Welkom op de speciaal toegankelijke website van HANDICAPNIEUWSnet. HANDICAPNIEUWSnet is uitgsproken actueel: woensdag
Keuzeknoppen om terug te gaan naar: Startpagina
::

woensdag

Keuze: Readspeaker uit.

Lees voor

U luistert naar HandicapNieuws UPDATE van woensdag 19 september 2018.

VANDAAG IN ONS NIEUWS:
Zorgpremie stijgt fors in 2019.
Zorgondernemers: Gemeenten laks met woonzorg.
Grote farmaceuten sluizen geld door naar belastingparadijzen.
WHO: Aantal mensen met kanker blijft toenemen.
Simpele bloedtest toont alzheimer al vroeg aan, maar wil je het wel weten?
Bejaarde muis sleutel tot oorzaak ouderdomsdoofheid bij mensen?
Discussie normtijden huishoudelijke hulp nadert climax.
Één op de vijf jonge artsen kampt met burnout.
Ook voor fitte mensen is zitten ongezond.
Chronische Q-koorts fataal voor kwart patiënten.
Gedragscode moet farmaceutische bedrijven transparanter maken.
Helft jongeren is eenzaam, maar durft er niet over te praten.
Betaalde huishoudelijke hulp niet geleverd in eindhoven.
Jaarlijkse hartcheck 65-plusser kan levens redden.
Feestelijke tactielboekpresentatie “Voeljeleesboek” bij Visio Onderwijs Rotterdam.
Veel dikke Nederlanders omarmen hun extra kilo's.
Artsen vaker geïntimideerd door patiënten.
Nieuwe medezeggenschap: meer regeldruk en hogere kosten.
Hersenstichting: verplicht helm voor jonge keepers.
Oproep: help begin oktober mee met de actie "Houd de lijn vrij!" in Hilversum.
Nieuwe Playstation-game met doof hoofdpersonage.
Medicijnen vaak verkeerd bewaard in huis.
HN-INFOpunt: Hoe vraag ik een gehandicaptenparkeerkaart aan?
Onze Lachafsluiting.

Voor meer informatie over de handicap nationaal? ga naar hun site: www.handicapnationaal.nl, mail naar info@handicapnationaal.nl, of bel op kantoortijden naar 06-12390746. en dan nu onze artikelen van vandaag.ARTIKEL: ZORGPREMIE STIJGT FORS IN 2019.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

De zorgpremie wordt volgend jaar gemiddeld ruim een tientje per maand duurder. Die schatting van het kabinet werd gisteren met Prinsjesdag bekendgemaakt.

Zorgverzekeraars bepalen iedere herfst zelf welke premie ze van hun klanten vragen, maar het kabinet stelt jaarlijks een richtlijn vast. Die komt op 1432 euro per jaar, 124 euro meer dan in 2018. Mensen met een kleine beurs gaan er toch haast niet op achteruit, omdat de zorgtoeslag ook stijgt.

Eigen risico blijft gelijk.

De geraamde stijging is geen verrassing. Door de bloeiende economie is bijvoorbeeld het personeel in de gezondheidszorg meer gaan verdienen en kosten ook geneesmiddelen en dergelijke meer. Dat maakt de zorg duurder. De zorgkosten lopen ieder jaar sowieso al wat op. Ook speelt mee dat het eigen risico deze kabinetsperiode gelijk blijft.ARTIKEL: ZORGONDERNEMERS: GEMEENTEN LAKS MET WOONZORG.
bron: BinnenlandsBestuur/Martin Hendriksma.

Kleinschalige woonzorgvormen voor zelfstandige wonende 75-plussers komen nauwelijks van de grond. Dat is volgens de organisatie van zorgondernemers Actiz te wijten aan het gebrek aan prioriteit dat gemeenten eraan geven.

‘De gemeente heeft ook andere prioriteiten’, stelt Actiz-bestuurder Jeroen van den Oever in Zorgvisie. ‘Ik heb dit zelf meegemaakt vanuit mijn eigen rol als zorgaanbieder in het Groene Hart. De dialoog met de gemeente is moeilijk op gang te brengen. De gemeente voelt de urgentie wel, maar acteert om uiteenlopende redenen vaak niet.’

Nieuwe energie.

Volgens Actiz is ‘nieuwe energie’ nodig in de contacten tussen zorgaanbieders, wooncorporaties en gemeenten. Gemeenten zijn niet scheutig met het toewijzen van mogelijke bouwlocaties. Ook schort het nog aan exploitaitiemodellen die kleinschalige initiatieven als een zorgbuurthuis (voor maximaal vijftig ouderen) mogelijk maken.

Steeds langer zelfstandig.

Ouderen blijven steeds langer zelfstandig thuis wonen. Van de huidige 75-plussers woont ruim negen op de tien nog zelfstandig. Ook van de mensen die in de negentig zijn woont twee derde nog op zichzelf. Toch hebben zij vaak een groeiende zorgbehoefte. Voor die doelgroep zou een kleinschalige woonzorgvorm een oplossing kunnen zijn. Met de voortschrijdende vergrijzing neemt de vraag naar dergelijke voorzieningen in de toekomst ook alleen maar toe.

Achterstanden in de bouw.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten wijt het uitblijven van de bouw van dergelijke woonzorgvormen aan de recessie en de daaruit voortvloeiende achterstanden in de bouw. Volgens de VNG hebben tal van uiteenlopende doelgroepen daardoor te maken met gebrekkige beschikbaarheid van geschikte woningen.ARTIKEL: GROTE FARMACEUTEN SLUIZEN GELD DOOR NAAR BELASTINGPARADIJZEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

De grootste farmaceutische bedrijven ter wereld rapporteren opvallend veel winst in belastingparadijzen, zoals Nederland. Volgens Oxfam Novib lijkt het erop dat de bedrijven geld doorsluizen.

Abbott, Johnsson & Johnson, Merck en Pfizer hielden tussen 2013 en 2015 in ontwikkelingslanden gemiddeld 5 procent van hun omzet over als winst, zo stelt Oxfam na onderzoek. Deze zogeheten winstmarge was in ontwikkelde economieën 7 procent, maar in belastingparadijzen 31 procent. Volgens de ontwikkelingsorganisatie hebben de vier farmaciereuzen in Nederland samen 135 dochterondernemingen.

'Het is moeilijk om precies te zeggen om hoeveel geld het gaat'

Oxfam zegt dat de bedrijven niet erg open zijn over welke winsten waar zijn gerealiseerd. Daardoor is het moeilijk om precies te zeggen hoeveel geld er wordt weggesluisd naar landen met voor de bedrijven gunstiger belastingregimes. Belastingontwijking is overigens niet strafbaar, in tegenstelling tot belastingontduiking.

"Geneesmiddelenbedrijven misbruiken hun macht en invloed."

Geneesmiddelenbedrijven lijken regeringen te belazeren door belastingen te ontwijken', zegt Esmé Berkhout, belastingexpert bij Oxfam Novib. 'Daarnaast gebruiken ze hun macht en invloed om de prijzen van medicijnen hoog te houden en te lobbyen voor meer belastingvoordelen. Overheden hebben de belastinginkomsten hard nodig voor het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg.'ARTIKEL: WHO: AANTAL MENSEN MET KANKER BLIJFT TOENEMEN.
bron: Redactioneel/WHO/Reuter/NU.nl/ANP MediaWatch.

