regelmatig fouten in geneesmiddelrecepten voor bekende ziektebeelden zoals longontsteking en hoge bloeddruk', zegt de farmacoloog.

Meer praktijktraining nodig.

Volgens hem zouden studenten meer in de praktijk moeten worden worden getraind. 'Dit kan met simulatie of echte patiënten onder begeleiding van ervaren artsen. Daarnaast moet er een verplicht voorschrijfexamen komen voor alle Europese landen', aldus Brinkman.ARTIKEL: BIJNA 800 DODEN TIJDENS MEDISCH ONDERZOEK: HOE KAN DAT?
bron: Redactioneel/AD/ANP MediaWatch. door: Marlies van der Vloot.

Dat er tussen 2013 en 2016 veertien doden vielen bij medisch onderzoek naar galwegkanker, was tot vorige week slechts bij een zeer klein aantal mensen bekend. Dat roept veel vragen op. Als we niet weten wat er bij het AMC gebeurt, weten we dan wel of het in andere ziekenhuizen altijd goed gaat? Deze site zocht het uit.

Is de AMC-zaak uniek?

Ja en nee. Ja, omdat het onderzoek met galwegkankerpatiënten het enige medische onderzoek was dat in 2016 is stopgezet vanwege de consequenties die het voor de patiënten had. Nee, omdat er veel meer onderzoeken zijn waarbij mensen dood gaan. Alleen in 2016 zijn er al 782 mensen overleden tijdens hun deelname aan een medisch onderzoek. Daarnaast zijn er ruim 5.000 deelnemers die een ander ‘ernstig ongewenst voorval’ meemaakten. Dat aantal kun je onderverdelen in bijvoorbeeld levensbedreigende verwondingen (430 stuks), ziekenhuisopname (4299 keer) en invaliditeit (86 stuks).

Wat een enorme aantallen. Hoe kan dat?

Dat komt volgens de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO), dat de cijfers verzamelt, omdat onderzoekers álle incidenten moeten melden. Als een proefpersoon door een verkeersongeluk in het ziekenhuis terecht komt, moet dat gemeld worden. Een ernstig zieke patiënt die overlijdt en toevallig ook deelnemer is in aan een medisch onderzoek, moet worden geregistreerd, ook als het overlijden los staat van het onderzoek. Meestal staat het incident dus los van de proef, stelt de CCMO. Bovendien doen er simpelweg heel veel mensen mee aan medische onderzoeken; in 2016 waren dat er ruim 265.000. Zij testen bijvoorbeeld nieuwe medicijnen, of doen mee aan observatie-onderzoek. In tien gevallen was er in 2016 wél sprake van een mogelijk verband tussen de aandoening van de patiënt en de aard van het onderzoek. Eén daarvan was de studie naar galwegkanker, in het AMC.

Wat waren de andere zaken?

Die negen zaken waren stuk voor stuk kleiner dan die in het AMC, zowel in aantal getroffen slachtoffers als in de aard van de voorvallen. Het ging in de meeste gevallen om zaken waarbij 1 of 2 patiënten een complicatie opliepen als gevolg van het onderzoek. Zo kreeg een patiënt die een hersenoperatie onderging een delier. In een ander onderzoek kreeg een patiënt last van kortademigheid nadat hij een nieuw geneesmiddel voor longkanker kreeg toegediend. In zeven van de negen gevallen bleek na analyse van het incident dat alleen de getroffen patiënt last kreeg, en dat er geen reden was om het onderzoek aan te passen.

In twee gevallen is er dus wel iets aangepast. Wat?

Een onderzoek naar een nieuw geneesmiddel voor mensen met hoofd-halskanker is tijdelijk opgeschort, omdat een patiënt ernstige ademhalingsproblemen kreeg na het innemen van het middel. Bij hem moest daarom via de hals een buisje in de luchtpijp worden ingebracht. Achteraf werd geconcludeerd dat alleen de bewuste patiënt deze verschijnselen had, en is het onderzoek weer hervat. Bij een onderzoek naar de behandeling van koorts bij kankerpatiënten met antibiotica, werd bij één patiënt bloedvergiftiging vastgesteld. Daarop werden de criteria voor het stopzetten van de studie aangepast.

Hoe was dat in andere jaren?

Dat weten we niet. De verplichting om ernstige voorvallen te melden, geldt pas sinds december 2015. Vanaf 2016 zijn er dus pas jaarcijfers bekend. Die voor 2017 zijn nog niet gepubliceerd. Het lijkt er sowieso op dat onderzoekers nog moeten wennen aan het doorgeven van de gegevens. Van de tien gevallen waarbij in 2016 een verband werd vermoed tussen een ernstig voorval en de aard van het medisch onderzoek, bleek dat na verdere analyse in zeven gevallen niet aan de hand te zijn. Vaak kwam het vermoeden voort uit een niet correct ingevuld formulier van een onderzoeker.ARTIKEL: KAMER WIL OPHELDERING OVER DODEN IN ONDERZOEK AMC.
bron: Redactioneel/TweedeKamer/AD/ANP. door: Carlijn de Groot.

Coalitiepartijen CDA en D66 willen van minister Bruins (Medische Zorg, VVD) weten waarom de gezondheidsinspectie niet op de hoogte was van het medisch onderzoek naar galwegkanker, waarbij tussen 2013 en 2016 veertien doden vielen. De inspectie heeft inmiddels wel extra informatie opgevraagd over de studie.

Het onderzoek vond plaats onder leiding van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Deze krant berichtte woensdag over de studie, waarbij twee bestaande methoden voor het afvoeren van gal werden vergeleken.

Nadat 54 patiënten aan het onderzoek hadden meegedaan, bleek dat van de 27 patiënten die de ene methode (leverdrainage) kregen, er elf waren overleden. Bij de andere methode (het galbuisje) waren dat er drie. De onderzoekers hadden dat totaal niet zien aankomen, en zoeken nog steeds naar een verklaring.

Het AMC stelde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) niet op de hoogte van de resultaten, iets wat in het geval van een calamiteit wel moet. Volgens het AMC was het onverwacht hoge aantal sterfgevallen volgens de regels geen calamiteit. D66 en CDA willen van de minister weten of dat klopt.

Ruchtbaarheid.