Het aantal mensen dat kanker krijgt en het aantal mensen dat is overleden aan kanker is flink toegenomen in de laatste zes jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO voorspelt dat in 2018 zeker 9,6 miljoen mensen overlijden aan kanker. Bij een op de acht sterfgevallen bij mannen en een op de elf bij vrouwen is de ziekte de oorzaak. In 2012 overleden 8,2 miljoen mensen aan de ziekte.

Uit het onderzoek van de WHO blijkt dat zeker 18,1 miljoen mensen kanker krijgen in 2018. Dat aantal lag zes jaar geleden op 14,1 miljoen.

De toename is volgens de WHO niet toe te wijzen aan één factor. Een belangrijke oorzaak is dat er meer mensen zijn en dat de bevolking gemiddeld ouder wordt.

De grootste toename is te zien in Azië. Volgens de WHO komt dat omdat 60 procent van de wereldbevolking daar woont. De meeste nieuwe kankergevallen zullen ook de komende jaren in Azië zijn.

Van alle mensen die aan kanker overlijden, woont 20,3 procent in Europa.

De kankersoorten die het meest voorkomen zijn long- en borstkanker. Volgens de WHO is het belangrijk om op tijd te signaleren dat iemand ziek is en is het belangrijk om te investeren in het voorkomen van kanker. Zo is het aantal gevallen van longkanker in Europa door controles flink teruggedrongen.ARTIKEL: SIMPELE BLOEDTEST TOONT ALZHEIMER AL VROEG AAN, MAAR WIL JE HET WEL WETEN?
bron: Redactioneel/RTLnieuws/ANP MediaWatch.

Binnen een jaar komt er een bloedtest op de markt waarmee in een vroege fase kan worden aangetoond of iemand de hersenziekte alzheimer heeft. Dus ook als daar nog helemaal geen symptonen voor zijn.

Dat heeft het Amsterdam UMC bekendgemaakt. De nieuwe test geeft 95 procent zekerheid over de diagnose, zegt onderzoeker Charlotte Teunissen. Ze is optimistisch: "Genezing van de ziekte van Alzheimer komt hiermee een stap dichterbij."

Onomkeerbaar.

Het UMC kan met de eenvoudige bloedtest een opeenstapeling van het eiwit amyloid in de hersenen aantonen, die als een belangrijke veroorzaker van de ziekte van Alzheimer geldt.

Teunissen, hoogleraar neurochemie, zegt dat 'de ziekteprocessen al bijna twintig jaar gaande zijn voordat symptomen zoals vergeetachtigheid op gaan treden'. "Een vroege diagnose is ook noodzakelijk omdat hersenschade onomkeerbaar is.''

Geen medicijn.

Ja, onomkeerbaar. Dus als je er via zo'n bloedtest achterkomt dat je alzheimer hebt, wat heb je er dan aan? Wil je het wel weten? Een medicijn tegen de ziekte is er namelijk (nog) niet.

Voor veel mensen kan de bloedtest zorgen voor geruststelling, als blijkt dat ze géén alzheimer hebben. En als de ziekte wel wordt vastgesteld, dan biedt dat in de toekomst de mogelijkheid om eerder te gaan behandelen.

Ziekte remmen.

Volgens Teunissen is deze bloedtest belangrijk om verder te kunnen werken aan medicatie die alzheimer kan remmen. Tot nu toe konden wetenschappers alleen medicijnen testen bij mensen die in een vergevorderd stadium zitten.

De huidige medicijnen verminderen de symptomen van de ziekte, maar nieuwe medicijnen moeten in de toekomst de ziekte vertragen of voorkomen. "Hoe eerder we kunnen gaan behandelen, hoe beter'', zegt Teunissen. "Want wat weg is in de hersenen, is weg", zegt Teunissen.

Ruggenprik.

Een ander groot voordeel aan de bloedtest is dat het de huidige, belastende ruggenprik gedeeltelijk kan vervangen. "Die test doe je niet in een vroege fase. Het is een ingrijpende test, die moet gebeuren in een speciale poli. Een bloedtest kun je via de huisarts doen. Ook het verloop van de ziekte kunnen we dan volgen met bloedtesten."

Stichting Alzheimer Nederland zegt tegen RTL Nieuws dat de bloedtest een belangrijke rol kan spelen om de belasting voor de patiënten te verminderen. "Het kan voorkomen dat ze een ruggenprik moeten ondergaan om te bepalen of ze de ziekte van Alzheimer hebben. Bij een negatieve uitslag van de bloedtest is er geen ruggenprik meer nodig", zegt een woordvoerder. "Maar bij een positieve uitslag moet alsnog een ruggenprik plaatsvinden, omdat de test nog niet 100 procent betrouwbaar is."ARTIKEL: BEJAARDE MUIS SLEUTEL TOT OORZAAK OUDERDOMSDOOFHEID BIJ MENSEN?
bron: Redactioneel/NewsWise/Doof.nl.

Leeftijdsgebonden gehoorverlies, oftewel ouderdomsdoofheid, behoort tot de top drie van meest voorkomende chronische aandoeningen bij mensen van 65 jaar en ouder. Nieuw onderzoek naar de haarcellen van jonge en oude muizen kan mogelijk een oorzaak en behandeling voor ouderdomsdoofheid opleveren.

Professor David Zhi-Zhou He van de Universiteit van Creighton in Amerika ontving onlangs een subsidie van 1,9 miljoen dollar van het National Institute on Deafness and Other Communication Disorders (NIDCD). Hiermee kan hij onderzoek doen naar de oorzaken van leeftijdsgebonden gehoorverlies.

Aftakelende cellen

Professor He denkt dat de oorzaak voor leeftijdsgebonden gehoorverlies te vinden is in de afbraak van haarcellen in onze oren. Deze receptorcellen zetten geluid om in elektrische impulsen in de gehoorzenuw. Om leeftijdsgebonden veranderingen te kunnen opsporen, zal professor He de haarcellen van jonge en oude muizen vergelijken op cellulair en moleculair niveau.

Hiermee wil hij o.a. te weten komen hoe het komt dat haarcellen uit zichzelf aftakelen en ook waarom de buitenste haarcellen dat sneller doen dan de binnenste.

‘Bij veel ouderen leidt gehoorverlies tot sociaal isolement en het verlies van zelfstandigheid,’ licht He toe. ‘Dit kan weer leiden tot angst en depressie. Momenteel is er geen medicatie beschikbaar om ouderdomsdoofheid te behandelen. Door te kijken naar de verschillen tussen de haarcellen in de oren van jonge en oude muizen, hopen we beter te begrijpen wat er achter de aftakeling van de cellen zit. Met behulp van die kennis kunnen we mogelijk behandelingen ontwikkelen om ouderdomsdoofheid uit te stellen.’

He’s onderzoek zal nog tot 2023 duren.ARTIKEL: DISCUSSIE NORMTIJDEN HUISHOUDELIJKE HULP NADERT CLIMAX.
bron: BinnenlandsBestuur/Yolanda de Koster.

De normtijden voor huishoudelijke hulp zijn wel degelijk gebaseerd op deugdelijk en objectief onderzoek, stelt Bureau HHM. Ze zijn opgesteld op een in de zorgsector gebruikelijke manier; namelijk via triangulatie. Gemeenten kunnen echter niet ongezien de normtijden van andere gemeenten overnemen. Lokaal beleid en normtijden moeten met elkaar in lijn liggen. Woensdag buigt de Centrale Raad van Beroep (CRvB) zich over de ‘urenkwestie’.

‘We zien het oordeel van de Centrale Raad voor Beroep met vertrouwen tegemoet’, stelt HHM-partner Nico Dam. In zeven van de negen rechtszaken die er inmiddels over de normtijden zijn gevoerd – op basis van onderzoeken van Bureau HHM en KPMG Plexus –, heeft de rechter het onderzoek als deugdelijk en objectief bestempeld. Gemeenten kunnen op basis daarvan de indicatie huishoudelijke hulp onderbouwen, stelt Dam. In twee zaken tegen de gemeente Nijkerk oordeelde de rechtbank (Gelderland) dat het onderzoek niet deugdelijk is. Nijkerk wil nu een uitspraak van de hoogste rechter.

Basisvoorziening.

Hoewel Bureau HHM geen partij in de rechtszaak is, is de zaak wel spannend voor het bedrijf. HHM ontwikkelde samen met KMPG Plexus de normeringssystematiek voor huishoudelijke hulp voor onder meer Amsterdam en Utrecht. Utrecht moest twee jaar geleden op last van de hoogste rechter de toekenning van het aantal uren voor de basisvoorziening objectief onderbouwen; Bureau HHM en KPMG Plexus kwamen na onderzoek uit op 104,9 uur per jaar. Veel gemeenten gebruiken die normtijden, en die van Amsterdam, bij de indicatiestelling voor een ‘schoon en leefbaar’ huis.

Kritiek.

Vorige week kwam er uit wetenschappelijke hoek kritiek op het onderzoek op basis waarvan gemeenten tot hun indicatie ‘schoon en leefbaar huis’ komen. De Utrechtse en Amsterdamse protocollen leiden ‘niet met grote stelligheid tot objectieve en harde urennormen voor schoonmaak’, concludeerde hoogleraar organisatiepsychologie Astrid Homan (UvA) nadat zij op verzoek van een aantal advocaten de onderzoeken van Bureau HHM en KPMG Plexus onder een wetenschappelijke loep nam. ‘Wij nemen dat onderzoek voor kennisgeving aan’, stelt Dam in een reactie. ‘Wij doen geen wetenschappelijk, maar toegepast bedrijfskundig onderzoek.’ Dat is gebaseerd op het principe van ‘triangulatie’: data-analyse, expertoordeel, empirisch onderzoek en klantevaluaties. ‘Een gebruikelijke werkwijze in de zorgsector’, aldus Dam. ‘We hebben ons werk goed gedaan en de werkwijze komt niet uit de lucht vallen.’

Lokale situatie.

Gemeenten kunnen echter niet klakkeloos de uitkomst van bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam overnemen, benadrukt Dam. ‘Je moet de uitkomsten van het onderzoek van het aantal benodigde uren altijd verifiëren bij de aanbieders en je cliënten. De uitkomsten moeten passen in de lokale situatie.’ Gemeenten moeten in hun beleidsplannen ook duidelijk omschrijven wat onder ‘schoon en leefbaar’ wordt verstaan, voegt Dam daar aan toe. Oftewel: definities moeten helder zijn en er moet altijd een vertaling naar het lokale beleid plaatsvinden. Daarnaast is bij een deel van de cliënten geen sprake van een ‘gemiddelde situatie’ en moet via het keukentafelgesprek altijd worden gekeken naar de daadwerkelijke behoefte. ‘Huishoudelijke hulp blijft maatwerk.’

KPMG Plexus wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek van Homan. ‘Wij wachten het oordeel van de rechter af’, zo laat een woordvoerder weten.ARTIKEL: EÉN OP DE VIJF JONGE ARTSEN KAMPT MET BURN-OUT.
bron: Redactioneel/BN De Stem/ANP MediaWatch.

De werkdruk onder jonge dokters is zo hoog dat één op de vijf burnoutklachten heeft. Dat is fors meer dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit een enquête onder bijna duizend jonge artsen.

Gemiddeld werken de jonge dokters met een fulltime baan zestig uur in de week, inclusief acht uur overwerk, zonder dat daar compensatie in tijd of geld tegenover staat. Slechts één op de zeven kan regelmatig pauze nemen tijdens het werk. Daarnaast kan maar vijftien procent van de jonge dokters aan het einde van de werkdag naar huis. En na een avond- of nachtdienst zwaait minder dan tien procent direct af.

Deze hoge werkdruk, maar ook de disbalans van werk en privé, leidt tot veel burnoutklachten. Eén op de vijf kampt hiermee, vijf procent meer dan in 2015. Dat blijkt uit een onderzoek van de belangenvereniging De Jonge Specialist naar de arbeidsomstandigheden. Zij ondervroegen 958 jonge artsen, ziekenhuis-apothekers, klinisch fysici en chemici, gemiddeld 32 jaar en veelal vrouw. Een op de vijf ondervraagden gaf zelfs aan dat ze niet opnieuw voor de studie geneeskunde zouden kiezen.

Wanneer een arts langdurig uitvalt, door ziekte of zwangerschap, wordt er zelden vervanging geregeld. Bestuurslid Vicky Soomers van De Jonge Specialist noemt dat ‘zorgelijk’. ,,Op deze manier worden de andere dokters extra belast, waardoor de kans nog groter is dat ook zij gezondheidsklachten krijgen. Wij vinden dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid moeten nemen, zodat dokters op een veilige en gezonde manier kunnen werken.”

Van de artsen die momenteel thuis zitten, geeft ruim vier op de tien aan dat ze onvoldoende tijd krijgen om te herstellen. Als één van de belangrijkste redenen noemen zij 'de cultuur'. Een burnout zou niet niet bespreekbaar zijn en reden om de arts uit de opleiding te werken. De ondervraagden hebben naar eigen zeggen ook te maken met opleiders die intimiderende mails sturen, waarin aangedrongen wordt op de terugkeer op het werk.

De Jonge Specialist gaat workshops geven in ziekenhuizen om jonge artsen beter te informeren over hun rechten op de werkvloer.ARTIKEL: OOK VOOR FITTE MENSEN IS ZITTEN ONGEZOND.
bron: Redactioneel/AD/ANP MediaWatch.

Wie regelmatig sport en helemaal fit is, loopt toch het risico diabetes te krijgen bij veel zitten. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Universiteit Maastricht.

,,We denken al gauw dat sporten ziektes als diabetes voorkomt. Maar veel zitten, bijvoorbeeld op de bank voor de tv, in de auto, of op het werk uren achter de pc, blijkt wel degelijk een risicofactor te zijn, ook al ben je voor de rest fit'', zegt onderzoeker Jeroen van der Velde.

Professor Hans Savelberg, ook betrokken bij de studie, vindt dat de uitkomsten een sterke boodschap meegeven. ,,Regelmatig sportief bewegen compenseert al dat zitgedrag niet.''

Hoe lang je kunt zitten zonder dat het schadelijk is voor de gezondheid, en hoe veel je moet sporten om ziektes te voorkomen, moet nog verder worden onderzocht. ,,Daar zoeken we nog subsidies voor'', zegt Savelberg. ,,Nu is de schatting dat je het zitten ongeveer elk half uur moet onderbreken. Maar of een paar minuten staan voldoende is of dat je een stukje moet lopen, kunnen we nu nog niet zeggen.''

Luxe.