Het verbaast Pia Dijkstra (D66) dat de AMC-onderzoekers wel ontzettend verbaasd waren over het hoge aantal doden, maar er geen ruchtbaarheid aangaven. CDA-Kamerlid Joba van den Berg oppert dat een melding bij de inspectie sowieso wel gepast was geweest, ook als de letter der wet dat niet per se vereist. ,,Openheid draagt bij aan vertrouwen."

De inspectie heeft naar aanleiding van de publicatie op deze site informatie opgevraagd bij de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek (CCMO). Die organiseert het toezicht op medisch-wetenschappelijk onderzoek. Als bij dat onderzoek doden of gewonden vallen, moet de CCMO daarvan op de hoogte worden gesteld. Afhankelijk van de informatie die de gezondheidsinspectie krijgt, wordt besloten tot een vervolgonderzoek.

In antwoord op eerdere vragen van deze site, liet de CCMO een maand geleden weten 'niet over alle details' van het galwegonderzoek te beschikken. ,,Over de uitvoering van het onderzoek heeft de CCMO verder geen informatie, maar er hebben ons ook geen berichten bereikt dat hier onregelmatigheden zijn opgetreden."

De CCMO wist wel dat er dodelijke slachtoffers waren gevallen, getuige een passage in haar jaarverslag over 2016. ,,Het ging hier om een onderzoek naar twee drainagemethodes (...) waarbij een onverwacht verschil in mortaliteit aan het licht kwam."ARTIKEL: MEER OUDEREN DOEN BEROEP OP VOEDSELBANK.
bron: Redactioneel/De Telegraaf/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Ook steeg het aantal klanten dat na drie jaar nog steeds afhankelijk is van noodhulp. Het doel van de voedselhulp is dat het tijdelijk is. Ze krijgen ook een hulpverleningstraject aangeboden om mensen zo snel mogelijk weer zelfstandig te laten functioneren. Het percentage klanten dat na drie jaar nog steeds afhankelijk is van hulp steeg van van 9 naar 12 procent. In 2015 was dit nog 6 procent.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde eerder ook dat het aantal mensen dat langdurig (vier jaar of langer) van een laag inkomen moet rondkomen verder is toegenomen. Per 1 januari van dit jaar zijn de toelatingscriteria van de voedselbanken fors verruimd. Daarmee wordt de noodhulp toegankelijk voor een grotere groep mensen die onder de armoedegrens leven.

Het totaal aantal mensen dat vorig jaar aanklopten bij de voedselbanken daalde licht van 135.000 naar 132.500.ARTIKEL: MS-MEDICIJN FAMPYRA NIET MEER VERGOED.
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP. door: Ton van Vugt.

Fampyra, een medicijn voor patiënten met multiple sclerose, wordt vanaf 1 april niet meer vergoed. "Een ramp", noemt patiënt Nanda Erken het besluit. "Dankzij dit medicijn is mijn leven weer de moeite waard geworden."

Veertien jaar geleden kreeg de 45-jarige Nanda Erken te horen dat ze multiple sclerose (ms) had. "Mijn dochter was net twee jaar. Opeens had ik geen gevoel meer in mijn lichaam", vertelt ze.

MS is een auto-immuunziekte waarbij de bescherm- en isolatielaag rondom de zenuwen in de hersenen, ruggenmerg en oogzenuwen is beschadigd. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met lopen, voelen en zien. Nanda kreeg al verschillende aanvallen."Een paar jaar geleden zat ik in de auto en zag ik opeens bijna niets meer. Mijn hele zicht liep door elkaar. Doodeng."

Geen gevoel meer.

Ook viel haar gevoel al meerdere keren uit waardoor ze in een rolstoel belandde. "Vlak nadat ik mijn schoonvader ben verloren, had ik geen gevoel meer aan de linkerkant." Werken kan Nanda al jaren niet meer. "Ik ben gewoon altijd verschrikkelijk moe. En na elke aanval hou je schade over."

In alle ellende, was er een groot lichtpunt, vertelt Nanda. Het medicijn Fampyra. "Twee jaar geleden ben ik er mee begonnen. Twee pillen per dag slik ik." Na drie dagen voelde ze het verschil al. "Ik kreeg mijn leven weer terug. Ik was nog wel moe, maar stukken minder. Ik kon weer leven."

Wonderpil.

Een wonderpil, noemt Nanda het. Maar de minister wil per 1 april het medicijn niet meer vergoeden. Hij volgt het advies van het Zorginstituut op, dat na onderzoek heeft geconcludeerd dat het middel niet effectief is.

Verklaring Zorginstituut.

Van elke tien ms-patiënten die sinds 2016 Fampyra gebruikten, was er ongeveer een die op het middel reageerde, aldus het Zorginstituut. Drie van de tien zouden dezelfde positieve effecten van het medicijn hebben ervaren bij het gebruik van een placebo. Het blijven vergoeden van Fampyra zou de staat jaarlijks 7 tot 20 miljoen euro per jaar kosten. Minister Bruins benadrukt dat stoppen met het middel niet gevaarlijk is.

Wanhopig en bang.

Nanda heeft geen woorden voor het besluit. "Ongelooflijk. Dit was mijn hoop in mijn leven. En dat geldt voor honderden andere patiënten. Het is het gesprek op allerlei fora. Ms-patiënten zijn wanhopig en bang." Als ze het medicijn zelf moet betalen, kost dat haar gemiddeld 220 euro per maand. "Dat kan ik gewoonweg niet betalen. Ik heb geen werk en geen uitkering omdat ik zelf ontslag heb genomen. Ik kan het gewoon niet betalen. En heel veel andere patiënten ook niet."

Nanda denkt dat het besluit ook op de langere termijn veel meer geld gaat kosten. "Honderden patiënten hebben dan huishoudelijke hulp nodig en rolstoelen en scootmobielen. Dat kost uiteindelijk veel meer. Daarom smeek ik de minister om dit besluit terug te draaien.ARTIKEL: BN'ERS LEGGEN ZIEL BLOOT IN NIEUW TV-PROGRAMMA THE THERAPIST. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/NOS/ANP MediaWatch. door: Carlijn de Groot.