Zitten zien we volgens Savelberg als een luxe. Dat de wasmachine 's avonds draait terwijl je op de bank zit, waar generaties voor ons de hele dag met de hand aan het boenen waren. Dat de auto ons overal naartoe brengt. ,,Die mindset moeten we veranderen.'' Hij zoekt zelf creatieve manieren om het zitten zoveel mogelijk te onderbreken. ,,Ik loop liever langs bij een collega dan ik een mailtje stuur. En als ik in het universiteitsgebouw op een andere plek moet zijn, maak ik er een ommetje van. Dan loop ik via buiten of een andere verdieping.''

Aan het onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van diabetes type 2 en andere chronische ziekten doen (in het kader van de Maastricht Studie, waar dit onderzoek deel van uitmaakt) in totaal meer dan 8000 mensen in de leeftijdscategorie van 40 tot 75 jaar mee. Zij worden jarenlang medisch gevolgd en onderzocht. De onderzoekers voorzagen voor de studie naar zitten, bewegen en diabetes 2000 deelnemers van beweegmeters om hun dagelijkse activiteiten te registreren. Dat levert hardere, meer betrouwbare data op dan ingevulde vragenlijsten.ARTIKEL: CHRONISCHE Q-KOORTS FATAAL VOOR KWART PATIËNTEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Voor een kwart van alle patiënten die chronische Q-koorts ontwikkelen is de ziekte fataal. Arts-onderzoeker Sonja van Roeden van het UMC Utrecht concludeert dat in onderzoek waarop ze deze week is gepromoveerd.

Van Roeden baseert zich in haar onderzoek op een bestand van 429 patiënten die zeker of vermoedelijk een chronische vorm van Q-koorts hebben overgehouden aan de uitbraak van de ziekte tussen 2007 en 2010. Ze trof in het bestand 63 patiënten aan van wie vaststaat dat er een definitief verband is tussen de ziekte en het overlijden. Gemiddeld overlijden ze binnen acht maanden.

'Q-koorts meeste impact in recente geschiedenis'

'Van de ziekten die van dieren op mensen worden overgedragen heeft Q-koorts de meeste impact op patiënten in de recente Nederlandse geschiedenis', aldus de promovendus over haar bevindingen.

Het officiële dodental door de Q-koorts stond tot dusver op 74.

Door de Q-koorts raakten naar schatting 45.000 mensen besmet. De meeste hebben daar geen last van gehad. Bij ruim 4000 mensen werd acute Q-koorts met lichte symptomen vastgesteld. Ongeveer duizend patiënten ontwikkelden de levensbedreigende chronische vorm van Q-koorts.ARTIKEL: GEDRAGSCODE MOET FARMACEUTISCHE BEDRIJVEN TRANSPARANTER MAKEN.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Farmaceutische bedrijven werken aan een gedragscode die de sector transparanter moet maken. Dat zegt Aarnoud Overkamp, topman van farmaceut Takeda Nederland in een interview in de Volkskrant. Hij is tevens vice-voorzitter van de Vereniging voor Innovatieve Geneesmiddelen die de code opstelt.

Volgens Overkamp realiseren farmaceutische bedrijven inmiddels dat de winsten 'maatschappelijk uitlegbaar moeten zijn.' De gedragscode moet een 'moreel kompas' worden voor de branche, stelt hij.

Geneesmiddelen worden duurder door innovaties.

'We moeten transparanter worden en meer oog hebben voor de betaalbaarheid van onze medicijnen.' Overkamp wijst erop dat geneesmiddelen vanwege innovaties nog duurder gaan worden. 'Als we willen dat die revolutionaire technieken ook voor onze kleinkinderen beschikbaar zijn, dan is het noodzakelijk dat we nu samen afspraken maken.'ARTIKEL: HELFT JONGEREN IS EENZAAM, MAAR DURFT ER NIET OVER TE PRATEN.
bron: Redactioneel/Brandpunt+/RTLnieuws.

Jongeren behoren tot de eenzaamste groepen in de samenleving. Bijna de helft (46 procent) van de jongeren tussen de zestien en twintig geeft aan zich soms of vaak eenzaam te voelen.

Bij meisjes is dat zelfs 60 procent, blijkt uit een peiling van onderzoeksprogramma Brandpunt+ onder 800 jongeren.

Onderschat probleem.

Volgens de onderzoekers gaat het om een onderschat probleem, met ernstige gevolgen zoals depressies, slaapproblemen, suïcidale gedachten, angstgevoelens en verslaving.

De oorzaken van eenzaamheid onder jongeren lopen uiteen. Sommige eenzame jongeren zijn sociaal onhandig, maar anderen zijn vooral slachtoffer van een negatieve blik op zichzelf en op de wereld. Ook jongeren met vrienden kunnen eenzaam zijn.

Niet durven praten.

Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren niet over hun eenzaamheid durven te praten met leeftijdsgenoten. Ze denken vaak dat alleen zijzelf met dit probleem kampen.

Volgens de onderzoekers richt de Nederlandse overheid zich alleen op ouderen die eenzaam zijn.ARTIKEL: BETAALDE HUISHOUDELIJKE HULP NIET GELEVERD IN EINDHOVEN.
bron: BinnenlandsBestuur/Sjoerd Willen.

Meerdere Eindhovense cliënten die in het kader van de Wmo huishoudelijke hulp krijgen, zaten deze zomer drie weken zonder hulp terwijl zij daar wel een eigen bijdrage voor betaald hadden. Door afspraken tussen de gemeente en de zorgaanbieders hoeft dit ook niet ingehaald te worden.

Daarover klaagt gepensioneerd rechter en vrijwilliger bij de KBO (Katholieke Bond van Ouderen) Bert van ’t Laar in het Eindhovens Dagblad (ED). ‘Het chagrijn zit ‘m erin dat de cliënt – bijvoorbeeld bij het ondertekenen van het ondersteuningsplan – hier niet op wordt gewezen’, vertelt de oud-rechter aan Binnenlands Bestuur. Van 't Laar staat meerdere Wmo-cliënten op leeftijd bij in hun bezwaarprocedures. ‘De gemeente zou cliënten hierover in de eerste plaats moeten informeren. Daarnaast moet de gemeente beter per cliënt overwegen of hij of zij überhaupt drie weken zonder hulp kan.’ Volgens Van ’t Laar ligt de oorsprong van de situatie bij de herindicaties die Eindhoven heeft laten uitvoeren bij Wmo-cliënten. ‘Voorheen kreeg men in de indicatie een aantal uren huishoudelijke hulp toegewezen. Inmiddels is er aan de indicaties een doel verbonden. In dit geval: een schoon en leefbaar huis. Dat houdt effectief in dat cliënten minder huishoudelijke hulp krijgen. Van een schoon en leefbaar huis is vaak geen sprake.’

Doel ondersteuningsplan meestal niet gehaald.

Het argument van de gemeente Eindhoven luidt nu net dat iemand prima drie weken zonder huishoudelijke hulp kan. Een woning die schoon en leefbaar is vervuilt niet in drie weken, is de redenering. ‘Aangezien dat doel in het ondersteuningsplan meestal niet wordt gehaald houdt die redenering geen stand’, aldus Van ’t Laar. Des te saillanter is dat cliënten voor de niet ontvangen zorg wel een eigen bijdrage hebben betaald en dat de zorgaanbieders de zorg naderhand niet alsnog hoeven te leveren. Volgens het ED hebben gemeente en aanbieders daarover een geheime afspraak gemaakt. ‘Je kan die bepaling gewoon vinden in de contracten, die online gewoon openbaar zijn’, nuanceert Van ’t Laar. ‘Ik denk wel dat die informatie voor de gemiddelde cliënt niet toegankelijk is. Er worden in Eindhoven ook geen keukentafelgesprekken gevoerd waarbij het besproken kan worden en er worden ook geen gespreksverslagen overlegd. Mensen worden er dus gewoon mee overvallen en dat vind ik onbehoorlijk.’

‘Fysiek volstrekt hulpbehoevend’

Van ’t Laar kan de kwestie anderzijds ook relativeren. ‘Veel cliënten hebben liever geen vervangende hulp. Zij vinden het maar een gedoe dat ze weer van alles moeten vertellen en uitleggen. Zij vragen dan de buurvrouw of een zoon of dochter om hulp. Maar het is wél een probleem voor een groep kwetsbare mensen. De gemeente mag dan wel geregeld hebben dat er vervangende zorg is voor terminale zieken, mensen met kinderen en dementerenden, maar er zijn wel meer groepen die fysiek volstrekt hulpbehoevend zijn; reumapatiënten en rolstoelgebonden mensen bijvoorbeeld. Die kun je niet drie weken in isolement laten zitten.’

‘Geen aanleiding voor wijzigen beleid’

Volgens de gemeente Eindhoven is er geen aanleiding voor verantwoordelijk wethouder Renate Richters (welzijn en zorg, GroenLinks) om het beleid rond de zogeheten vakantieregeling te wijzigen. Volgens woordvoerders van de gemeente krijgen cliënten van de aanbieders wel degelijk bericht over het uitblijven van huishoudelijke hulp tijdens de zomervakantie. Afspraken over compensatie achteraf zijn volgens de gemeente ook iets tussen de aanbieder en de cliënt. Wat de kwetsbare groepen die gedurende de zomervakantie wél huishoudelijke hulp krijgen betreft, wijzen de gemeentewoordvoerders op een onderdeel van de overeenkomst met de aanbieders. Daarin staat dat de aanbieders garanderen dat ‘inwoners waarvan op basis van hun cliëntprofiel geconcludeerd kan worden dat zij niet zonder huishoudelijke ondersteuning kunnen, altijd een vervangende medewerker van de dienstverlener krijgen.’

'Bijdrage ook niet omhoog bij meer zorg'

Volgens de woordvoerders wordt dit per cliënt bekeken. Op de vraag of de gemeente het eerlijk vindt dat zorg waarvoor een eigen bijdrage is betaald niet wordt geleverd, antwoorden de woordvoerders dat de eigen bijdrage ook niet omhoog gaat als er méér zorg wordt geleverd. ‘In de gevallen dat er een volledige CAK-periode [het Centraal Administratiekantoor int de eigen bijdragen, red.] geen ondersteuning is geboden, corrigeren wij dit wel.’ARTIKEL: JAARLIJKSE HARTCHECK 65-PLUSSER KAN LEVENS REDDEN.
bron: Redactioneel/BN De Stem/ANP MediaWatch.

65-plussers moeten vaker worden gescreend op een ruisje in het hart. Een simpele controle met een stethoscoop kan vele doden per jaar schelen. Zo stellen hartspecialisten na nieuw Europees onderzoek.

Het onderzoek, waar elf Europese landen aan deelnamen, wijst uit dat slechts één op de vijf Nederlandse huisartsen regelmatig naar het hart van een oudere luistert. Hierdoor kan een hartklepvernauwing te laat worden ontdekt. ,,De hartspier heeft dan al zo hard moeten werken, dat herstel niet meer mogelijk is," waarschuwt cardioloog Marleen van Wely van het Radboudumc in Nijmegen.

Zij verbaast zich erover dat het normaal is om bloeddruk en cholesterol te controleren, terwijl 'even het bovenste knoopje los maken' voor hartonderzoek met stethoscoop achterwege blijft. Volgens Van Wely is verkalking van de aortaklep, die zuurstofrijk bloed vanuit het hart doorgeeft aan de aorta ofwel de grootste lichaamsslagader, een onderschat probleem. ,,Het komt voor bij 2 tot 7 procent van alle 65-plussers. Eén op de acht 75-plussers heeft een hartklepziekte. Toch wordt het vaak niet of te laat ontdekt."

Laat klachten.

Een hartklepvernauwing leidt pas laat tot klachten als benauwdheid, duizeligheid, kortademigheid en pijn op de borst. ,,Als dit soort klachten ontstaan, overlijdt de helft van deze patiënten binnen twee jaar. De prognose is vergelijkbaar met die van sommige agressieve vormen van kanker."

De Europese studie vond plaats onder bijna 13000 zestigplussers. In Frankrijk en België wordt het hart van ouderen – respectievelijk 70 en 60 procent – veel vaker gecontroleerd op een ruisje, hét signaal dat er iets mis is.

Mede-auteur en hartchirurg in het Isala ziekenhuis in Zwolle, George Brandon Bravo Bruinsma, wijt de grote Europese verschillen mogelijk aan Hollandse calvinisme. ,,Bij een 80-jarige met kortademigheid denken we al snel: hij/zij heeft er een mooi lang leven op zitten. Doe maar rustig aan. Maar een 80-jarige van tegenwoordig is nog lang niet afgeschreven.”

Een 80-jarige van tegenwoor­dig is nog lang niet afgeschre­ven.

Werkdruk.

Ook de hoge werkdruk bij Nederlandse huisartsen speelt een rol, denkt hij. ,,Voor een controle met de stethoscoop moet de bovenkleding uit. Bij een oudere duurt dat allemaal wat langer, waardoor een consult uitloopt en er minder tijd is voor andere patiënten.” De hartchirurg toog deze week naar Brussel en pleitte bij Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA) om een jaarlijkse controle met de stethoscoop bij alle 65-plussers.

Jaarlijks worden zo’n 2500 patiënten met een aortaklepvernauwing geopereerd. Dat zou volgens de hartspecialisten minstens het dubbele moeten zijn. Een behandeling is tegenwoordig doeltreffend én relatief eenvoudig, zegt cardioloog Van Wely. ,,Tot voor een jaar of tien konden hartkleppen alleen met een open-hartoperatie vervangen worden. Zeker bij kwetsbare, oudere mensen is dat een risicovolle operatie waar je soms liever niet meer aan begint", licht zij toe.

Gaatje.

,,Maar met een nog relatief nieuwe techniek kunnen artsen via een gaatje in de slagader van de lies of onder het sleutelbeen een nieuwe, opgevouwen hartklep inbrengen en op de juiste plek openklappen. De aangedane hartklep wordt van binnenuit weggedrukt, zodat die niet verwijderd hoeft te worden. De risico's zijn veel kleiner en de patiënt kan meestal binnen enkele dagen naar huis." Het Radboudumc past deze nieuwe techniek inmiddels een kleine 200 keer per jaar toe, het Isala zo'n 130 keer. Van Wely: ,,Met succes. We redden levens en verbeteren de kwaliteit van leven met een nieuwe hartklep."

De cardioloog en hartchirurg houden vrijdag een symposium in het Radboudumc om de hartklepproblematiek meer bekendheid te geven. Want met de algemene kennis is het droevig gesteld. Minder dan drie procent van de zestigplussers kent de hartaandoening, blijkt uit de studie. Brandon Bravo Bruinsma: ,,Dat komt ook omdat juist deze hartklachten sterk passen bij een trager, ouder wordend lichaam. Vaak is het de partner die als eerste doorheeft dat er iets mis is. Manlief moet toch wel vaak stoppen tijdens een fietstochtje of is in een restaurantje plots kortademig. Wees assertief en stuur je echtgenoot naar de huisarts voor die extra controle met een stethoscoop."