Het lijkt op het eerste gezicht een programma in de categorie van Levenslang met dwang? en Over de streep, waarin mensen op televisie psychische hulp krijgen. Toch is The Therapist anders. En niet alleen omdat er bekende Nederlanders aan meedoen.

In zes afleveringen voert psychiater Glenn Helberg een-op-een gesprekken met zes bekende Nederlanders en Belgen. "In die zes afleveringen komen we veel te weten over de persoon achter de beroemdheid", zegt Helberg in het radioprogramma Nieuws en Co. "Het is een intieme blik in het leven van de ander. Ik ben zelf verbaasd over wat je te zien krijgt."

Het programma is de Nederlandse versie van de gelijknamige Amerikaanse tv-show, waarin Dr. Siri Sat Nam Singh bekende musici tegenover zich krijgt en zaken als roem, verslaving en zelfmoord bespreekbaar maakt. De wereldberoemde zangeres Katy Perry barstte tegenover hem op de bank in snikken uit.

(Bekijk een trailer [Youtube] op onze website)

Volgens Helberg zijn BN'ers bij uitstek geschikt om therapie voor anderen laagdrempeliger te maken. "Als een bekende Nederlander kwetsbaar durft te zijn, wat let ons dan nog de therapiekamer op te zoeken en aan onszelf te werken?"ARTIKEL: GEEN BLOEDTEKORT ONDANKS GRIEP.
bron: Redactioneel/Radar/ANP. door: Marlies van der Vloot.

De bloedvoorziening is niet in gevaar als gevolg van de griepepidemie die al dertien weken huishoudt in Nederland. Dit ondanks het feit dat donoren geen bloed mogen afgeven als ze griep hebben. Ze moeten twee weken vrij zijn van klachten en ten minste twee weken vrij van antibiotica of antivirale middelen om weer bloed te mogen doneren.

'We hebben nog genoeg bloed in voorraad', zegt een woordvoerder van Sanquin, de organisatie die verantwoordelijk is voor de bloedvoorziening. 'We hebben altijd te maken met golfbewegingen in de bloedafgifte. Die zijn het gevolg van vakanties, kou of griep', aldus de zegsman.

De organisatie roept in die omstandigheden extra donoren op om de voorraad op peil te houden. Over het aantal donoren dat nu extra is opgetrommeld had de woordvoerder geen cijfers paraat.

Jaarlijks wordt er Nederland ruim 720.000 keer gedoneerd.ARTIKEL: FNV EN CNV: MEER SALARIS EN MINDER WERKDRUK OM PERSONEELSTEKORT TEGEN TE GAAN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP. door: Ton van Vugt.

In de kabinetsplannen om het groeiende personeelstekort in de zorg aan te pakken, missen de vakbonden voorstellen die ervoor moeten zorgen dat mensen die nu al in de zorg werken dat ook blijven doen. Meer salaris en het verminderen van de werkdruk en de administratieve rompslomp zouden helpen, vinden FNV en CNV.

CNV is blij dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) miljoenen uittrekt voor opleidingen, werk- en stageplekken om het groter wordend personeelstekort in de zorg aan te pakken. Het grote personeelstekort vraagt om alle hens aan dek, maar het is ook zaak om zuinig te zijn op de zorgmedewerkers van nu, aldus het CNV.

'Verhoog de salarissen'

De FNV mist in de plannen van De Jonge vooral aandacht voor manieren om het huidige personeel te behouden. 'Duizenden mensen zijn de afgelopen jaren vertrokken, omdat ze niet wisten of ze hun baan zouden houden. Rond hun dertigste kunnen mensen nachtdiensten vaak niet meer combineren met hun privéleven en haken ze af. Kom met beleid daarvoor en verhoog de salarissen zodat je betaalt voor de kwaliteit die wordt gevraagd.'ARTIKEL: HINDER BIJ HET STEMMEN? MELD UW PROBLEEM!
bron: Redactioneel/Per Saldo/Pgb.nl. door: Carlijn de Groot.

Het College voor de Rechten van de Mens opent van 12 maart tot en met 4 april het online Meldpunt Onbeperkt Stemmen. Mensen met een lichamelijke, visuele, verstandelijke of psychische beperking kunnen laten weten of zij problemen ervaren bij het stemmen tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen. Het College wil nagaan of de toegankelijkheid van de verkiezingen is verbeterd na de aanbevelingen van vorig jaar.

Onderzoek in 2017 liet zien dat vooral mensen met een visuele beperking en mensen met een verstandelijke beperking grote moeite hadden met het uitoefenen van hun stemrecht. Beide groepen ervoeren bijvoorbeeld problemen met het lezen en invullen van het stembiljet en het lezen van informatie over de verkiezingen, zoals verkiezingsprogramma’s. Daarnaast bleken nog niet alle stemlokalen en stemhokjes toegankelijk voor mensen in een rolstoel of scootmobiel.

Aandachtspunt in regeerakkoord.

Het College deed een oproep aan de overheid, gemeenten en politieke partijen om ervoor te zorgen dat de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 toegankelijk zijn voor iedereen. Deze oproep was mede aanleiding voor het nieuwe kabinet om de toegankelijkheid van verkiezingen als aandachtspunt op te nemen in het regeerakkoord. De vraag is nu of mensen met een beperking verbetering merken.

Voorlichting stembureaumedewerkers visuele beperking.

In het onderzoek naar de landelijke verkiezingen van vorig jaar gaf 30% van de bevraagde blinden en slechtzienden aan dat het voor hem of haar moeilijk was om een stem uit te brengen. Een van de obstakels was een gebrek aan kennis bij een deel van de stembureaumedewerkers. Sommigen wisten niet dat mensen met een visuele beperking hulp mogen krijgen in het stemhokje en zelf mogen beslissen wie deze hulp geeft. Eén op de vijf blinden en slechtzienden die hebben gestemd, deed dit zonder hulp terwijl hij of zij dit wel nodig had.
In de voorlichting van stembureaumedewerkers heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties nu meer aandacht besteed aan de regels bij het stemmen voor mensen met een lichamelijke of visuele beperking. Het College is blij met deze extra voorlichting, maar blijft nauwlettend volgen of dit voldoende is.

Hulp voor mensen met verstandelijke beperking.

Van de stemmers met een verstandelijke beperking ondervond vorig jaar 40% problemen in het stemlokaal, met name bij het lezen, begrijpen en invullen van het stembiljet. Hulp in het stemhokje zou een oplossing zijn, maar de wetgeving staat dit nog niet toe voor mensen met een verstandelijke beperking.
Het College riep de regering op om de Kieswet aan te passen zodat hulp in het stemhokje voor deze groep wel mogelijk wordt. In het Tweede Kamerdebat over het VN-verdrag handicap op 31 januari gaf minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan dat de regering zich beraadt over deze kwestie. Tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen kunnen mensen met een verstandelijke beperking echter nog niet rekenen op stemhulp.

VN-verdrag handicap.

Het College is toezichthouder op de naleving van het VN-verdrag handicap, dat sinds juli 2016 in Nederland van kracht is. Volgens dit verdrag hebben mensen met een beperking het recht om deel te nemen aan het politieke en openbare leven, op gelijke voet met anderen. Dit betekent onder meer dat zij zonder obstakels moeten kunnen stemmen.

Meldpunt.

Ondervindt u hinder bij het stemmen, meld uw problemen bij het Meldpunt Onbeperkt Stemmen.ARTIKEL: SOCIAL MEDIA BIJ PSYCHISCHE PATIENTEN. [+VIDEO]
bron: Redactioneel/NPOradio1/Spraakmakers [KRONCRV]. door: Marlies van der Vloot.

Wat doe je als je psychosegevoelige dochter tijdens een psychiatrische opname nietsverhullende foto's en provocerende teksten op sociale media plaatst? En als dan blijkt dat de ggz-kliniek dit niet kan voorkomen omdat de protocollen ontoereikend zijn?

Voor Geertje Paaij is het aanleiding om op zoek te gaan naar soortgelijke ervaringen. Ze spreekt met patiënten, hun familie en mensen die werkzaam zijn in de psychiatrie en komt erachter dat ze lang niet de enige is die tegen dit probleem aanloopt. Zowel patiënten als ggz-medewerkers weten vaak niet goed hoe ze het beste met internet en sociale media om kunnen gaan, met alle schadelijke gevolgen van dien. Hoelang blijft dit nog een blinde vlek binnen de psychiatrie? En wat valt eraan te doen?

Als je brein je bedriegt is de zoektocht van een moeder wier dochter niet alleen een ernstige psychiatrische aandoening heeft, maar ook gevoelig is voor de risico's van de online wereld.

"Een aanrader voor iedereen uit deze kwetsbare doelgroep, en de mensen die daaromheen staan.'

Bram Bakker, psychiater.

"Hopelijk helpt dit boek de psychiatrie om internetgebruik serieuzer te nemen en niet alleen te kijken naar de voordelen, maar zeker ook naar de nadelen.' Myrthe van der Meer, auteur van o.a. PAAZ.

(Bekijk het interview (NPOradio 1 / Spraakmaker KRONCRV] op onze website)

Boekgegevens:

Titel: Als de brein je bedriegt
Auteur: Geertje Paaij
Verschijningsdatum: maart 2018
ISBN10: 9021409178
ISBN13: 9789021409177
Prijs: 20,- (o.a. bij Bol.com)ARTIKEL: LOKALE AGENDA VOOR SOCIAAL DOMEIN.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur. door: Yolanda de Koster/Ton van Vugt.

Nu gemeenten de stap maken van transitie naar transformatie in het sociaal domein is het extra van belang te weten wat goed ‘rendeert’.

Dat stelt SCP-directeur Kim Putters in een vandaag verschenen essay, dat voor de nieuwe gemeenteraden en colleges als agenda voor het sociaal domein kan dienen. Er moet betere informatievoorziening komen over praktijkervaringen en kennisdeling over goede en slechte praktijken.

Sociaal contract.

Dit is een van de onderdelen van een ‘vernieuwd lokaal sociaal contract’, zoals Putters het noemt. Na de raadsverkiezingen van volgende week ligt er een forse opdracht voor gemeenten in het verschiet. ‘De agenda kan alleen maar ambitieus zijn’, zo stelt Putters. Op tal van terreinen moeten gemeenten aan de bak, van het verbeteren van de keukentafelgesprekken tot aan een heldere visie over wat burgers van de overheid mogen verwachten. Al hebben ook de landelijke overheid en kennisorganisaties een ‘duidelijke opdracht’, zo benadrukt Putters in zijn essay ‘Een lokaal sociaal contract. Voorwaarden voor een inclusieve samenleving’. Zo moet de rijksoverheid meer verantwoordelijkheid nemen voor adequate financiële randvoorwaarden, kennisdeling en opleidingen.

Onderzoeksagenda.

Het vernieuwde lokaal sociaal contract bestaat uit zes onderdelen, die kunnen gelden als onderzoeksagenda ‘die bijdraagt aan de theorievorming én als handelingsperspectief voor de praktijk’, schrijft Putters. Zo is er een heldere visie nodig op wat overheid en burgers van elkaar mogen verwachten. ‘De decentralisaties van de afgelopen jaren gingen vaak over wat de overheid van burgers verwacht, maar minder over wat burgers van de overheid mogen verwachten’, aldus Putters. Hij vindt dat de lokale politiek het debat over wat overheid, civil society en burgers van elkaar mogen verwachten nadrukkelijker moeten voeren. ‘Dat zijn geen technische aanpassingen van verordeningen. Dit gaat over mens- en maatschappijbeelden.’

Zorgcoöperaties.

Herijking van de definities van sociale risico’s en solidariteit is het tweede onderdeel van het sociaal contract. Risicodeling en solidariteit gaan niet alleen om het compenseren van ziekte of ongezondheid, maar vooral ook over meedoen aan de samenleving. ‘Risicodeling zal meer geënt moeten raken op de combinatie van inkomen, gezondheid, arbeid en netwerken die mensen verder helpen. Om onrechtvaardige uitkomsten te voorkomen’, aldus Putters. ‘Voor de herdefiniëring is veel lokale samenwerking nodig, met deels andere en wisselende partners, ook buiten de zorg, zoals in onderwijs, huisvesting en werk. Zorgcoöperaties introduceren bijvoorbeeld nieuwe vormen van risicodeling door zorg en ondersteuning aan groepen mensen te bieden.’

Bredere blik.