"We redden levens en verbeteren de kwaliteit van leven met een nieuwe hartklep."

'Ik kan weer fietsen, tuinieren: toppie!'

De 80-jarige Ben Arts heeft net zijn gazonnetje aangeharkt en is nu zijn huis in Boxtel aan het verven. Wie had dat een jaar geleden gedacht? Hij in elk geval niet. De Brabander liet verschillende keren 's nachts de huisarts uitrukken, omdat hij letterlijk naar adem snakte. ,,Ik bleef maar hoesten en kreeg bijna geen lucht. Lopen werd ook steeds moeilijker. Op het laatst moest ik na elke paar meter even gaan zitten.” Arts dacht in eerste instantie dat de klachten bij zijn leeftijd hoorde. Hij was tenslotte geen tiener meer.

Maar na long- en hartfoto’s in het ziekenhuis bleek de boosdoener een verkalkte hartklep. ,,Dat had de huisarts niet direct ontdekt omdat ik ook vocht achter de longen bleek te hebben. Achteraf is die ouderdomsverkalking al vijftien jaar geleden begonnen, maar het duurt even voor je instort. En dan ben je doodziek hoor.” Na een ingreep in het UMC Utrecht – Arts kreeg een nieuwe hartklep ingebracht via zijn lies – voelde de Brabander zich herboren.

15 jaar jonger.

,,Toen ik wakker werd, was het verschil direct merkbaar. Ik had weer lucht. Niet te filmen, ik voelde me 15 jaar jonger. Ik kan alles weer zelf: ramen lappen, stofzuigen, fietsen – ik heb nog steeds geen elektrische fiets nodig- , tuinieren, vrijwilligerswerk bij demente ouderen, mijn huis verven. Toppie!”

De tachtiger pleit voor een jaarlijkse, maar liefst maandelijkse, controle van het hart. ,,We hebben in ons dorp een bus staan voor borstkankeronderzoek en tandheelkunde, maar de oudjes met hart- en longproblemen worden vergeten. En hoe lang duurt zo’n controle met een stethoscoop nou? Een paar minuten.”ARTIKEL: FEESTELIJKE TACTIELBOEKPRESENTATIE “VOELJELEESBOEK” BIJ VISIO ONDERWIJS ROTTERDAM.
bron: Persbericht/Koninklijke Visio.

Met trots presenteert Visio Onderwijs Rotterdam vlak voor de kinderboekenweek de serie "Voeljeleesboek" op donderdag 27 september op de Visio-school in Rotterdam.

Deze zesdelige tactiele vervolgserie op de "Voeljeboekje"-reeks is bedoeld voor jonge braillelezers met een ontwikkelingsleeftijd van 5 t/m 9 jaar.

Wat maakt deze brailleserie zo speciaal?

Het "Voeljeleesboek" is een serie ‘samenleesboeken’ en daarmee wereldprimeur voor leesplezier in braille. Doel van deze serie: stimuleren van beginnende braille-geletterdheid bij jonge kinderen. Het "Voeljeleesboek" heeft:

• de eerste braillewoordjes van eenvoudige brailleletters.
• eenvoudige brailleverhaaltjes bij deze woorden (eerst voorlezen en later zelf lezen).
• een speelse manier om met de vingers een brailleregel te volgen
• een bijpassend voorwerp in een opbergvak.
• zinvolle tactiele illustraties met gevarieerde texturen.
• een informatiefolder voor ouders met tips bij het samen lezen.
• een beschikbaarheid bij bibliotheekservice Passend lezen (Superboek.nl).

Het "Voeljeleesboek" is bedacht en geschreven door vier Visio-leerkrachten uit Rotterdam.

Programma 27 september:

12:45 uur Ontvangst op Visio-school Rotterdam. Er is ruim voldoende parkeergelegenheid.
13:00 uur De kinderboekenweek wordt met alle leerlingen van Visio Rotterdam alvast gezamenlijk geopend in de aula. Lezen met een visuele beperking kost namelijk meer tijd. Daarna gaan alle leerlingen in een favoriet boek in aangepaste leesvorm lezen. Ook mogen de braillelezende leerlingen voor het eerst in een Voeljeleesboek lezen.
14:00 uur De schrijvers Marion Brillemans, Marianne van der Vinne, Ingrid Stekelenburg en Gyntha Goertz en grafisch ontwerper Ann M. Conefrey vertellen kort over deze bijzondere tactiele serie.
15:00 uur Meet en greet met een hapje en een drankje.

Adres en contact Visio Onderwijs Rotterdam:

Heindijk 4
3079 PM Rotterdam
T 088 585 83 30
E onderwijsrotterdam@visio.org

Het project is gefinancierd door stichting Novum en de serie is samen met Dedicon uitgewerkt.ARTIKEL: VEEL DIKKE NEDERLANDERS OMARMEN HUN EXTRA KILO'S.
bron: Redactioneel/AD/ANP MediaWatch.

Meer dan de helft van de Nederlanders met overgewicht is tevreden met zijn gewicht, ondanks de extra kilo's. Mensen met ernstig overgewicht (obesitas) zijn iets minder vaak ingenomen met hun te veel aan kilo's, maar nog steeds meer dan 20 procent noemt zichzelf tevreden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de periode 2015 tot en met 2017 die het CBS vandaag publiceert. Gemiddeld genomen is 65 procent van alle Nederlanders boven de 18 jaar tevreden met het gewicht dat de weegschaal aangeeft. Mannen blijken vaker tevreden dan vrouwen (70 tegen 60 procent).

Mensen met een normaal gewicht (dat past bij hun lengte en leeftijd) is het vaakst in zijn sas met hun gewicht: 84 procent geeft aan tevreden te zijn en nog eens 12 procent is niet uitgesproken tevreden of ontevreden. Slechts 4 procent van deze groep wordt desondanks niet vrolijk als hij of zij op de weegschaal gaat staan.

Mensen met ondergewicht zijn vaker ontevreden dan gemiddeld: 19 procent geeft aan niet blij te zijn tegenover het gemiddelde van 12 procent bij de totale bevolking. Toch zijn ze over het algemeen toch nog net iets blijer dan mensen met overgewicht.

Bijna de halve bevolking van ons land sjouwt te veel vet mee, zo blijkt uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM die deze zomer verscheen. In Nederland lijden ruim honderdduizend 20-plussers aan de meest ernstige vorm van zwaarlijvigheid.

In totaal lijdt 14 procent van de Nederlanders in 2017 aan een vorm van obesitas, waarbij 1 procent de meest zware variant had. Daar bovenop heeft nog eens 36 procent van de volwassenen matig overgewicht. We worden steeds dikker: begin jaren tachtig kampte nog 33 procent van te bevolking met overgewicht. Nu is dat 50 procent.ARTIKEL: ARTSEN VAKER GEÏNTIMIDEERD DOOR PATIËNTEN.
bron: Redactioneel/MedischContact/NU.nl/ANP.

Artsen hebben vaker te maken met intimidatie door patiënten of derden. Van de dokters in loondienst heeft 60 procent er al minstens één keer mee te maken gehad, meldt Medisch Contact.

Medisch Contact liet de ervaringen van artsen uitlichten uit de resultaten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De enquête is alleen onder mensen in loondienst gehouden.