Een integrale aanpak vraagt, als derde onderdeel, om een bredere blik op gezondheid. Putters: ‘Gezondheid wordt door veel omgevingsfactoren beïnvloed, heeft mede te maken met de beschikbaarheid van hulpbronnen of met een opeenstapeling van gebreken en houdt ook verband met eenzaamheid, werk of sociale activiteiten.’ In de keukentafelgesprekken moet hierop beter worden ingespeeld.

Zeggenschap.

Inspraak en zeggenschap is het vierde onderdeel van het sociaal contract. ‘Meer beslissingsmacht veronderstelt niet meer bestuur, maar zeggenschap. Niet doelen opleggen, maar samen doelen stellen. Dat is niet altijd eenvoudig voor bijvoorbeeld beroepskrachten. Als ze al weten wat mantelzorgers nodig hebben, dan hoeft dat nog niet overeen te komen met wat de hulpbehoevende wil of nodig heeft of waar professionals zelf naar kijken’, schrijft Putters. Voor groepen die niet zelf kunnen of willen meebeslissen, blijven zaakwaarnemers nodig, zoals casemanagers en buddy’s.

Tegenmacht.

Daarnaast moet er een nieuwe governance met andere checks and balances komen. ‘Bij macht hoort daarom tegenmacht, bijvoorbeeld via zeggenschap van burgers en professionals in lokale praktijken, maar ook van de hiervoor genoemde zaakwaarnemers.’ Wat betreft de nieuwe governance hebben alle partijen capaciteit en vaardigheden nodig om een dialoog over doelen te kunnen voeren en de eigen inzet toetsbaar te maken. ‘Men moet bereid zijn van elkaar te leren en te willen verbeteren. Dat vergt inzicht in wat participatie en/of zorg opleveren aan kwaliteit van leven.

Verminderde eenzaamheid.

Deze informatie moet ook vergelijkbaar zijn tussen gemeenten, in elk geval op voor burgers relevante uitkomsten zoals verminderde eenzaamheid, mate van participatie en zelfredzaamheid’, aldus Putters. ‘Burgers hebben het recht om te weten of gemeentelijk beleid daaraan bijdraagt of niet.’ Die informatie is bedoeld om te kunnen leren en verbeteren - in wijkteams, aan keukentafels en in gemeenteraden -, niet om te kunnen sanctioneren, benadrukt Putters.

Kennisdeling.

Cruciaal voor een vernieuwd sociaal contract, tot slot, is ‘het mogelijk maken van een ‘lerende uitvoeringspraktijk’, waarin professionals en medewerkers van gemeenten reflectief kijken naar hun eigen handelen, steeds in interactie met de burgers’, aldus Putters. ‘De gemeenten zijn in the lead als het gaat om de lokale vormgeving van hun relatie met de burgers in het sociaal domein’, benadrukt Putters. Er ligt volgens hem echter ook een duidelijke opdracht voor de landelijke overheid en de landelijke kennisorganisaties. ‘De overheid kan randvoorwaarden realiseren zoals goede opleidingen, mogelijkheden voor kennisdeling en een goede infrastructuur voor onderzoek. De kennisinstituten zijn aan zet om bruikbare kennis voor de lokale praktijken te helpen genereren en goed bedachte experimenten te faciliteren.’ARTIKEL: AMBTENAREN OPGEPAKT OM FRAUDE MET INVALIDENPARKEERKAARTEN.
bron: Redactioneel/BinnenlandsBestuur/ANP. door: Marlies van der Vloot.

Vijftien mensen, onder wie twee ambtenaren van de gemeente Amsterdam, zijn dinsdag aangehouden in een onderzoek naar fraude met invalidenparkeerkaarten.

De twee ambtenaren zouden vervalste invalidenparkeerkaarten hebben verkocht. De andere dertien mensen konden met die kaarten misschien wel jarenlang overal gratis in de stad parkeren.

Geschorst.

De ambtenaren worden ervan verdacht dat ze de invalidenparkeerkaarten op het kenteken van de 'klanten' hebben gezet. Die kregen daardoor ook voorrang bij het verkrijgen van een parkeervergunning. Daardoor bleven bonafide aanvragers voor een parkeervergunning langer op de wachtlijst staan. De politie houdt rekening met nog meer arrestaties. De gemeente heeft de twee ambtenaren geschorst. Bureau Integriteit heeft maandenlang intern onderzoek verricht. De ambtenaren worden verdacht van het medeplegen van valsheid in geschrifte, oplichting en ambtelijke corruptie.ARTIKEL: KOM VANDAAG OF MORGEN NAAR DE ZIEZO-BEURS! [+VIDEO]
bron: Redactioneel/Bartiméus. door: Carlijn de Groot.

Iedereen die geconfronteerd wordt met minder zien heeft vragen. Welke hulpmiddelen zijn handig? Hoe blijf ik zelfstandig en mobiel? Daarom wordt de landelijke ZieZo-beurs georganiseerd!

De 22e editie van de ZieZo-beurs vindt vandaag en morgen plaats in het Beatrixgebouw te Utrecht. Deze beurs is een evenement voor iedereen met een visuele beperking, hun familie, vrienden, begeleiders én iedereen die hiermee beroepsmatig te maken heeft. De bezoeker wordt naast een uitgebreide en gezellige beursvloer ook een beursprogramma aangeboden met presentaties en workshops over breed maatschappelijke onderwerpen gerelateerd aan low-vision.Op 16 en 17 maart 2018 gaan we de beurs weer organiseren. Benieuwd hoe het er vorig jaar uit zag? Via deze link kunt u een uitgebreide impressie van de beurs bekijken. We hopen u te zien op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart 2018 op de ZieZo-beurs!

Bezoekers kunnen zich tijdens de ZieZo-beurs persoonlijk laten adviseren over alle mogelijkheden als het gaat om wonen, werken, lezen, leren, ontspannen, kortom leven met een visuele beperking. Ook is er een groot aanbod van hulpmiddelen, waarvan de meeste ter plekke geprobeerd en eventueel aangeschaft kunnen worden.

Naast de vele stands – meer dan vijftig organisaties aanwezig - is er een groot aanbod van workshops waar bezoekers kosteloos aan kunnen deelnemen.

Toegang tot de ZieZo-beurs is bij vooraanmelding gratis.

Meer weten over de ZieZo-beurs? Ga naar www.ziezo.org.

(Bekijk de impressie van de ZieZo Beurs van vorig jaar [Youtube] op onze website)

Belangrijke Reisinformatie:

In verband met werkzaamheden rondom het Jaarbeurscomplex moet u rekening houden met een andere route dan u gewend bent. Lees hier hoe u in het Beatrixgebouw kunt komen.

Komt u met de trein?

De looproute vanaf het station zal niet om het gebouw, maar binnendoor zijn Mocht u slecht ter been zijn of een andere reden hebben waarvoor u niet de trap kunt nemen, kunt u zeker ook nog via de lift naar beneden. Het Beatrixgebouw ligt pal naast het Centraal Station Utrecht en is dus perfect te bereiken. Volg vanaf het Centraal Station de borden ‘Uitgang Jaarbeursplein’. Personeel van de Jaarbeurs en de ZieZo-beurs zal u binnendoor begeleiden. U komt onderweg een metalen trap tegen, die met tapijt zal worden afgedekt zodat ook honden er over kunnen lopen. Bij vragen zal het personeel van de Jaarbeurs en van de ZieZo-beurs u graag te woord staan.

Komt u met de taxi?

Neem dan afslag 17 op de A12. Volg daarna de borden Jaarbeurs/P3, ga dan niet parkeerplaats P3 op maar rijd de straat uit en ga dan linksaf de Croeselaan in. Daarna rechtsaf de Mineurslaan. U kunt het Beatrixgebouw binnenkomen via de dienstingang nabij ingang 502.

Komt u met de auto?

Let dan goed op de bebording vanaf de parkeervakken. Langs de route zetten we duidelijke borden zodat u weet welke route u moet volgen.ARTIKEL: 'EEN FIJNER THUIS' CENTRAAL BIJ BARTIMÉUS TIJDENS ZIEZO-BEURS.
bron: Redactioneel/Bartiméus. door: Ton van Vugt.

Vanuit Bartiméus bieden wij u, als u slechtziend of blind bent, graag een fijner thuis. Door slimme tips en hulpmiddelen die u zelf kunt toepassen. Met persoonlijke ondersteuning en adviezen van onze deskundige collega’s. En met zelfs de mogelijkheid om bij ons te wonen als dat voor u de best passende oplossing is. Kom naar onze stands tijdens ZieZo-beurs 2018 op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart en ontdek de vele (handige) mogelijkheden op het gebied van thuis.

Ontdek bijvoorbeeld hoe u met audiodescriptie niets meer hoeft te missen van televisieprogramma’s en films. Laat u inspireren door onze 'Carrousel van innovatieve toepassingen' zoals de slimme deurbel. En wilt u zich op de beurs eens lekker laten verwennen? Gun uzelf dan een momentje met een van onze collega’s voor een persoonlijk kleur- en kledingadvies.

Virtual reality een broodje eten?

Bartiméus is niet alleen een expertisecentrum voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor iedereen die persoonlijk of professioneel bij hen betrokken is. Daarom bieden we alle beursbezoekers die zelf niet slechtziend of blind zijn de kans om via virtual reality te ervaren wat het betekent om met een oogaandoening op te staan en een boterham te eten. Durft u het aan?

Wij staan voor ú klaar.

Tijdens de beurs kunt u uw vragen stellen aan onze deskundige medewerkers. We bieden diverse workshops aan, onder andere over hoe u met de juiste verlichting de dagelijkse bezigheden thuis makkelijker kunt maken.

Weten aan welke Bartiméus workshops u deel kunt nemen? Ga dan naar de website van ZieZo voor het programma op vrijdag 16 maart en het programma op zaterdag 17 maart. Op deze site kunt u voorafgaand aan de beurs uw gratis toegangskaarten bestellen!

Wij ontmoeten u graag in onze stands. Bartiméus heeft standnummer 29 én een kleding- en kleuradvies kunt u krijgen in stand 6.

Tot ZieZo!ARTIKEL: ZIEZO-BEURS: VISIO OP STAND DB-CONNECT @ KENNISPLEIN HOREN EN ZIEN.
bron: Redactioneel/Koninklijke Visio. door: Ton van Vugt.

Visio, Bartiméus, GGMD, Kalorama en Kentalis bundelen samen met de Oogvereniging OOR & OOG hun kennis en ervaring voor mensen die beperkt zijn in horen én zien in de stand van DB-connect.

Dat doen we op het Kennisplein in Horen en Zien op de ZieZo-beurs op 16 en 17 maart in Utrecht.

Thema: Anders waarnemen.

Als je beperkt bent in horen én zien (doofblindheid) neem je vaak anders waar. Met DB-connect gaan we hierop in met workshops en presentaties op de stand. We laten de bezoekers kunst voelen, meedoen met tactiele werkvormen en ervaren wat Social Haptic Communication is.

Komt u ook?

Bekijk de workshoptijden en meer informatie in dit agendabericht op Visio.org of ga naar dbconnect.info.ARTIKEL: VERKIEZINGSTALKSHOW MET VINCENT BIJLO TIJDENS ZIEZO-BEURS.
bron: Redactioneel/Bartiméus. door: Ton van Vugt.

Vrijdag 16 maart leidt Vincent Bijlo de Oogvereniging-Verkiezingstalkshow. Hoe kun je stemmen als je het stembiljet niet (goed) kunt lezen, laat staan het juiste vakje kunt inkleuren? Prominente sprekers zijn: Tweede Kamerlid Sven Koopmans, secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker, burgemeester Utrechtse Heuvelrug, Frits Naafs en lid van het College voor de Rechten van de Mens, Geneviève Lieuw. De talkshow is een initiatief van de Oogvereniging in samenwerking met Bartiméus Sonneheerdt.

Op vrijdag 16 maart tijdens de ZieZo-beurs leidt cabaretier Vincent Bijlo de Oogvereniging-Verkiezingstalkshow. Hoe kun je stemmen als je het stembiljet niet (goed) kunt lezen, laat staan dat je het juiste vakje kunt inkleuren? Prominente sprekers komen aan het woord, onder wie Tweede Kamerlid Sven Koopmans, secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug Frits Naafs en lid van het College voor de Rechten van de Mens Geneviève Lieuw. De talkshow wordt georganiseerd door de Oogvereniging in samenwerking met Bartiméus Sonneheerdt en wordt live uitgezonden op Radio 509.