Uit de peiling van vorig jaar bleek nog dat 48 procent van de dokters in loondienst te maken had met intimidatie door patiënten, familieleden van patiënten of andere mensen van buiten de instelling.

Er wordt onder meer gescholden, gepest en getreiterd. Vooral vrouwelijke dokters (65,5 procent) ondervinden dergelijk gedrag, maar ook de helft van de mannen heeft ermee te maken.

Ook de meeste verpleegkundigen (63 procent) hebben ervaring met dergelijk gedrag op de werkvloer, maar het aantal klachten van deze groep is slechts iets gestegen.ARTIKEL: NIEUWE MEDEZEGGENSCHAP: MEER REGELDRUK EN HOGERE KOSTEN.
bron: Redactioneel/GGZ Nederland.

Alle goede bedoelingen ten spijt, leidt een wetsvoorstel waarmee de medezeggenschap in zorginstellingen wordt geregeld, tot hogere kosten en een toename van de administratieve lastendruk.

GGZ Nederland, roept, samen met andere brancheorganisaties in zorg, de politiek dan ook op om het wetsvoorstel, dat deze week in de Tweede Kamer wordt besproken, op belangrijke punten te wijzigen.

Wijziging wet medezeggenschap.

Medezeggenschap van cliënten is in de zorg van grote waarde. Op basis van de huidige Wet op de medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz) zijn er cliëntenraden ingesteld bij ggz-organisaties en andere zorginstellingen. Deze week debatteert de Tweede Kamer over een wijziging van de Wmcz. Het wetsvoorstel dat voorligt, biedt meer mogelijkheden dan de huidige wet om medezeggenschap te organiseren, op de manier die het beste past bij de wensen van de cliënten.

Toename van regeldruk.

Helaas zijn er ook zorgen over het wetsvoorstel. Samen met andere brancheorganisaties in de zorg constateert de NVZ dat het wetsvoorstel verschillende onevenwichtigheden kent. Deze kunnen ertoe leiden dat er onnodige juridisering, lange procedures en knelpunten in de verdeling van de verantwoordelijkheden ontstaan. Op zijn beurt leidt dit weer tot hogere kosten en een toename van de administratieve lastendruk. En dat is in een tijd, waarin de politieke wil om de zorg te “ontregelen” groot is, niet uit te leggen.

Vijf voorstellen ter verbetering.

De Tweede Kamer debatteert op 12 september over de nieuwe wet. De Brancheorganisaties Zorg (BoZ) doet vijf concrete voorstellen om het wetsvoorstel te verbeteren. GGZ Nederland hoopt dat de politiek de voorstellen van overneemt, zodat een evenwichtiger wet wordt aangenomen.

De BoZ bestaat uit GGZ Nederland, ActiZ, NVZ, VGN en NFU. De brief van de Brancheorganisaties Zorg aan de Tweede Kamer staat hieronder.ARTIKEL: HERSENSTICHTING: VERPLICHT HELM VOOR JONGE KEEPERS.
bron: Persbericht/Hersenstichting.

De Hersenstichting wil dat de KNVB jeugdkeepers verplicht een helm te dragen. We zien bij jonge keepers een grote kans op hersenschade na een botsing.

Doordat de hersenen in de groei zijn, zijn deze extra kwetsbaar voor klappen op het hoofd. Bovendien is de ontwikkeling van de nekspieren tot ongeveer zestien jaar nog niet voltooid. In eerste instantie richten we ons met deze oproep op jonge keepers, omdat zij veel luchtduels aangaan. Hierdoor is het risico op een klap of een val groot.

Ingooiverbod tijdens jeugdwedstrijden.

Naast het verplicht dragen van een helm, zouden sportbonden en -verenigingen nog meer kunnen doen. Uit onderzoeken blijkt dat koppen schadelijk kan zijn voor de hersenen van kinderen. In de Verenigde Staten mag koppen daarom niet meer op jeugdige leeftijd. In België is ingooien tijdens jeugdwedstrijden verboden. De Hersenstichting adviseert de KNVB ook naar dit soort innovatieve maatregelen te kijken.

Gevolgen hersenletsel.

Hersenletsel veroorzaakt bij veel mensen geheugen- en concentratieproblemen, vermoeidheid en overgevoeligheid voor prikkels. Deze problemen kunnen jaren blijven duren. Ieder jaar komen gemiddeld 76.000 mensen na een sportongeval op de Eerste Hulp terecht. Daarnaast loopt volgens de Gezondheidsraad de helft van de professionele voetballers in zijn of haar carrière een hersenschudding op. Over het algemeen raadt de Hersenstichting mensen aan zich te beschermen met een helm tijdens het sporten als er een groot risico op een val of een klap op het hoofd, zoals bij skaten, wielrennen, skiën, snowboarden en keepen het geval is.ARTIKEL: OPROEP: HELP BEGIN OKTOBER MEE MET DE ACTIE "HOUD DE LIJN VRIJ!" IN HILVERSUM.
bron: Persbericht/Koninklijke Visio.

?Veel mensen weten niet wat een geleidelijn is en waar deze voor dient. Dat levert lastige en soms zelfs gevaarlijke situaties op voor de gebruikers, ook in Hilversum.

Denk aan trolleys of fietsen die midden op geleidelijnen geparkeerd staan. Daarom gaan Koninklijke Visio, Bartiméus, de Oogvereniging en de Robert Coppes Stichting tijdens de Week van de Toegankelijkheid actievoeren in Hilversum.

We hebben hiervoor de hulp nodig van een groep vrijwilligers.

Bent u ziend, slechtziend of blind? Wilt u ons helpen aandacht te vragen voor het vrijhouden van geleidelijnen? En bent u beschikbaar om ons een paar uur te komen helpen tussen 1 en 5 oktober? Meld u dan nu aan. Wij kunnen uw hulp goed gebruiken.

Wij zijn op zoek naar ziende, slechtziende en/of blinde vrijwilligers die komen flyeren op:

• maandag 1 oktober tussen 15.00 tot 17.30 uur. Ook hebben we op maandag 1 oktober tussen 9.00 uur en 10.00 uur ziende vrijwilligers nodig die de stickertegels helpen plakken.
• woensdag 3 oktober tussen 15.00 tot 17.30 uur
• vrijdag 5 oktober tussen 14.00 tot 17.00 uur

Aanmelden.

Meld u aan bij avbommel@steunbartimeus.nl. Wij nemen contact met u op na de mail. U ontvangt dan meer informatie over de actie en we stemmen met elkaar af welke rol u op zich kunt nemen.ARTIKEL: NIEUWE PLAYSTATION-GAME MET DOOF HOOFDPERSONAGE.
bron: Redactioneel/Doof.nl.

Tijdens de Electronic Entertainment Expo (E3), één van de grootste gamebeurzen ter wereld, werd dit jaar een bijzondere nieuwe game aangekondigd: The Quiet Man. De game is niet alleen verrassend door de mix van game en film, maar ook vanwege het feit dat het hoofdpersonage doof is.

In The Quiet man kruip je als speler in de huid van de dove Dane. In een bijzondere mix van gameplay en live action-beelden probeert Dane een ontvoerde zangeres terug te vinden. Hiervoor moet hij in een geluidloze wereld op zoek naar haar mysterieuze ontvoerder. Het verhaal speelt zich af in één enkele nacht en de game kan ook in één zitting van ongeveer drie uur worden uitgespeeld.

Visuele aanwijzingen.