Mensenrecht.

Het recht om te stemmen is een mensenrecht. Voor mensen met een beperking is dit recht nog eens benadrukt in artikel 29 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Daarin staat dat stemprocedures, -faciliteiten en voorzieningen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking. Bij de Tweede Kamerverkiezing van 2017 was het stemmen voor mensen met een visuele beperking nog niet goed toegankelijk. Dat kwam naar voren uit onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau NIVEL en het Trimbos-instituut, in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens.

De Oogvereniging maakt zich sterk voor de toegankelijkheid van verkiezingen. Bij de verkiezingen van 21 maart kunnen mensen met een visuele beperking dankzij een pilot in vier gemeentes zelfstandig stemmen, waaronder gemeente Utrechtse Heuvelrug. Met de Verkiezingstalkshow wil de Oogvereniging het zelfstandig stemmen breed op de agenda zetten. Ton van Weerdenburg, projectmedewerker Toegankelijk stemmen bij de Oogvereniging: 'We hopen dat steeds meer gemeentes aan de slag gaan met de toegankelijkheid van de verkiezingen. Wat we uiteindelijk willen is dat mensen met een visuele beperking niet meer afhankelijk zijn van iemand anders om hun stem uit te brengen, net als iedere andere Nederlander.' www.oogvereniging.nl/stemmen

Praktisch.Vrijdag 16 maart leidt Vincent Bijlo de Oogvereniging-Verkiezingstalkshow. Hoe kun je stemmen als je het stembiljet niet (goed) kunt lezen, laat staan het juiste vakje kunt inkleuren? Prominente sprekers zijn: Tweede Kamerlid Sven Koopmans, secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker, burgemeester Utrechtse Heuvelrug, Frits Naafs en lid van het College voor de Rechten van de Mens, Geneviève Lieuw. De talkshow is een initiatief van de Oogvereniging in samenwerking met Bartiméus Sonneheerdt.

Op vrijdag 16 maart tijdens de ZieZo-beurs leidt cabaretier Vincent Bijlo de Oogvereniging-Verkiezingstalkshow. Hoe kun je stemmen als je het stembiljet niet (goed) kunt lezen, laat staan dat je het juiste vakje kunt inkleuren? Prominente sprekers komen aan het woord, onder wie Tweede Kamerlid Sven Koopmans, secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug Frits Naafs en lid van het College voor de Rechten van de Mens Geneviève Lieuw. De talkshow wordt georganiseerd door de Oogvereniging in samenwerking met Bartiméus Sonneheerdt en wordt live uitgezonden op Radio 509.

Mensenrecht.

Het recht om te stemmen is een mensenrecht. Voor mensen met een beperking is dit recht nog eens benadrukt in artikel 29 van het VN-Verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap. Daarin staat dat stemprocedures, -faciliteiten en voorzieningen toegankelijk moeten zijn voor mensen met een beperking. Bij de Tweede Kamerverkiezing van 2017 was het stemmen voor mensen met een visuele beperking nog niet goed toegankelijk. Dat kwam naar voren uit onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksbureau NIVEL en het Trimbos-instituut, in opdracht van het College voor de Rechten van de Mens.

De Oogvereniging maakt zich sterk voor de toegankelijkheid van verkiezingen. Bij de verkiezingen van 21 maart kunnen mensen met een visuele beperking dankzij een pilot in vier gemeentes zelfstandig stemmen, waaronder gemeente Utrechtse Heuvelrug. Met de Verkiezingstalkshow wil de Oogvereniging het zelfstandig stemmen breed op de agenda zetten. Ton van Weerdenburg, projectmedewerker Toegankelijk stemmen bij de Oogvereniging: 'We hopen dat steeds meer gemeentes aan de slag gaan met de toegankelijkheid van de verkiezingen. Wat we uiteindelijk willen is dat mensen met een visuele beperking niet meer afhankelijk zijn van iemand anders om hun stem uit te brengen, net als iedere andere Nederlander.' www.oogvereniging.nl/stemmen

Praktisch.

De Verkiezingstalkshow vindt plaats op vrijdag 16 maart tijdens de ZieZo-beurs in de Jaarbeurs (Beatrixgebouw) in Utrecht. U kunt de Verkiezingstalkshow gratis bijwonen. De talkshow wordt live uitgezonden op Radio 509. U kunt het beluisteren via www.radio509.nl of via de app (download in de App Store of Google Play).

Tijdens de gehele ZieZo-beurs op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart is er in de stand van de samenwerkende oogpatiëntenorganisaties doorlopend aandacht voor het zelfstandig stemmen. In een echt stemhokje kan de mal met audio-ondersteuning hier worden uitgeprobeerd.

Bartiméus.

Ook Bartiméus is betrokken bij het zelfstandig stemmen en staat ook op ZieZo-beurs. Kom langs bij onze stand (nr. 29) en laat u informeren over ons thema 'Thuis'. Vanuit Bartiméus bieden wij u, als u slechtziend of blind bent, graag een fijner thuis. Door slimme tips en hulpmiddelen die u zelf kunt toepassen. Bekijk ons gehele programma inclusief interessante workshops en winactie.

De Verkiezingstalkshow vindt plaats op vrijdag 16 maart tijdens de ZieZo-beurs in de Jaarbeurs (Beatrixgebouw) in Utrecht. U kunt de Verkiezingstalkshow gratis bijwonen. De talkshow wordt live uitgezonden op Radio 509. U kunt het beluisteren via www.radio509.nl of via de app (download in de App Store of Google Play).

Tijdens de gehele ZieZo-beurs op vrijdag 16 en zaterdag 17 maart is er in de stand van de samenwerkende oogpatiëntenorganisaties doorlopend aandacht voor het zelfstandig stemmen. In een echt stemhokje kan de mal met audio-ondersteuning hier worden uitgeprobeerd.

Bartiméus.

Ook Bartiméus is betrokken bij het zelfstandig stemmen en staat ook op ZieZo-beurs. Kom langs bij onze stand (nr. 29) en laat u informeren over ons thema 'Thuis'. Vanuit Bartiméus bieden wij u, als u slechtziend of blind bent, graag een fijner thuis. Door slimme tips en hulpmiddelen die u zelf kunt toepassen. Bekijk ons gehele programma inclusief interessante workshops en winactie.ARTIKEL: SLECHTZIENDE EXTREME SPORTER VERTELT ZIJN VERHAAL OP DE ZIEZO-BEURS 2018.
bron: Persbericht/ZieZo.org. door: Ton van Vugt.

Vandaag en morgen vindt in het Beatrixgebouw van Jaarbeurs Utrecht de ZieZo-beurs plaats; dé nationale oogbeurs voor blinden en slechtzienden.

Onder andere Danny Hansen, die ondanks zijn slechtziendheid aan de extreme sport ice cross downhill doet, zal zijn verhaal doen. Ook organiseert de oogvereniging een verkiezingstalkshow, gericht op onder andere de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

“Zeg me niet dat iets niet kan”

Danny Hansen ziet maar tien procent, maar dat houdt hem niet tegen om aan één van de meest extreme wintersporten te doen: ice cross downhill. In januari deed hij zelfs mee aan het wereldkampioenschap. Tijdens de ZieZo-beurs vertelt hij over zijn beperking en hoe hij hiermee omgaat. Zijn lezing vindt plaats op vrijdag 16 maart van 14.00 tot 14.45 uur in zaal 319, de expozaal van het Beatrixgebouw.

Verkiezingstalkshow met Vincent Bijlo.

De oogvereniging maakt zich sterk voor de toegankelijkheid van verkiezingen. Met de Verkiezingstalkshow wil de vereniging het zelfstandig stemmen breed op de kaart zetten. Op vrijdag 16 maart van 15.00 tot 17.00 uur zal Vincent Bijlo de talkshow presenteren. Allerlei prominente sprekers komen aan het woord, waaronder Tweede Kamerlid Sven Koopmans, secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug Frits Naafs en lid van het College voor de Rechten van de Mens Geneviève Lieuw. De Oogvereniging organiseert de talkshow in samenwerking met Bartiméus Sonneheerdt in de welkomsthal van het Beatrixgebouw. De show wordt live uitgezonden op Radio 509. Meer informatie is te vinden op http://www.ziezo.org/verkiezingstalkshow/.

Welkom op de ZieZo-beurs.

Naast de twee genoemde activiteiten, is er nog veel meer te beleven op de ZieZo-beurs. Voor het hele beursprogramma en meer informatie over de ZieZo-beurs, zie www.ziezo.org.ARTIKEL: HN-INFOPUNT: HOE NOEM JE TEGENWOORDIG 'GEESTELIJK GEHANDICAPTEN' ?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Onze moeder is terminaal ziek. Nu adviseert onze huisarts om haar naar een hospice te brengen. Maar wat is een hospice precies? En wordt deze zorg vergoed?"

Onze HN-informateur antwoord:

Voor personen die hun laatste levensfase niet thuis kunnen of willen doorbrengen bestaat de mogelijkheid zich op te laten nemen in een hospice. De bewoners van een hospice krijgen veel aandacht en zorg. Begeleiding en zorg ontvangen de bewoners van de huisarts of hospice-arts, verpleegkundigen, coördinatoren en vrijwilligers. Er zijn in een hospice geen bezoekuren, familie en vrienden kunnen op elk tijdstip binnenkomen.

Wat voor soorten hospice zijn er?

In Nederland zijn er twee soorten hospices:

- Een hospice die vooral door vrijwilligers worden gerund, deze worden meestal bijna-thuis-huizen genoemd
- Een hospice met eigen verpleegkundigen en verzorgenden.

In een bijna-thuis-huis wordt de verpleegkundige zorg verleend net zo als dat de patiënt thuis zou wonen. De verzorgenden zijn de wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgenden van de thuiszorg. De eigen huisarts van de patiënt is verantwoordelijk voor de medische zorg van de patiënt. Als de huisarts te ver van het hospice woont, dan wordt een huisarts ingeschakeld die in de regio van het hospice woont. In een hospice met eigen verpleegkundigen en verzorgenden wordt de zorg dus niet door de thuiszorg geregeld. Meestal is er een arts in dienst van het hospice, de verzorgenden en verpleegkundigen zijn ook in dienst van het hospice. Mogelijk kunnen de huisarts en hospice-arts samen met de patiënt of met een familielid overleggen welke arts bepaalde taken op zich neemt. Dit is niet altijd mogelijk, het is vooral afhankelijk van de situatie.

Hoe kan er gebruik worden gemaakt van een hospice?

Opname in een hospice is mogelijk als er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De voorwaarden kunnen o.a. zijn:

- ernst van de ziekte van de patiënt
- de prognose
- woonomstandigheden
- beschikbare mantelzorg, t.w. de zorg van partner, familie en vrienden.

Een arts of verpleegkundige kan de opname aanvragen. Het is ook mogelijk dat de patiënt of een familielid contact opneemt met het hospice.

Wat is de vergoeding voor een hospice?

De basisverzekering vergoedt een verblijf in een hospice of Bijna-Thuis-Huis niet.

Een opname in een hospice kan worden vergoed via de Wet langdurige zorg (Wlz), let op hiervoor heeft u wel een indicatiestelling nodig van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Heb je een aanvullende verzekering, dan kan het zijn dat deze de kosten voor het eigen risico dekken die je moet maken om hiervoor in aanmerking te komen.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Hans de Jong uit Zoetermeer.

Frank komt thuis na een partij golf met Fred.
Vraagt zijn vrouw: “Waarom speel je nooit met Maarten?”
“Zou jij willen spelen met iemand die vloekt als hij een hole mist,
knoeit met de puntentelling,
met zijn clubs gooit en de bal verlegt?” vraagt Frank.
“Nee absoluut niet.” zegt ze.
Waarop Frank zegt: “Maarten dus ook niet.”Iedereen een heel prettig weekend gewenst en graag tot aanstaande maandag.
Dan verzorgt HandicapNieuws weer haar dagelijks update van nieuws voor gehandicapten, chronisch zieken én hun omgeving.
Want je weet het: HandicapNieuws is dágelijks 'uitgesproken' actueel!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.