Dat het hoofdpersonage van de game doof is, is nieuw in de gamewereld. Om dit zo goed mogelijk over te brengen op spelers van de game, hebben de producers geprobeerd de belevingswereld van doven na te bootsen. Zo ontbreekt in The Quiet Man bijvoorbeeld de Head-up Display (HUD) – de status bar of dashboard, waarin je normaal gesproken aanvullende informatie zoals gezondheid, aantal wapens, skills en score kunt aflezen. Doordat deze informatie in The Quiet Man niet standaard wordt weergegeven, zijn spelers dus genoodzaakt om af te gaan op visuele aanwijzingen, net zoals dit voor dove mensen in de realiteit het geval is.

Voor doven én horenden.

Het feit dat hoofdpersonage Dane doof is, brengt nog een andere uitdaging met zich mee. Want hoe zorg je ervoor dat een geluidloze game ook voor horende spelers, die nu eenmaal audio gewend zijn, interessant blijft? In een interview op de gaming-website IGN.com vertelt de producer van Square Enix, de Japanse ontwikkelaar van de game: ‘Hiervoor hebben we samengewerkt met een horend persoon, wiens ouders doof zijn. Deze persoon begrijpt dus beide werelden. Daarnaast zijn we op zoek gegaan naar een Audioteam dat het geluid in The Quiet Man zo natuurlijk mogelijk op de speler kon overbrengen.’

Op de website van Square Enix – vooral bekend van spellen als Final Fantasy, Dragon Quest en Kingdom Hearts – valt verder te lezen: ‘In een wereld die overspoeld wordt door geluid en woorden, is het soms moeilijk voor te stellen dat er ook nog andere vormen van communicatie bestaan. (…) Hoe zou het zijn om elkaar te begrijpen door op andere manier verbinding met elkaar te maken; van hart tot hart, van ziel tot ziel? Dit idee vormt de basis van The Quiet Man.’

The Quiet Man komt dit najaar beschikbaar voor PlayStation4 en Steam.ARTIKEL: MEDICIJNEN VAAK VERKEERD BEWAARD IN HUIS.
bron: Redactioneel/Zorg.nu/ANP.

Mensen bewaren hun medicijnen thuis lang niet altijd even goed. Ze houden onvoldoende rekening met temperatuur, vocht, licht en houdbaarheidsdatum, blijkt uit onderzoek van promovendus Niels Vlieland, werkzaam bij de apotheek van het UMC Utrecht. Bij verkeerd bewaren zou de werking kunnen afnemen. Ook is de bijsluiter soms verdwenen en is niet meer te zien waar de medicijnen voor zijn.

Vlieland promoveert donderdag op zijn onderzoek. 'Het is van belang dat er meer aandacht komt voor het goed bewaren van geneesmiddelen. Patiënten kunnen daar extra hulp bij gebruiken', aldus het UMC.

Hulp van farmaceuten en apothekers.

Zo kunnen artsen bij het voorschrijven van medicatie zowel de inname als het bewaren van medicatie bespreken. Farmaceuten kunnen er bijvoorbeeld bij verpakkingen rekening mee houden dat die in de koelkast passen en apothekers kunnen bijdragen door bijvoorbeeld gemakkelijke bewaarinformatie te verschaffen. Daarnaast moet de patiënt zelf zich ook bewust zijn van de mogelijke gevolgen als hij het bewaaradvies niet goed opvolgt.'

De apotheek van het UMC Utrecht geeft zelf het goede voorbeeld met een foldertje.ARTIKEL: HN-INFOPUNT: HOE VRAAG IK EEN GEHANDICAPTENPARKEERKAART AAN?
Dagelijks een duidelijk antwoord op een gestelde vraag.
Beantwoord door de mederwerkers van ons HN-INFOpunt.

Wij ontvingen de volgende vraag:

"Bij ons op school zitten enkele blinde kinderen. Nu vroeg ik me af of deze beter kunnen horen."door mijn zorgverzekering?"

Onze HN-informateur antwoord:U kunt 2 soorten gehandicaptenparkeerkaarten aanvragen: de bestuurderskaart en de passagierskaart. Daarnaast is er een gehandicaptenparkeerkaart voor instellingen. Een gehandicaptenparkeerkaart kunt u aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven in de Basisregistratie personen (BRP).

Bestuurderskaart aanvragen

U kunt de bestuurderskaart aanvragen als u ten minste een half jaar:

¦ zelf rijdt;
¦ niet meer dan 100 meter kunt lopen met hulpmiddelen als een stok of krukken.

Op de bestuurderskaart staat een hoofdletter B.

Medisch onderzoek bij aanvraag gehandicaptenparkeerkaart.

Om voor een gehandicaptenparkeerkaart in aanmerking te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen. Medisch onderzoek moet uitwijzen of u hieraan voldoet. Dat hoeft niet als uit eerder onderzoek blijkt dat u aan de voorwaarden voldoet. Uw gemeente kan u hierover meer informatie geven.

Gehandicaptenparkeerkaart via Regelhulp.

Uw gemeente kan zijn aangesloten bij Regelhulp. Dan kunt u bij uw gemeente via Regelhulp een gesprek aanvragen over de gehandicaptenparkeerkaart.

Passagierskaart aanvragen.

Bent u gehandicapt en kunt u zelf niet rijden? Dan kunt u een passagierskaart aanvragen. Met deze kaart kan uw chauffeur onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren. De kaart is persoonsgebonden.

Op de passagierskaart staat een hoofdletter P. U kunt deze aanvragen als u ten minste een half jaar:

¦ met een ander meerijdt;
¦ met hulpmiddelen als een stok of krukken niet meer dan 100 meter kunt lopen;
¦ de hulp van de bestuurder nodig heeft bij vervoer van van deur tot deur.

Kinderen kunnen ook in aanmerking komen voor de passagierskaart. Zij moeten aan dezelfde voorwaarden voldoen.

Bestuurderskaart en parkeerkaart voor passagiers aanvragen

U kunt een bestuurderskaart en een parkeerkaart voor passagiers aanvragen als:

¦ u blijvend van een rolstoel gebruik maakt;
¦ u andere aantoonbare ernstige lichamelijke beperkingen heeft waardoor u een gehandicaptenparkeerkaart nodig heeft.

Geldigheid gehandicaptenparkeerkaart

Een gehandicaptenparkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig. Komt u korter dan 5 jaar voor de kaart in aanmerking? Dan is de geldigheidsduur minder.

Kosten gehandicaptenparkeerkaart

Veel gemeenten brengen kosten (leges) in rekening voor de aanvraag van een gehandicaptenparkeerkaart. Ook kan de gemeente kosten in rekening brengen voor de medische keuring. Gemeenten bepalen zelf de hoogte van deze kosten.ARTIKEL: ONZE LACHAFSLUITING.
Onze dagelijks afsluiting met een lach.
Vandaag ingezonden door Yong Tan.

“Wie is er het kinderachtigste bij jullie thuis?”
“Mijn vader!”
“Hoezo dat dan?”
“Die wil nog steeds bij mijn moeder slapen.”En hiermee zijn we aan het eind gekomen van ons nieuwsoverzicht van vandaag.
Morgen staan we weer voor jullie klaar en zorgen voor een nieuwe 'uitgesproken' actuele nieuwsgaring.
Tot morgen!

Ga naar:
- Maandag.
- Dinsdag.
- Woensdag.
- Donderdag.
- Vrijdag.